Koop jij souvenirs op reis?

Ik heb in mijn leventje al veel gereisd. Inmiddels kan ik 31 landen afvinken en heb ik binnen veel van die landen verschillende plekken bezocht. Maar ik was nooit zo van de souvenirs. Ok, de winkeltjes wel even in om rond te neuzen, maar ik kocht nooit 1 speciale herinnering van mijn reizen. Voor mijzelf dan, want voor mijn opa neem ik al zo lang als ik kan herinneren een borrelglaasje mee. Die zijn er inmiddels in overvloed. Bijna zal ik een nieuwe kast moeten aanschaffen om ze allemaal in kwijt te kunnen. En als hij er ooit niet meer zal zijn (wat helaas wel dichterbij gaat komen, hij wordt al 90 dit jaar), komen die borrelglaasjes natuurlijk mijn kant op. Maar waar ga ik ze laten….

Toen ik in 2013 een half jaar in Amerika had gestudeerd en na die tijd terug kwam in Nederland kwam ik thuis bij mijn vriendinnetje (die inmiddels was gaan samenwonen bij haar vriend), en daar zag ik m hangen; een magneetbord! Gemaakt door zijn vader, volgehangen met magneten. Aangezien ik toen net het koopcontract had getekend voor mijn eigen appartementje zag ik het gelijk helemaal voor me! Ik wil ook een magneetbord!

In mijn oude slaapkamertje begon ik met n klein magneetbord. Al snel verzamelde ik overal vandaan magneten. Ik moest natuurlijk met terugwerkende kracht mijn verzameling gaan aanleggen. Iedereen die ergens heen ging waar ik was geweest vroeg ik lieg om een magneetje voor mij mee te nemen. Op een dag kwam ik op een website waar ik van mijn instagram-fotos magneetjes kon laten maken. Mijn hele instagram dus vol met reisfotos, en bij de 1e bestelling was ik al door het dolle heen! Wat een fantastisch mooie magneetjes, met mijn EIGEN fotos, hoe leuk is dat! Inmiddels ben ik het aan het afwisselen met ander soort magneetjes, zodat er niet alleen maar kleine vierkante hangen. Maar dat ik een aantal van die heb (48 in totaal!), kan ik daar wel wat leuks mee maken. Ik wissel af tussen het woord ’travel’, een ‘hartje’ en met kerst tover ik het om in een kerstboom. Zo blijf ik een beetje afwisselen. En na elke reis komt er weer een verzameling bij en deel ik het opnieuw in.

Het magneetbord wat ik had gekocht was binnen de kortste keren te klein, dus besloot ik zelf een bord te maken. Bij diezelfde lokale bouwmarkt haalde ik een grote plaat, die ik vervolgens verfde met magneetverf. Et voila, mijn eigen magneetbord was een feit. Bijna 3x zo groot als het bord waar ik mee was begonnen, was ook deze binnen de kortste keren vol. Op een grijze zondagmiddag was er een (ook erg reislustig) vriendinnetje bij mij op bezoek en kregen we het idee om gewoon mijn hele muur om te toveren tot magneetmuur.

Een week later was mijn trots af en tot op de dag van vandaag word ik nog elke dag blij van mijn magneetmuur wanneer ik mijn kamer in loop. Ik heb het afgewerkt met een lijst om het er nog mooier uit te laten zien. Wat een fantastische ingeving was dat toch van ons. Iedereen die voor het eerst bij mij komt is weg van mijn muur! En staat er ook altijd een tijdje te kijken naar alles wat er hangt.

Voor anderen nam ik wel souvenirs mee trouwens. Vooral na 4 maanden in Peru geweest te zijn kwam ik terug met tassen souvenirs. Het was allemaal zo goedkoop en zo leuk! Veel sieraden, sjaals, servies, sokken.. noem maar op! Ik had een extra tas bijgekocht om die souvenirs allemaal mee naar NL te kunnen nemen. Op de kilo af had ik precies de toegestane hoeveelheid bagage bij mij, perfect dus! Ok, voor mezelf had ik een prachtige roze tafelkleed en placemats meegenomen. Maar dat is meer een gebruiksvoorwerp dan een souvenir (ofzo).

