Spaans leren in Spanje

Tijdens mijn studie International Media & Entertainment Management koos ik voor een semester Spaans. Altijd al wilde ik deze taal leren. Ik was zelf thuis wel eens begonnen met zo’n cursus, maar gemotiveerd genoeg was ik niet om dat vol te houden. Uitgelezen kans dus om wat meer dan alleen de basis te leren tijdens mijn studie. Dit semester ging mij goed af, we begonnen bij 0 en dat begin wist ik eigenlijk al wel. Ondanks dat het begin dus wat simpel was voor mij heb ik er wel veel van opgestoken.

Het Spaans beviel zo goed dat ik regelde dat ik stage zou kunnen lopen bij een talenschool in Zuid Spanje, hier zou voornamelijk gecommuniceerd worden in het Spaans, dus ik moest nog wel wat verbeteren voordat ik daar aan de slag kon. Daarom besloot ik 4 maanden naar Spanje te gaan om Spaans te leren.

Het is zo goed om een taal te leren in een land waar die taal ook wordt gesproken. Overal om je heen hoor en lees je van alles. Je pakt het veel sneller op wanneer je in zo’n omgeving bent. Plus, je zal wel moeten praten. In Spanje spreekt lang niet iedereen Engels, dus je zal jezelf toch verstaanbaar moeten maken.

Ik geef je graag een kijkje in de verschillende steden waar ik spaans heb geleerd en geef je mijn voors en tegens.

Barcelona

Barcelona is natuurlijk sowieso een topstad om in te verblijven. Een van de meest veelzijdige steden in Europa als je het mij vraagt. Ik verbleef er een maand. Het was mijn 1e plek waar ik kwam voor Spaanse les. Aangezien ik bij het begin begon ging het relatief langzaam voordat ik een beetje wat kon in het Spaans. We begonnen echt bij de basis. Je leert dan vooral veel woorden en grammatica, een beetje lezen, maar echt zelf praten is er nog niet bij. 
Omdat je in een stad zit waar zoveel te doen is, is het logisch dat je er op uit gaat en veel onderneemt. Met de andere studenten uit mijn klasje gingen we ’s middags de stad in. Superleuk, we hebben heel erg veel ondernomen en Barcelona goed leren kennen! Maar superslecht voor mijn Spaans eigenlijk. Iedereen uit mijn klas was op hetzelfde niveau, wat dus heel laag was… Dus buiten de les werd er niks Spaans gepraat… Ik leerde zelf thuis nog wel wat woordjes en grammatica, maar daar hield het wel bij op.

De nodige feestjes, stranduitjes enz volgden. We waren vooral aan het genieten van Barcelona, en hadden 4 uurtjes per dag les. Ik moet zeggen dat ik voor m’n gevoel niet zo heel veel geleerd heb in die tijd. Ik wilde vooral praten, maar praten gaat niet zomaar. Voordat je echt kunt praten moet je een goede woordenkennis hebben opgebouwd en moet je snappen hoe de grammatica in elkaar zit, dat heeft echt even tijd nodig. Uiteindelijk heb ik superveel van die eerste weken les opgestoken, maar voor mijn gevoel ging het niet snel genoeg. 

Op zich leer je veel ook om je heen omdat je in een land bent waar Spaans wordt gesproken, maar in zo’n toeristenstad als Barcelona is veel in het Engels, dus schiet dat niet zo op. Al met al heb ik een fantastische tijd gehad in Barcelona. Veel gezien van de stad en ongetwijfeld een goede basis gelegd voor mijn Spaans. Wel veeeel geld uitgegeven in Barcelona. Je gaat zoveel ondernemen, elke dag wel weer ergens heen. Uit eten gebeurde ook veel.. dus het was een dure maand. Twijfel er zeker niet over wat langer in Barcelona te verblijven en wat kennis op te doen van de Spaanse taal. 

