Studeren in the States

Tijdens mijn studie International Media & Entertainment Management bij InHolland had ik de mogelijkheid een half jaar in het buitenland te studeren. In 2013 heb ik gewoond in Troy, Alabama – United States! Wat een fantastische ervaring was dat. Ik verbleef op een campus redelijk in the middle of nowhere, maar wat een super tijd heb ik daar gehad. Wij kennen in Nederland niet echt het campus-leven, iedereen gaat hier na de lessen weer ‘naar huis’, soms naar een heel ander deel van het land. In NL heb je vaak een leven ’thuis’ en een leven in de stad waar je studeert, en met de mensen met wie je studeert. Ik vond het zo tof om een tijd lang alles met dezelfde mensen te delen.

Ik had het geluk dat ik in een semester zat met heel veel leuke internationale studenten. Ik heb vriendschappen gesloten met mensen van over de hele wereld, hoe fantastisch is dat! Ook een aantal heel gastvrije Amerikanen ontmoet waar ik, 5 jaar later nog steeds contact mee heb. Sommigen heb ik zelfs in de afgelopen jaren nog weer gezien. Een aantal hebben mij opgezocht in Nederland en een aantal heb ik in Europa opgezocht en zelfs in USA! Dat zijn vriendschappen voor het leven! 

Graag licht ik nog een aantal typische onderwerpen toe: 

* Engels

Allereerst is een tijd verblijven in Amerika natuurlijk supergoed voor je engels. Een nieuwe taal leren gaat het makkelijkste in het land waar het word gesproken (zo leerde ik ooits Spaans in Spanje). Ik hoefde geen Engels test te doen voordat ik mij aanmeldde voor deze mogelijkheid. Aangezien de studie die ik volgde (International Media & Entertainment Management) helemaal in het Engels werd gegeven was er geen twijfel of mijn level Engels goed genoeg was. Ondanks dat ik dus al prima Engels sprak, heb ik het alsnog veel verbeterd in die tijd. Alles overal om je heen is engels. Je gaat op een gegeven moment zelf ook denken en dromen in het Engels. Wat het wel wat lastig maakte af en toe was dat ik in the deep south was, waar het Engels accent echt moeilijk te verstaan is. Ik zal nooit de chauffeur vergeten die mij ophaalde van de luchthaven, een echte local – niet verstaanbaar! Het begin was dus een beetje lastig. Daar wen je op een gegeven moment aan en verstaan gaat gelukkig steeds een stukje beter. De lessen werden allemaal gelukkig gegeven in verstaanbaar Engels.

* Campusleven

Het leven op zon campus kende ik helemaal niet. Toen ik in Den Haag studeerde kwam ik elke dag vanaf huis met de trein naar school en na school ging iedereen weer zijn eigen weg, terug naar huis en terug naar zijn of haar eigen leven. Tuurlijk deden we met elkaar leuke dingen om de lessen heen, maar dat was af en toe.

Op zo’n Amerikaanse campus woon je met de studenten waarmee je ook les hebt. Aangezien er in de omgeving van onze universiteit weinig te doen was, doe je ook buiten de lessen om van alles met dezelfde mensen. Je hebt niet nog een clubje vrienden buiten de uni om. We gingen met elkaar sporten, eten, stappen, naar het theater, uitstapjes maken, spelletjes doen; alles, noem het maar op. Zo leer je elkaar goed kennen en breng je veel tijd met elkaar door. Ik heb dit gezien als een groot pluspunt. Je bouwt een hechte vriendschap op met deze mensen. 

* Meal plan

Tijdens mijn verblijf of de campus verbleef ik samen met een ander Nederlands meisje op de kamer (wij waren de enige 2 Nederlanders). We hadden een paar dezelfde lessen ook, dat was leuk! Tijdens zo’n tijd op de campus heb je de keus om een meal plan aan te schaffen. Er zijn verschillende ‘plans’ die je kunt kopen. Ik had een fullboard meal plan, kon dus alle maaltijden eten. Er waren een paar restaurants waar we terecht konden, en ontvingen nog een bepaald bedrag wat je ook in de kleinere cafes en bistros kon uitgeven. Dat was een ideale tijd, overal aanschuiven wanneer je wilt (het was een soort van all-inclusieve vakantiegevoel). 

