Beklim vulkaan Pacaya in Guatemala

In 2017 heb ik een prachtige rondreis gemaakt door Guatemala. Een hoogtepunt was voor mij een trip naar de vulkaan Pacaya. In Guatemala zijn veel vulkanen, ik was nog nooit eerder zo dicht bij een vulkaan geweest, dus wilde van de gelegenheid gebruik maken een tour te boeken. Op 1,5 uur rijden van Antigua (plus nog wat tijd om andere mensen op te halen) start de tour. Je kunt de tour overegins 2 keer per dag maken. Vertrek om 6:00 ‘sochtends of om 14:30 ‘smiddags. Boek je de tour in de ochtend dan heb je grote kans dat het helder weer is en dat je goed uitzicht hebt op de omliggende vulkanen. De zonsopgang zul je helaas niet zien vanaf boven, aangezien het wel even duurt voordat je op de top bent. Maak je de tour smiddags dan ben je met zonsondergang boven en heb je een prachtig uitzicht op de omliggende vulkanen (tenzij het te bewolkt is). 

Tour

Wij hebben gekozen voor de middagtour. Ik ben gek op zonsondergangen en op deze speciale plek wilde ik dat zeker ook graag meemaken! Met onze groep begonnen we aan een klim van ongeveer 1,5 uur. Redelijk heftig nog wel, het is aardig steil. Er zijn locals met paarden die je naar boven kunnen brengen. En voordat je aan de tour begint worden er nog wandelstokken verkocht. Loop je wat minder makkelijk dan zou ik wel aanraden zo’n wandelstok mee te nemen, geeft je net wat meer zekerheid met lopen. Wanneer je de middagtour maakt loop je na zonsondergang terug, het is dan dus donker. Dan is het zeker fijn een stok te hebben (al moet je die natuurlijk wel op goede plekken neerzetten). Zorg voor een (opgeladen telefoon met) zaklamp. Dit is erg fijn voor de terugweg. 

Er zijn verhalen van bendes die op de routes overvallen plegen. Zorg daarom altijd dat je de tour maakt met een gids en blijf in de buurt van de gids. Ga niet te snel je eigen weg want dat kan gevaarlijk zijn. Al waren de recente verhalen van langer geleden. 

Uitzicht op de top! 

Op het moment dat je aan de top van de vulkaan komt, op 2552 meter, heb je een prachtig uitzicht op Volcán de Agua, op zo’n 18km vanaf Pacaya. Dit is ook een actieve vulkaan. Het was indrukwekkend te zien hoe deze vulkaan lava spuwt. Dit had ik nog nooit in mijn leven gezien. 

  

 

Vanaf de top zijn we een stukje afgezakt naar de krater. In 2014 is de Pacaya vulkaan voor het laatst uitgebarsten. In de krater lijkt het wel een maanlandschap, het is goed te zien hoe de lava zich een weg door de natuur heeft gebaand. We vervolgen onze tour naar een plek waar de grond nog zo heet is dat ze daar marshmallows kunnen maken. Hoe bijzonder is dat? Wanneer je water op die plek gooit hoor je het ook echt nog sissen. Die warmte is nog zo intens! 

Een klim omhoog aan de andere kant van dr krater brengt ons op een prachtig stuk waar we rustig wachten op de zonsondergang. Ik heb al veel zonsondergangen gezien in mijn leven, maar dit was wel een hele bijzondere! Boven de wolken stak de Volcan de Agua nog uit, en door het zonlicht werd het in prachtig licht gezet. Ik denk nog vaak terug aan deze fenomenale plek! Iedereen kan ik aanraden een mooie tocht te boeken en dit uitzicht zelf te gaan ervaren.  

Bekijk hier meer tips voor een reis door Guatemala! 

65 gedachten over “Beklim vulkaan Pacaya in Guatemala”

 1. Wat een bijzondere excursie heb je gemaakt. Heel mooi lijkt me dat, om daar de zonsondergang mee te maken. Guatemala staat al jaren op mijn wensenlijstje, maar het is er nog niet van gekomen.. ik heb wat met vulkanen en dat komt daar vast helemaal goed. 🙂

 2. Tof om zo dichtbij een vulkaan te zijn. Dan voel je je opeens wel even heel klein he. Mooie excursie heb je gemaakt, ik kan me heel goed voorstellen dat dit een van de hoogtepunten was!

 3. Tof om weer even mee terug genomen te worden!! Ik heb de middag tocht in 2010 gedaan en het is nog steeds een van mijn favoriete hoogtepunten ever. De klim door het mulle lavazand vond ik vrij pittig en vanwege een astma aanval moest ik met het paard terug naar beneden, maar des te meer kon ik van de omgeving genieten 😉

  1. Oohh wat gaaf dat je er ook bent geweest!! Het is inderdaad iets om nooit meer te vergeten!! En best relaxt idd op de rug van n paard naar beneden.

 4. Heel gaaf! Ik ben echt gek op vulkanen en zou erg graag een keer naar Guatemala gaan. Ik ga in elk geval in Indonesië weer een aantal vulkanen beklimmen dit jaar 🙂

 5. Wat gaaf dat je echt de lava naar buiten ziet stromen! Ik heb aardig wat vulkanen bezocht, maar nog nooit zo actief als deze.

  Het lijkt me een prachtige klim.

 6. Wow, wat een gaaf uitzicht! Blijft toch indrukwekkend zo’n vulkaanbeklimmen. Ik heb op Sumatra een vulkaan beklommen en kan me nog goed de zavelgeur herinneren..bah!

 7. Ik heb nog nooit een tour gedaan naar een vulkaan, maar het staat erg hoog op mijn wishlist. Ik denk dat ik het eerder ga beleven op Tenerife of Sicilië, al maak je mij ook zeker enthousiast met je belevenissen in Guatemala. Lava spotten lijkt me zo bijzonder!

  1. Dichtbij huis is er ook al zoveel moois! Ik ga binnenkort naar Sicilië. Ben erg benieuwd! Guatemala zou sowieso n mooie reis zijn!!

 8. Wat een bijzondere tour! Bizar zeg dat ze gewoon nog marshmallows daar kunnen roosteren, dat het na vier jaar nog gewoon zó warm daar is. En een heel mooi uitzicht!

 9. Wat een toffe excursie en wat een mooie foto’s! Gaaf dat je ook de lava kan zien lopen. Guatemala staat hoog op mijn verlanglijstje evenals de rest van Midden-Amerika. Ik zal deze excursie zeker overwegen wanneer ik naar Guatemala ga!

 10. Pingback: Wie is Globalizious - Globalizious

 11. Pingback: Wat is jouw favoriete vakantie bestemming? Deel 18 | ElsaRblog

 12. Pingback: Reisagenda – Globalizious

Geef een reactie