Ontdek Cusco – dé topstad stad in Peru!

Tijdens mijn reis door Peru ben ik 7 weken verbleven in Cusco waar ik als vrijwilliger aan de slag ging op een naschoolseopvang. Lees over die bijzondere ervaring hier meer.  Ik vertel je graag waarom ik met dikke tranen in de bus zat toen in Cusco moest verlaten. Ik ben gaan houden van deze veelzijdige fantastische stad.

Allereerst hebben de mensen waarbij ik verbleef een grote rol gespeeld in hoe goed ik het naar mijn zin had in deze stad. Bij de familie waar ik in huis was werd ik met open armen ontvangen en was ik echt onderdeel van het gezin. Ik zit in een riant huis, met WiFi, tv, wasmachine en meer dan voldoende eten. Er werd elke dag fantastisch lekker voor ons gekookt en vers ananassap en thee konden we altijd pakken wanneer we daar zin in hadden. 

Ondanks dat ik dagelijks in de naschoolse opvang te vinden was met de buurtkindjes, die thuis slecht opgevoed worden, had ik ook veel vrije tijd. Het project waar ik hielp was maar een paar uurtjes per dag, van 14:30 tot 18:00. De ochtenden volgde ik in het begin Spaanse les, maar brachten we ook door in de geweldige stad waar zoveel te doen is en een heerlijke sfeer hangt. Ik licht graag een aantal belangrijke highlights toe! 

* Plaza de Armas

Allereerst is het centrale plein een enorm leuke plek om tijd door te brengen. Op de Plaza de Armas zijn voldoende bankjes waar je neer kunt strijken en kunt genieten van het veelzijdige en levendige plein. Ook rond het plein vind je leuke terrasjes met balkonnetjes van waar je een prachtig uitzicht hebt op Plaza de Armas. Geniet bijvoorbeeld bij Cafe Capuchino van een lunch of drankje. 

* San Blas

Bezoek de wijk San Blas waar je kunt slenteren en verdwalen door vele kleine steegjes. Shop kunst of souvenirs in deze artistieke buurt. Sla een bezoekje aan Jack’s Cafe niet over voor een heerlijk ontbijt of fantastische lunch. Wees optijd, zodat je niet in de rij hoeft te staan. Staat er al wel een rij, neem dan even de tijd om te wachten, je zult er geen spijt van krijgen! 

* San Christobal

Eenmaal geacclimatiseerd en lukt het je langere afstanden af te leggen en naar boven te lopen. Maak dan vanaf Plaza de Armas een wandeling van ongeveer 15 minuten naar San Christobal, een mooi viewpoint vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. 

* San Pedro Markt

Waan je tussen de locals en bezoek de San Pedro markt. Deze veelzijdige markt is een bezoek waard. Elke paar meter is anders. Je vindt hier onder andere fruit, speelgoed, specerijen, vlees, vis, speelgoed en ga zo maar door….  

* Koop het Boleto Turiscito

 
In en om Cusco is het mogelijk om met het Boleto Turistico (toeristenkaart) verschillende bezienswaardigheden te bezoeken. Deze kaart kost ongeveer €35 en geef je toegang tot veel attracties. Er zijn verschillende soorten kaarten te koop, allen met andere bezienswaardigheden. Er zijn 3 verschillende routes mogelijk (ook allemaal in 1 te koop): 

Circuit 1: Sacsayhuaman – Qènqo – Tambomachay – PukaPukara
Circuit 2: Museo Histórico Regional – Museo de Arte contemporáneo – Museo de Arte Popular – Museo de Sitio de Qorikancha – Centro Qosqo de Arte Nativo – Monumento al Inca Pachacutec
Circuit 3: Pisac – Ollantaytambo – Chinchero – Moray (de heilige vallei) 

