Reisroute Java – in 1,5e week

Theeplantage Bandung

Java is het meest bekende en dichtstbevolkte eiland in Indonesië. Het eiland is ruim drie keer zo groot als Nederland en heeft fantastische plekken om te bezoeken. Graag vertel ik je over de mooie route die ik heb afgelegd door dit land en wat je absoluut niet mag missen! Lees mijn reisroute door Java:

Jakarta

Hoogstwaarschijnlijk land je in de hoofdstad van Java. Wanneer je weken de tijd hebt om door Indonesië te reizen kun je de stad bezoeken, echter hadden wij niet zo lang de tijd en moesten keuzes maken. Er zijn dan mooiere en interessantere plekken om te bezoeken vond ik. Wij hebben Jakarta dus overgeslagen. Maar er is absoluut een hoop te doen in de stad. Heb je de tijd, breng er dan zeker een paar dagen door.

Bandung

Vanaf Jakarta reisden wij met een chauffeur naar Bandung. Een afstand van ‘maar’ 160 km, wat ons ruim 3,5 uur kostte. Er zijn veel autos op Java, heel veel. En nog meer scooters! Op de weg schiet het allemaal niet op, het staat meer stil dan dat je rijdt. Het duurt dus lang om je te verplaatsen over het eiland. Neem beter de trein vanaf Jakarta naar Bandung (zorg dat je van te voren een kaartje hebt gekocht, wij ondervonden namelijk dat we (omdat we veel eerder op het treinstation waren dan was gepland door onze agent) geen eerdere trein meer konden pakken (- en ook geen 5 uur wilden wachten).

Eenmaal aangekomen in een fijn hotel in Bandung sprongen we het lekkere zwembad in en waren we snel de rit weer vergeten. In Bandung maakten we een dagtrip met chauffeur langs mooie plekken. We startten onze tour bij de vulkaan Tangkuban Perahu, waar je rond 2 kraters kunt wandelen.

We bezochten de prachtige theeplantages van Bandung, waar we een klein wandelingetje maakten over de plantage. We lunchten overheerlijk bij de Floating Market van Lembang, waar we de enige toeristen waren en niet konden kiezen tussen al het zalige eten! Na de lunch bezochten we de Gracia Spa, waar we heerlijk relaxt weer weggingen. Aangezien het inmiddels al later op de middag was en we nogal wat tijd kwijt zouden zijn terug naar het hotel besloten we het centrum over te slaan en terug te keren. Ondanks dat de afstanden in Bandung niet ver zijn kost alles ontzettend veel tijd, hou daar rekening mee.

Yogyakarta

Vanaf Bandung pakten we de trein naar Yogjakarta. Een fantastische ervaring! De treinreizen door West Java zijn spectaculair. De uitzichten op de rijstvelden en kleine dorpjes zijn prachtig. We reisden in de ‘Eksekutif-klas’, wat prima is! Opladers, verstelbare stoelen en genoeg beenruimte (al is het qua bagage wat lastig omdat er kleine opbergrekken boven de stoelen zijn en er tussen de stoelen in beperkte ruimte is voor je tassen, maar als je vroeg instapt is er wel plek je bagage kwijt te kunnen).

In Yogyakarta bezochten we uiteraard de indrukwekkende stoepa’s van de Borobudur en de tempels van Prambanan. Met amper andere toeristen hadden we beide plekken bijna voor ons alleen! We vertrokken vroeg voor de zonsopkomst bij de Borobudur, daardoor waren we al vroeg op het complex en waren we de horde toeristen voor. Dit maakte het bezoek nog spectaculairder. Toen we ’s middags bij Prambanan aankwamen was het ook daar ontzettend rustig en hadden we de complexen bijna voor onszelf!

Het centrum van Jogjakarta is heerlijk om doorheen te slenteren. Gezellige knusse kleurrijke straatjes met ontzettend vriendelijke mensen. Breng onder andere een bezoek aan het Kraton (paleis van de sultan) en het waterkasteel. Ook kun je wat shoppen op de gezellige straat Malioboro.

Op een paar uur rijden vanaf het centrum van Jogjakarta zijn er nog meer gave dingen te ondernemen, echter hebben wij dat ivm keuzes en tijdsgebrek gekozen om deze activiteiten over te slaan en onze weg te vervolgen. Maar Lizette schreef over haar mooiste plekken op Java over onder andere het platteland rondom deze wereldstad.

Malang

Vanuit Jogjakarta namen we wederom de trein, dit keer naar Malang. Je bent de hele dag onderweg maar kunt ook weer genieten van een fantastische omgeving onderweg. Bij aankomst in Malang sprongen we in het zwembad van ons hotel en doken we vroeg onze bedjes in aangezien er een paar korte nachtjes voor de boeg waren.

We bezochten in Malang op dag 2 de bijzondere gekleurde wijken van Kampung Warna Warni. Hier zit een bijzonder verhaal achter. Ondanks dat het er allemaal heel erg vrolijk uit ziet, bevind je je eigenlijk in een sloppenwijk. Lees hier meer over dit bijzondere project wat zeker een bezoek waard is voordat je Malang verlaat.

Het centrum van Malang is een groot contrast met de kleurrijke wijken. Grote statige huizen langs lange boulevards vol palmbomen zijn het complete tegenovergestelde van Kampung Warna Warni.