Salamanca

Midden in Spanje ligt Salamanca, een schattige, kleine studentenstad. Nadat ik een maand in het dure en drukke Barcelona was geweest was het heerlijk 3 weken in Salamanca te verblijven. Het centrum is erg klein, maar heel leuk. Kleine straatjes waar je doorheen kunt struinen. Waar het in Barcelona wemelt van de toeristen, zijn het in Salamanca vooral de studenten die je tegenkomt op straat. Veel jongeren vind je er dus, er hangt een relaxt sfeertje en wordt veel uitgegaan. 
Ik heb het idee gehad dat in Salamanca mijn Spaans wel vooruit is gegaan. Aangezien er in de stad niet zo heel erg veel te doen is bleven wij na onze lessen vaak met een clubje ‘van school’ hangen in het cafe van onze school, of gingen we met z’n allen naar het zwembad. Op zo’n plek was het makkelijker nog wat te studeren en te oefenen met elkaar. Waar je in Barcelona veel toeristen tegenkomt met uitgaan hadden we in Salamanca juist wat vrienden gemaakt met de locals. En dat is het beste voor je Spaans! Praten, praten, praten. Durven praten, durven fouten maken. En dat gaat uiteraard wat makkelijker na een alcoholische versnapering. We spraken geregeld af met een clubje Spanjaarden en ik merkte dat dat beetje bij beetje hielp. 

In het centrum zelf, als ik bijvoorbeeld mijn beltegoed ging opwaarderen (ja zo ging dat toen nog), dan merkte ik wel dat het lastiger was te oefenen. Als ik mijzelf probeerde duidelijk te maken in gebrekkig Spaans werd er al snel in het Engels geantwoord en voelde ik me zo’n klungel, dat ik toch maar weer antwoordde in het Engels. Tsja, daar ging mijn oefenmoment weer. 

Salamanca is ook een goedkope plaats. Nadat ik een maand in Barcelona was verbleven was dat dus ook niet zo gek. Ook de dagen waren een stuk rustiger dan in Barca. Er is dus niet zo veel te ondernemen, maar ik vond dat eigenlijk wel prima. De temperatuur was overigens heerlijk. Dus lekker buiten met n boek was het goed vertoeven. De avonden waren wel vaak gezellig en laat (of vroeg, het is maar hoe je het bekijkt). Aangezien het dus een studentenstad is wordt er altijd ’s avonds wel wat ondernomen. De nachten waren dan vaak kort, maar dat haalden we ‘ s middags wel weer in bij het zwembad. Ik kan je echt aanraden voor een paar weken naar Salamanca te gaan om te genieten van het relaxte Spaanse leven en goed aan je Spaans te werken! 

Valencia

Mijn volgende stop was in Valencia, maar voor een weekje. Dit was eigenlijk een combinatie van bovenstaande 2 plaatsen. Aan de ene kant een grote, interessante stad, met veel leuke bezienswaardigheden en activiteiten, aan de andere kant een stad aan het strand waar je heerlijk kunt relaxen, bijkomen en Spaans leren. 

In een apartementje aan de rand van het centrum verbleef ik, op loopafstand van het strand. Zalig. Nog nooit in Europa heb ik zo lekker warm zeewater gevoeld als in Valencia. Ik had een weekje speling in mijn planning gehouden om eventueel ergens wat langer te blijven of om nog even iets nieuws te bezoeken. Ik ben super blij dat ik heb gekozen die week in Valencia door te brengen. Wat is het een heerlijke stad!! 

Ook in Valencia is veel te zien en te doen. Het oude centrum is fantastisch. Beklim eens de kathedraal. En maak natuurlijk een bezoek aan La Ciudad de Artes y Ciencias! Dit vond ik echt een geweldige plek. Neem ook een kijkje in het museum en het L’Oceanogràfic (het aquarium). Een weekje was eigenlijk te kort om te verblijven in Valencia. Zeker ook omdat ik van het strand houd. Ik heb de dagen afgewisseld tussen stad en strand. Met een groepje van mijn lessen lagen we ’s middags op strand om de stof wat door te nemen en te oefenen. Een paar locals die ik had ontmoet gaven mij ’s avonds de mogelijkheid mijn Spaans te oefenen. Hier had ik dus een perfecte mix tussen studeren, oefenen en vermaak. Sla dus zeker Valencia niet over! 