* Bezoek de Heilige Vallei

Met het Boleto Turistico kun je de heilige vallei bezoeken. Je kunt een bezoek brengen aan Pisac, wat vooral leuk is tijdens de wekelijkse markt )op zondag, dinsdag en donderdag). Wees er wel van bewust dat hier veel toeristen op afkomen. Ook Ollantaytambo is een bekende plek voor toeristen. Dit is een van de weinige plaatsen waar de tradities in stand worden gehouden. Ook vindt je nog veel Inca-ruines. Beklim de berg Pinkullyuna voor een prachtig uitzicht over het hele complex. In Chinchero wordt ook nog veel het dagelijkse leven van de Inca’s duidelijk. De architectuur en ruines zijn nog duidelijk zichtbaar. Ook wordt het traditionele weven uitgelegd en wordt laten zien hoe er met natuurlijke producten kleurstoffen worden gemaakt. Bezoek ook Moray, waar je de bijzondere zoutterrassen van Maras kunt bewonderen. Al met al een veelzijdige tocht door de heilige vallei van Peru. 

* Rainbow mountain

Ben je al even gewend aan de hoogte in Peru? Maak dan een onvergetelijke dagtour naar Vinicuna, oftewel Rainbouw Mountain. Vroeg in de ochtend (zo rond 3/4 uur) verlaat je Cusco naar het beginpunt van de tour, een klein dorpje in het Vilcanota gebergte, op 4326 meter hoogte. Stijg in een tocht van ongeveer 4 uur naar 5020 meter! Zorg dat je goed uitgerust bent voordat je aan deze excursie begint want het is een pittige tocht. Door de hoogte heb je een gebrek aan lucht en dat maakt het lopen een echte uitdaging. Echter, wanneer je eenmaal de top hebt bereikt ben je gelijk de klim vergeten en ben je dit keer out of breath vanwege het adembenemende uitzicht! 

* Bezoek wereldwonder Machu Picchu

Uiteraard mag een bezoek aan Machu Picchu niet ontbreken wanneer je in Cusco bent. Vanuit deze plaats vertrekken de meeste tours. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een bezoek aan Machu Picchu. Beslis naar aanleiding van je reisplanning en -budget wat voor jou de beste manier is om Machu Picchu te bezoeken. Lees hier meer mogelijkheden. 

* Salsa

Ook ‘savonds is er genoeg te doen in Cusco, zeker als je van dans en muziek houdt. Er zijn veel clubs waar je al vroeg aan je dansskills kunt werken. Bij bijvoorbeeld Mythology of Mama Africa begint de avond om 20:00 met een salsales. Leer de basics en breng dit na de les in de praktijk met de vele locals die graag een dansje met je wagen. Tot diep in de nacht kun je werken aan je salsaskills. 

Je kunt je voorstellen dat dit alles zorgt voor een heerlijke afwisseling van cultuur, natuur en fun. Wanneer je een rondreis door Peru maakt zorg dan dat je voldoende tijd in Cusco verblijft om het optimale uit deze stad te kunnen halen. Maar 1 of 2 nachtjes is echt niet voldoende om de stad volledige te beleven. Zorg dat je op een rustig tempo kunt genieten van deze fantastische veelzijdige stad. Je loopt alleen het risico dat je, net als ik, geen afscheid wilt nemen van deze geweldige plek… 

58 gedachten over “Ontdek Cusco – dé topstad stad in Peru!”

  1. Wow wat heb jij een leuke ervaring gehad en wat bof je dat je langere tijd in Cusco geweest bent. Ik heb jaren geleden een reis door Bolivia en Peru gemaakt en vond Cusco ook de allerleukste stad. Niet alleen door de prachtige bezienswaardigheden, maar vooral door de relaxte sfeer. Maar ik had nog nooit van die Rainbow Mountain gehoord….die heb ik dus mooi gemist!

  2. Hoe awesome is dit? Ik heb al zoveel over Cusco gehoord en gelezen, maar nu is het wel de eerste keer dat ik zoveel échte foto’s zie, in plaats van de insta-pictures! Leuk artikel!

  3. Pingback: Maras - Bezoek Salineras de Maras - de zoutterrassen in Cusco - Peru

Geef een reactie