Vulkaan Bromo

Vanuit Malang vervolgden wij onze weg naar het hotel vlakbij vulkaan Bromo. We verbleven in de Lava View Lodge, het laatste hotel voordat je richting Bromo vertrekt, gelegen op een steenworp afstand van de Bromo. Zorg dat je vroeg in de ochtend met een scooter of jeep met chauffeur vertrekt en op tijd op het uitzichtspunt bent aangekomen voor een magische zonsopkomst bij Bromo. Nadat je langzaam aan de zonnestralen opvangt rijd je terug richting Bromo en kun je, met een korte klim, tot aan de rand van de krater komen. Een absolute must tijdens je reis door Java.

Krater Ijen

De laatste stop voordat je (waarschijnlijk) oversteekt naar Bali en Java verlaat kun je maken bij de krater Ijen. Ook hier kun je vroeg vertrekken om de prachtige zonsopkomst te zien. Mocht je het bijzondere ‘Blue Fire’ willen zien dien je rond 0.00 je hotel te verlaten en echt midden in de nacht (na n klim van 2 uur) aan de krater te verschijnen. Helaas is dit natuurverschijnsel niet dagelijks te zien, dus dien je geluk te hebben. Wij kozen er voor om iets minder voeg op te staan en ‘pas’ om 2.30 te vertrekken. Eenmaal boven was de zon al aardig op en konden we genieten van een adembenemend uitzicht over de Ijen krater. Een prachtige laatste stop op Java!

Eten & locals onderweg

Ik moet toegeven dat ik elke keer weer verbaasd was van hoe lief, behulpzaam en geïnteresseerd de Javanen zijn. Toen ik in Thailand was had ik vaak het gevoel dat wanneer iemand iets voor je wilde doen ze daar iets voor terug wilden, of je soms hielpen met de verkeerde intenties. In het begin was ik dus op Java een beetje huiverig voor hulp van locals, maar al snel ontdekte ik dat de Javanen zo totaal anders zijn en een prachtig volk zijn!

In Zuid Amerika word je wel eens boos aangekeken als je een foto van iemand maakt, of wordt je zelf achterna gezeten of beginnen mensen je een beetje weg te slaan. Alle Javanen die wij onderweg hebben vastgelegd vonden dit geen probleem, poseerden voor je foto en werden er juist heel blij van. Heel erg bijzonder, iets dat de reis nog specialer maakte.

En ook het eten maakte de reis extra leuk. Elke dag weer hebben we zalig gegeten. Of we nou in n markt, restaurant, kraampje of ergens langs de weg van n meneer met n scootertje wat kochten, alles was elke keer zalig!!

Meer tijd voor een reisroute Java?

Heb je meer tijd? Dan zijn er nog veel meer mooie plekken te bezoeken op Java. Helaas hadden wij geen weken de tijd en moesten we keuzes maken en bepaalde plekken overslaan. Ik heb wel het gevoel dat wij fantastische plekken bezocht hebben en niks op de route eigenlijk overgeslagen had kunnen worden. Dus ga je deze route ook maken, dan kan ik je verzekeren dat je zult genieten van ieder moment op Java!

Borobudur Java

23 gedachten over “Reisroute Java – in 1,5e week”

 1. Yogyakarta klinkt als een stad die ik graag zou willen bezoeken. Wat een bloeiende (en boeiende) cultuur!

  Wel jammer dat je door tijdsgebrek keuzes moest maken, maar dat houd je altijd. Wie weet kom je nog eens terug op Java!

 2. Wauw, ik ben helemaal impressed door al je foto’s! Ik wist helemaal niet dat Java zo mooi was. Het lijkt me heel gaaf om Vulkaan Bromo en die krater te zien. De gekleurde huisjes van Kampung Warna Warni zijn ook zo leuk!

  1. Fantastisch he!! Java heeft mij echt verrast! Ik wist dat het er mooi was, maar het was veel meer dan ik me op had voorbereid. Absoluut een aanrader!!

 3. Die laatste foto van jou Prachtig!!
  Heb genoten van je blog. Hoewel mijn voorouders daar vandaan komen, mijn vader is geboren op Jakarta, heb ik nog niet de moeite genomen om daar zelf eens naar toe te gaan. Het trekt mij aan de ene kant, juist omdat hij daar geboren is. Maar aan de andere kant zou ik helemaal gek worden van al die drukte en dat lange wachten…

  1. Het is zo’n prachtig land! De mensen zijn er zo lief. Dat verkeer.. dat is bijzaak, daar kom je wel overheen! Geeft je even tijd om alles rustig te herbeleven. Absoluut een bezoek waard!!

 4. Wat een heerlijke blogpost om te lezen. Ik heb alleen nog maar Bali bezocht, maar wil heel graag meer van het land ontdekken. Java lijkt me prachtig.. met veel natuurpracht en de Borobudur lijkt me heel gaaf om de zonsopkomst te aanschouwen.

 5. Pingback: Malang - De kleurrijke sloppenwijk van Malang op Java - Globalizious

 6. Pingback: Borobudur - Bezoek de magische Borobudur - Globalizious - Indonesië

Geef een reactie