Vorige jaar met mijn verjaardag kreeg ik van 1 van mijn creatieve vriendinnetjes een superleuk cadeau. Zij had op een witte theepot zelf mijn Instagram-foto’s nagetekend. Herkenbare plekken en momenten kwamen terug op die theepot. Van andere vriendinnetjes kreeg ik geld (ze weten dat ze me daar altijd het meest blij mee maken – kan ik weer sparen voor mijn volgende reis), maar dit keer niet gewoon een envelopje met geld, nee.. ook zij waren creatief geweest en hadden het geld weggestopt in een wereldbol. Echt een gaaf cadeau! Eigenlijk was ik met de wereldbol veel blijer dan met het geld, haha.

Nu ik dan toch een paar leuke reis-neerzet-dingetjes had, heb ik zo’n ladder gekocht waarop je wat spulletjes kunt neerzetten. En tijdens mijn laatste reizen heb ik steeds 1 souvenirtje gekocht wat ik neerzet op mijn ladder.

Het eerste wat ik er bij zette was een lama uit Bolivia, die hadden we gekocht bij Salar de Uyuni (de zoutvlakte), om een aantal leuke foto’s mee te maken. Inmiddels staan er wat meer leuke souvenirs op.

Kopen jullie altijd een bepaald souvenir voor jezelf als je op reis bent?

55 gedachten over “Koop jij souvenirs op reis?”

 1. Wat is dit super leuk zeg!! Dit ga ik onthouden. Zou heel gaaf zijn als ik ook zo’n muur zou hebben (ik denk alleen dat ik mijn vriend niet zo ver krijg dit te gaan maken), maar ik zou het wel weten. Super origineel, heb dit nog nooit bij iemand anders gezien!

 2. Dit is echt een geweldig idee! Ik vind het zo leuk om een aandenken aan een reis te hebben, maar dan denk ik: waar laat ik het?! Zou bijna ook op terugwerkende kracht magneten willen aanschaffen, lijkt mij erg verslavend! 🙂

 3. Ik koop al jaren bekers met logo van de plaats waar ik ben, maar heb nu kasten vol dus zou eigenlijk op iets over moeten stappen wat minder ruimte inneemt Ideetje??

 4. Eigenlijk koop ik nooit souvenirs als ik op reis ben… maar in zoveel landen (als jij bent geweest) ben ik nog niet geweest hoor!!
  Misschien ’n leuk ideetje voor mijn toekomstige reizen 🙂 want ’t is wel iets om blij van te worden, en de herinnering van de reis in stand te houden!

 5. Wat een leuk idee!
  Ik ben niet zo van de souvenirs, maar koop doms iets om locale bevolking te steunen en dat dan aan iemand weg te geven. Maar wieweet pik ik je idee in en heb ik over een tijdje ook wel een magneet muur

  1. Iets van de lokale bevolking is ook zeker een goeie ja! Ik koop vaak nog wel iets van sieraden die door locals zijn gemaakt idd. Kwaliteit is vaak ook eigenlijk supergoed!

 6. Ik kocht eigenlijk nooit souvenirs. Ik vond het altijd zonde om mee te zeulen. Ik heb daar best wel spijt van nu maar ik heb de laatste jaren een inhaalslag gemaakt. Ik koop leuke decoratie voor in huis. Ook koop ik altijd voor mijn nichtjes en neefjes t-shirts van de desbetreffende bestemming.

  1. Iets moois voor in huis is speciaal! Ik heb vorig jaar in Thailand een superleuk zeeppompje gekocht van n kokosnoot, ook daar word ik nog elke dag blij van!