Malaga

Mijn laatste (en uiteindelijk langste) stop was in Malaga. Ik ben daar in september/oktober 2011 7 weken geweest. Ik ben in 2012 teruggegaan voor mijn stage, maar ging alvast kennis maken met het bedrijf en de stad. In deze 7 weken is mijn Spaanse kennis ontzettend toegenomen. In het bedrijf waar ik kwam werd voornamelijk Spaans gesproken en daar moest ik dus wel praten. Door te praten gaat het leren zoveel sneller. Als je eenmaal over de awkwardness heen bent en durft te praten dan zal je zien dat je met sprongen vooruit gaat. 

In het stadscentrum word elke week een Intercambio de Idiomas (talenuitwisseling) georganiseerd waarbij je een uurtje met iemand uit n andere taal gekoppeld wordt en een deel van de tijd in jouw voorkeurstaal praat en een deel in de voorkeurstaal van de ander. Beiden zijn dus aan het oefenen, hebben een beetje moeite, maar samen oefen je. Een hele leuke manier om met de taal bezig te zijn. Daar ben ik weken geweest en heb ik ook echt van geleerd. Leuke vriendschappen hou je er ook aan over zodat je ook buiten die afspraakjes blijft oefenen. 

Malaga is sowieso een fijne stad om Spaans te leren. Het is een stad die de toeristen die Zuid Spanje aan doen vaak overslaan. Het zijn dus vooral locals die je tegenkomt in de stad. Oefenen is hier dus goed te doen in bijvoorbeeld winkels en restaurants! Het is ook een relatief goedkope stad, een tijdje verblijven is hier dus goed te doen!  

Spaans bijhouden

Als je dan eenmaal begonnen bent met het leren van Spaans is het goed om het bij te houden. Lees bijvoorbeeld wat simpele Spaasne boeken, luister naar Spaanse muziek (lees dan ook de lyrics). En wat ontzettend goed helpt is het kijken van Spaanse series, bijvoorbeeld deze die Chantal van Alleen op Reis beschrijft. Op een leuke manier bezig zijn met de Spaanse taal helpt ontzettend bij het leren van iets nieuws! 

86 gedachten over “Spaans leren in Spanje”

 1. Iemand die ik ken woont in Malaga en raad het ook aan als je Spaans wilt leren om daar te verblijven. Vooral omdat ze stad zelf echt leuk is. Ben afgelopen jaar met leren van Spaans begonnen maar wilde maar niet lukken. Misschien ooit met zo’n cursus in het buitenaf, dat het dan wel lukt.

 2. Als ik Frans spreek, zijn – tegenwoordig – veel Fransen zo behulpzaam in het Engels over te gaan. Ik zeg dan altijd dat ik heel graag mijn Frans wil verbeteren. Dat helpt enorm. mensen vinden het fijn dat iemand die moeite neemt, helpen je en gaan op een ander hun Engels oefenen. Dat is vast in spanje net zo!

  1. Als je idd in gesprek bent met mensen kan dat wel! K merkte dat ze in winkels en restaurants daar niet e niet t geduld/tijd voor hebben.. nu gaat t prima dus hoeft t sowieso niet meer, gaat nu allemaal vanzelf!

 3. Omg wauw dit is mijn droom! Zelf zou ik ook zo graag de Spaanse taal willen leren, ben afgelopen Oktober in Malaga en omgeving geweest en ik ben verliefd! Wat gaaf dat jij dit hebt mogen meemaken! Go girl!

  1. Hihi ja t was echt n toptijd. Heb er onwijs van genoten! Spanje en de Spaanse taal zijn beide super! Mega blij dat ik T heb gedaan!