* Studiepunten

In Nederland was de enige mogelijkheid om cijfers te halen studeren voor toetsen en het maken van verslagen/werkstukken. In Amerika zijn er nog veel meer mogelijkheden! Aanwezig zijn bij de sportwedstrijden bijvoorbeeld. Zat ik in mijn ‘Troy-shirt’ op de tribune bij basketbal, waren er een aantal vakken waar ik een extra punt kreeg. Ging ik naar een filmavond waar bijvoorbeeld ‘The Boy in the Striped Pyjamas’ werd getoond, kreeg ik een extra punt. Gezellige avonden met pizza en beer pong die werden georganiseerd door de leiding, ook daar kreeg je punten voor. 

* Sport

Er werden op mijn uni verschillende sportmogelijkheden aangeboden. Je had keus uit van alles. Ik ging samen met de mensen met wie ik omging vaak naar danslessen, onwijs leuk! We kwamen ook regelmatig in het zwembad om wat baantjes te zwemmen, en gingen af en toe naar de atletiekbaan voor wat rondjes hardlopen.

Alles is gefaciliteerd en je betaald geen extra bedrag om hiervan gebruik te kunnen maken. Meer sport deed ik zelf niet, maar ik was wel een fanatieke supporter! Vooral van het tennisteam, ik denk dat ik bijna elke thuiswedstrijd wel heb gezien. Bij basketbal waren we ook geregeld te vinden. En de honkbal-wedstijden wilde we nog wel eens een stukje van kijken (dat duurde mij te lang om helemaal te zien).

* Huisfeestjes

Zoals je vaak in Amerikaanse films ziet, zo gaat het ook echt; de huisfeestjes. Bijna elke dag is er wel iets gaande ergens op de campus. Dansen op de tafels, beer pong in de gang. Het is precies zoals je het jezelf voorstelt. Onwijs gezellig met zo’n grote groep. 

Mocht je zelf de mogelijkheid hebben om een semester in Amerika te studeren, of mocht je iemand kennen die de kans krijgt; do it! Just GO & Enjoy!!

28 gedachten over “Studeren in the States”

 1. Wat leuk dat je in de States gestudeerd hebt. Twee oud studiegenoten hebben een jaar High School gedaan en vonden het geweldig. Grappig dat die feestjes zoals in de film ook in het ‘echt’ zijn. Dat vroeg ik me altijd al af. Wel handig trouwens dat je ook studiepunten kunt verdienen buiten de toetsen en tentamens. Dat mogen ze hier in Nederland ook wel invoeren.

 2. Als ik aan de Southern States denk, denk ik ook aan racisme. Heb je daar iets van gemerkt tijdens je verblijf ? Of waren er gelijke kansen en waardering voor iedereen?

 3. Klinkt superleuk jouw half jaar studeren in Amerika. Dat zoiets inclusief eten komt (of kan komen), wist ik niet. Wel handig zeg… En studiepunten verdienen door naar feestjes te gaan. Mmmm, daar vind ik toch iets van… 😉 Ik heb zelf niet in het buitenland gestudeerd. Wel stage gelopen en een afstudeeronderzoek gedaan. Hoe dan ook, ik kan iedereen een tijdje buitenland tijdens zijn of haar studie aanraden!

  1. Jaa hè!! Helemaal ideaal dat meal plan. En op die manier studiepunten verdienen is ook niet verkeerd! Haha.
   Zeker idd een super aanrader!’ Waar ben jij geweest?

 4. Weet je dat het stiekem ook altijd een droom van mij was. Ik zou dan gaan cheerleaden en naar prom gaan. Helaas is het er nooit van gekomen maar lijkt erop dat je een geweldige tijd hebt gehad.

 5. Leuk om te lezen!

  Ik heb zelf stage gelopen in Indonesië. Echt heel leerzaam om een tijdje in een andere cultuur te leven.

 6. Leuk om over jouw ervaringen over studeren in Amerika te lezen! Lijkt me echt een heel gave en waardevolle ervaring! Als ik het over kon doen, had ik het zeker overwogen!

 7. Wat gaaf dat je in Amerika gestudeerd hebt en dat het zo’n postieve ervaring was.
  In 2013-2014 heb ik een jaar high school gedaan, niet vergelijkbaar met college, maar ook een onvergetelijke ervaring

 8. Pingback: Wat is jouw favoriete vakantie bestemming? Deel 18 | ElsaRblog

 9. Pingback: Reisagenda – Globalizious

Geef een reactie