 7. Wat ontzettend leuk zeg! Ik koop nooit souvenirs eigenlijk, ik kan het nergens kwijt en zou ook niet weten wat ik dan moet kopen. Dat magneetbord vind ik echt heel leuk, vooral die eigen foto’s! Dat trapje vind ik ook gaaf. Als ik een eigen huisje heb wil ik dat ook wel, ziet er namelijk prachtig uit en is een leuke herinnering!

  Ik maak wel altijd fotoboeken trouwens na een reis, dat zie ik ook al een soort souvenir.

  1. Die herinnering is leuk ja. Fotoboeken maak ik ook altijd inderdaad. Waar maak jij ze? Ik bestel ze altijd via Albelli. Heb al een aardige verzameling haha.

 8. Wat leuk, zo’n magneetbord. Ik koop zelf altijd een kerstbal van de bestemming waar ik ben. Als ze er tenminste zijn. En vaak koop ik ook nog wel iets anders. Meestal een gebruiksvoorwerp zoals een mooie schaal in Zuid-Afrika, een hanenmand die dienst doet als hanglamp uit Bali, sloffen uit Corfu etc.

  1. Jaaa kerstballen is ook tof! Ik heb er ook een paar! Vind het alleen soms lastig dat ze wat onhandiger te vervoeren zijn. Het is wel heel tof als je n boom vol herinneringen hebt staan!!

 9. Ik vind het leuk om souvenirs mee te nemen van een reis en die ergens in ons huis neer te zetten. Zo denk je er af en toe toch nog aan. Tijdens onze wereldreis konden we helaas niet veel meenemen, maar mijn man heeft heel veel magneten verzameld. Ik ga straks een mooi magneetvlak maken op één van de muren. En met de kerst komen mijn souvenirs erbij, allerlei leuke dingetjes voor in de kerstboom 🙂

 10. ik kan 30 landen afvinken en neem altijd wel een typisch souveniertje mee! ook altijd even shoppen voor een kledingstuk, dan heb ik daar leuke herinneringen aan.

 11. Ohja, de magneten! Die bracht ik mee voor mijn ouders. Ik koop eigenlijk heel zelden nog iets – ik heb met mijn verhuis onlangs gemerkt dat ik te veel “brol” heb – maar van die magneten weet ik wel nog altijd waar ik ze precies gekocht heb, dus misschien moet ik die traditie verder zetten…

 12. Leuk! Na 23 jaar reizen zitten we thuis nu toch echt wel een beetje vol met souvenirs. Toen we in 2005 in Cambodja waren kwamen we een Engels stel tegen dat na hun pensioen was gaan reizen nadat ze hun huis verkocht hadden en iets kleiners huurden. We vroegen of ze dan nog wel souvenirs kochten…het antwoord, met een grote glimlach, was “nee joh”. Toen konden we dat echt niet geloven dat je naar Azie gaat en zonder souvenirs terugkomt, maar nu snappen we het wel…haha!

  1. Hahah Jaa t is zo moeilijk om niks te kopen! Maar op n gegeven moment is het echt niet meer te doen inderdaad.. dat moment zal ik ook gaan beleven denk ik (hoop ik Haha. Dat zou goed zijn!)

 13. Ik koop ook altijd keukenmagneten, maar deze hangen op mijn afzuigkap en hij begint al aardig vol te worden. Verder neem ik vaak thee en kruiden mee, maar ook leuke bakjes om eten/hapjes op te dienen. Staat altijd zo gezellig. Ook maak ik altijd heel braaf een fotoalbum, maar ik loop er nog twee achter.

  1. Jaa zo leukkk! Kruiden en thee is ook niet verkeerd. Heb ook n beetje uit t buitenland. Heerlijk!! Ik maak ook altijd fotoboeken! Word altijd zo blij van het maken! En kijk er graaag af en toe nog weer eens in!