  1. Je leert zoveel meer in n land waar ze het spreken. Nu ben ik inmiddels aardig vloeiend, na ook 4 maanden in zuid Amerika. Heeft ook goed geholpen!

 4. Leuk om op deze manier Spaans te leren, en dan ook nog in verschillende steden. Zodat je ook veel meer van het land ziet! Spaans staat ook op mijn lijstje om nog te leren, het is een mooie taal!

  1. Super op deze manier. Kan t zeeeke aanraden. Ook super inderdaad om veel van het land te leren en ontdekken. Een perfect combinatie.

 5. Wat gaaf Lizzy! Ik ben al een tijdje bezig om Spaans te leren maar het schiet niet echt op. Ongeveer een jaar heb ik les gehad van een Spaanse dame maar daar ben ik mee gestopt omdat het te duur werd. Een tijdje heb ik niks gedaan en nu heb ik weer opgepakt omdat ik later dit jaar naar Cuba ga. Nu volg ik vooral podcast en duolingo. Het liefst zou ik ook een tijd naar Spanje gaan om het goed te leren. Malaga lijkt me dan wel een mooie plek. Maar ja, er moet gewerkt en geld verdiend worden dus zo makkelijk is het voor mij niet. Ik zou willen dat dit ‘vroeger’ ook allemaal zo makkelijk kon. Dan wist ik het wel.
  Hou je je Spaans nu nog wel bij?

  1. Jaa het is lastig hoor!! Ik ben heel blij dat ik de kans heb gehad zolang in Spanje te verblijven. 2 jaar geleden ben ik 4 maanden in Zuid Amerika geweest en nu kan ik wel zeggen dat mn Spaans op zo’n niveau is dat k t niet meer vergeet. Luister eigenlijk alleen maar Spaanse muziek, kijk veel Spaanse series/films en heb Spaans-sprekende vrienden. Dus al met al ben ik er best geregeld mee bezig. K vind t zo’n heeelijke taal!! Succes voor jou, hoop dat je t n beetje kan verbeteren voordat je naar Cuba gaat! Heel gaaf trouwens, ik wil begin volgend jaar gaan.

 6. Dat thuis niet genoeg gemotiveerd zijn herken ik wel. Zo ben ik ooit begonnen aan Chinees en later aan Russisch.. maar het is beiden niks geworden. Spaans lijkt me echt handig om te kunnen spreken, zeker omdat het in zoveel landen gesproken wordt. Misschien moet ik het ook gewoon ter plekke gaan leren. 🙂

  1. Haha ja lastig he. Je hebt echt n stok achter de deur nodig ofzo, en iemand die je er bij kan helpen en weet wat je doet.
   K kan t zeeeker aanraden om dan lekker naar Spanje te gaan! T is ook echt n fantaaastisch land!

 7. Dat je begint met zelf thuis Spaans leren (of het proberen te onderhouden zoals ik toentertijd) werkt inderdaad een stuk minder goed dan heb daadwerkelijk doen. Als je in Spanje stage loopt dan moet je inderdaad wel Spaans spreken. Slim om dat te doen en voor die tijd te oefenen! Ik vind Spaans een prachtige taal en heb het ook geleerd tijdens m’n studie International Tourism Management, maar merk toch als je het niet vaak spreekt het super snel verwaterd. Zonde! Ook maar eens op cursus in Spanje denk ik 😉

 8. Spaans is zowat mijn favoriete taal. 🙂 Ik leerde het op verschillende manieren (eerst 6 jaar unief dan 7 maanden in Spanje gewoond en dan 2 keer na elkaar een Spaans lief gehad). Ik moet zeggen, elk had zijn nut: de grammatica, achtergrond, literatuur, enz aan de unief, de vlotheid in spreken toen ik er woonde en ja de liefde in een vreemde taal laat ook wel zijn sporen na in je taalgevoel. 😉

 9. Je zal inmiddels wel een aardig woordje Spaans spreken! Ik kom niet verder dan een paar woordjes. 🙂 Ik vind het wel altijd erg leuk om de taal te leren van het land waar ik op dat moment tegen kom. Ik merk dat ik alleen wat meer aanleg heb voor de Scandinavische landen, dan Spaans en Italiaans. 😉

  1. Ik ben 2 jaar geleden 4 maanden in zuid Amerika geweest. Sinds die reis kan ik toch wel zeggen dat ik vloeiend Spaans spreek. Van de Scandinavische talen weet ik dan echt heeelemaal niks Haha.