 14. Wij nemen ook altijd koelkast magneetjes mee. Zo leuk vind ik dat. En ik heb een afwasborstel uit Amerika van mijn vriend gekregen. Dat ding staat in de keuken en wordt niet gebruikt. Ik heb de hekel aan de afwas en ik wou een nutteloos cadeau uit Amerika

 15. Ik hou niet van souvenirs, of toch niet meer. We hebben er wel vaker al gekocht maar uiteindelijk doen we daar niets mee. Foto’s zijn de mooiste herinneringen vind ik. Dit magneetbord is zoooo leuk!!!

  1. Jaa eens. Ik deed het ook nooit om die reden. Maar die magneten zijn n goede aanwinst. K zie ze elke dag. Word er elke dag weer blij van. Beter kan niet. ☺️

 16. Leuke verzameling souvenirs heb je! Ik vind dat echt iets toevoegen aan een huisje/appartement. En doet het bij bezoek ook vaak goed, voor leuke vragen/verhalen 🙂 Zelf heb ik een grote kast in de woonkamer staan met daarop mijn favoriete souvenirs. Onder andere een handgesneden beeld van een reuzeschildpad van de Galapagos, en 2 Amerikaanse nummerborden van onze roadtrip West-Amerika. Kijk er iedere dag met plezier naar vanaf de bank!

  1. Dat is idd ooo mega leuk!! Ik heb ook zoiets staan in huis. Heerlijk al die herinneringen!! Elke dag Weer eventjes terug op reis.

 17. Ik koop bijna nooit souvenirs..In het begin toen ik ging reizen wel, maar nu niet echt. Vroeger nam ik ook altijd iets mee voor mijn ouders, maar tegenwoordig hebben we de afspraak dat ik gewoon vanuit elk land een kaartje stuur!

  1. Haha ja op n gegeven moment is het klaar… ik moet ook minder magneetjes gaan kopen, t past al bijna niet meer op mn nieuwe muur!

 18. Ik kocht vroeger ook veel souvenirs maar ben daarmee opgehouden. Het werd een beetje veel. Ondertussen heb ik 56 landen op mijn lijstje staan en ga ik vooral voor experiences.

 19. hahha, voor de buurvrouw-die-alles-al-heeft, nemen wij als dank voor het op het huis passen, altijd een magneet mee! Het is echt een sport een heel bijzondere te vinden!

 20. Ik wil ook zooo graag een magneetmuur, en ook in de kinderkamer vind ik dat geweldig! Ik probeer eigenlijk niet zo veel souvenirs mee te nemen, misschien een sjaal ofzo – dus eerder iets dat je gebruikt of draagt. Ook breng ik wel eens eten en kruiden mee – ik heb dan ook al een aaaaardige kruidenverzameling 🙂 En van onze huwelijksreis in Thailand kwamen we thuis met een ananas, hahahhaa! Die hadden we de laatste dag gekregen van enkele locals en die rook zoooo lekker. was ook echt de lekkerste ananas die we ooit hebben gegeten.

  1. Oehhh die ananas klinkt goed!! Ik heb idd ooo aardig wat sjaals en sieraden gekocht, nu probeer ik t bij magneetjes te houden, maar lukt lang niet altijd! Haha

 21. In het begin kochten we ook van die magneten maar nadat we de complete koelkastdeur vernaggeld hadden stapten we over op borrelglaasjes. Toen echter de kast vol raakte hebben we alles in een grote zak gepleurd en zijn we van het hele souveniridee afgestapt. Te rommelig. Teveel gedoe.

  Nou maken we alleen nog een fotoboek.

 22. Ik koop in principe geenn souvenirs maar soms in Zwitserland als een boer dan van die heerlijke stinkkaas heeft stop lk dan uiteindelijk toch een stuk in mijn koffer. Alleen het openmaken van die koffer is dan iets minder plezierig

 23. Ik ben dol op souvenirs! Ik koop vaak mageneten, spelkaarten, anzichtkaarten, beeldjes, boekenleggers. Maar ook anders souvenirs zoals thee en koekjes uit de lokale supermarkt. En ik probeer altijd een make up product te kopen in het buitenland dat niet in Nederland te koop is

Geef een reactie