 10. Ook heb ik meerdere keren in Spanje gewoond. Een keer om de Spaanse taal te leren: in Salamanca. Ik heb er een fantastische tijd gehad en redelijk Spaans geleerd. Een aantal jaren later heb ik in Valencia gewoond om rechten in het Spaans te studeren. In die tijd heb ik ook veel rondgereisd en heb ik veel steden en plekken bezocht in Spanje. Ik ben er groot fan van. Bijzondere ervaring he een talencursus in Spanje?!

  1. Wat super!! Ik ben echt van Spanje gaan houden. Wat n fantastisch land. Alles is er heerlijk! & de taal is prachtig. Wat gaaf dat jij er ook zo veel en lang bent geweest. Bijzonder!!

 11. Wat leuk, het is inderdaad een goede keuze om Spaans te leren in het land waar ze het zelf ook praten. Thuis ben je vaak toch niet gemotiveerd genoeg en bovendien kun je ook niet ter plekke oefenen, waar dat in een Spaanstalig land wel kan. Ik zou Barcelona overigens niet snel aanraden voor een Spaanse taalcursus. Ten eerste omdat de stad grotendeels uit expats en internationale mensen bestaat, waardoor je niet per se Spaans hoeft te spreken en daarnaast spreken de meeste mensen Catalaans (wat toch weer een hele andere taal is ;p). Valencia is inderdaad erg goed vanwege de studentenvibe, Malaga voor het strand en Sevilla is simpelweg een van de mooiste steden waar je kunt zijn dus dat is ook altijd een goede optie haha ;p

 12. Onwijs leuk om te lezen over jouw ervaringen om Spaans te leren! Lijkt me zeker het beste om de taal te leren in een land waar het gesproken wordt. Leuk dat je in verschillende gebieden/steden bent geweest én om jouw verhalen over de verschillen te lezen! Salamanca klinkt heel relaxt en leerzaam omdat je daar vooral Spaans kon spreken met de locals. Ik wil zelf ook graag Spaans leren vanwege onze reis naar Mexico. Wij beginnen eerst met een taalcursus omdat de basis er nog niet is, prima eerste stap!

 13. Super inspirerend! Zelf zou ik er eerder voor kiezen om Zweeds te leren, aangezien mijn ouders in Zweden wonen. Maar als ik daarna nog meer talen wil leren staat Spaans bovenaan 🙂

  1. Ahh ja dat is dan een logische keuze. Mijn opa spreekt Zweeds aangezien hij er vroeger voor werk een tijdje heeft gezeten. T klinkt altijd als n leuke taal!

 14. Dit wilde ik vroeger (toen ik nog jong was, haha) ook heel erg graag, maar het is er nooit van gekomen. Ik vind Spaans een erg mooie taal en wil het nog steeds heel graag leren. Toch maar eens een cursus gaan volgen. In het buitenland een taal leren is wel de beste manier.

 15. Wat een leuk land is Spanje toch he! Mijn eerste buitenland ervaring was op Menorca toen ik 8 was…bijna 40 jaar geleden Later nog naar de pyreneeen, Barcelona en Valencia geweest. Altijd leuk!

 16. Ik ben ooit aan een thuisstudie Italiaans begonnen, maar nooit afgemaakt. De motivatie verdween al heel snel. Ook bleek de taal erg lastig te zijn. Het lijkt me inderdaad het beste om de taal in het land zelf te leren zoals jij hebt gedaan.

  1. Haha zoveel mensen zeggen idd dat die motivatie voor thuisstudie lastig is. Je moet echt wel super graag willen wil dat lukken volgens mij!
   In t land is idd echt het beste!!

 17. Wat leuk dat jij Spaans geleerd hebt in Spanje, dat wist ik helemaal niet!

  Ik vind Spanje een fijn land – maar ik spreek geen Spaans. Ik heb ook niet echt een talenknobbel…

 18. Heel leuk om te lezen. Wat heb je op veel plekken les gehad! Ik had Spaans al op het VWO, ben daarna als au pair in Barcelona gaan werken, deed cursussen aan de universiteit, ging daarna Spaans studeren in Amsterdam, vervolgde mijn studie in Nijmegen (Bedrijfscommunicatie met Spaans en daarna geswitched naar Mediterrane Studies met Spaans en Italiaans) en toen ik wederom in Barcelona woonde om onderzoek te doen voor mijn scriptie heb ik ook nog 10 uur per week Catalaans gedaan. In alle andere steden die je noemt (ik heb er nét een heleboel in een blog genoemd!) ben ik ook geweest. In Salamanca heb ik ook nog lessen bij een talenschool gedaan. We sliepen toen bij een gastgezin. Hoe dan ook, na al die jaren spreek ik vloeiend Spaans. Ik maak wel eens fouten hoor, maar ik kan me verstaanbaar maken en dat is zo fijn!

  1. Wat suuuuuperleuk!!! Fantastich wat je allemaal hebt gedaan. Zo verschillend, maar steeds weer Spaans-gerelateerd. Perfecto!

 19. Ik heb zelf Romaanse talen gevolgd aan de universiteit (Frans, Spaans, Latijn) en tot mijn schande ben ik bijna nog nooit in Spanje geweest, of enkel 2x in Madrid. Barcelona en Andalucia staan wel op de lijst 🙂

 20. Spanje is best prettig! Leuk dat je die verschillende steden vergelijkt. Ik was superpositief verrast door Valencia. Heel fijne stad,ook al is ze wat minder bekend!
  De enige stad uit je lijstje waar ik nog niet geweest ben, is Salamanca. Daar ga ik nu zeker werk van maken!

 21. Het broertje van mijn vriend is ook samen met zijn vriendin naar Barcelona gegaan om de taal te leren… Maar ook met weinig resultaat. Zijn ervaring was dat ze je vooral in het Engels te woord staan om je te helpen als ze merken dat je niet zo goed Spaans spreekt. Lekker handig dus 😛 En nu willen veel inwoners alleen nog maar Catalaans praten…

 22. Zelfs al meermaals in Barcelona geweest, heb daar mijn hart verloren zeg ik wel eens… 😉

  Ook al in Mazzaron ondertussen…

  verder nog nergens, maar, hè, ik ben uitgenodigd op een huwelijk in Malaga, kom ik daar ook al! Mijn nonkel zei men dat dat zo ene leuke stad was, we maken er ineens een vakantie van, hè! 😉

 23. Na het lezen van deze blog zou ik bijna zelf weer Spaans willen leren! De taal heb ik echter twee jaar lang op de middelbare school gehad, maar het is niet echt mijn ding.

 24. Pingback: Wie is Globalizious - Globalizious

 25. Ik twijfelde om hier nu in NL een cursus te starten of een cursus te doen zodra in aankom in Zuid-Amerika..maar denk – mede ook door jouw tekst – dat ik het gewoon daar ga doen. Denk ook dat dat veel sneller gaat!

  1. De basis kun je altijd al wel aan beginnen hier. Dan kun je gelijk n klein beetje uit de voeten, maar daar gaat t idd uiteindelijk wel n stuk sneller en makkelijker! Veeeel plezier en succes!

 26. Wauw dit vind ik zo heerlijk om te lezen! Ben zelf in Malaga en omgeving geweest en ook in Barcelona, ik ben verliefd op Spanje! Zou zooo graag de Spaanse taal vloeiend kunnen spreken! Wat een ervaring lijkt me dit!

Geef een reactie