Aquiares Coffee & Community in Costa Rica

Costa Rica claimt natuurlijk een van de beste koffieproducers ter wereld te zijn. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik geen fan ben, maar dat mijn smaak aan het veranderen is sinds ik Aquiares bezocht, een van de grootste en oudste koffieplantages van Costa Rica. Het kleine dorpje draait geheel om de koffieproductie en is een hechte community.  

Aquiares

Community Aquiares 

In het dorpje Aquiares (wat land tussen rivieren betekent) wonen maar 1800 mensen, die elkaar allemaal kennen en op wat voor manier dan ooit gelinkt zijn geweest aan de koffieproductie. Het centrum van het stadje heeft een mooi kerkje, waar wekelijks vele dorpelingen een bezoek aan brengen. Wij verbleven in Hacienda Esperanza, een mooi guesthouse in het dal van het dorp. Een heerlijke huiselijk en knusse plek om te genieten van de rust van de omgeving. Met de lokale bus wordt je naar de plantage en de fabriek gereden voor een rondleiding.

Kerk Aquiares

Geschiedenis plantage

In 1890 werd door Britse boeren begonnen met het produceren van koffie. Er wordt dus al meer dan een eeuw gewerkt aan het verbeteren van het model om hoge kwaliteit Arabica-koffie te produceren. Daarnaast wordt de prachtige omgeving beschermd en wordt de community ondersteunt. In 1971 heeft het zijn huidige eigenaren gekregen, die met 3 families over een oppervlakte van 924 hectare beschikken. 

Watertoevoer

Aangezien Aquiares tussen twee rivieren ligt heeft t oneindige bronnen van schoon water, dat stroomafwaarts drinkwater genereert voor drie communities in de omgeving. De percelen waar de koffie wordt verbouwd staan in contact met natuurlijke bronnen en vele beekjes die worden beschermt met bufferzones. Het netwerk van natuurlijke watervoorziening verbindt de bossen met de riviervalleien en biedt ook voor de lokale dieren, vogels en planten een gezonde leefomgeving. 

Uitzicht Aquiares

Rondleiding koffieplantage en fabriek

Vanuit het dorp wordt je gebracht naar de koffieplantage, waar je van dichtbij het totale oogstproces wordt uitgelegd. Op een enthousiaste en interessante manier worden leuke weetjes verteld. In eens merk ik dat ik geboeid ben en interesse krijg in koffie! Een keerpunt in mijn leven…  Ook wordt een bezoek gebracht aan de fabriek. Ook daar wordt uitgelegd welke stappen er worden genomen om uiteindelijk de koffie te kunnen drinken. De tour eindigt met een proeverij, waar ik echt van onder de indruk ben. 

Fabriek Aquiares

Ik werd stiekem een beetje verliefd op dit plaatsjes. De sfeer is er zo fijn, naast dat het een rustige omgeving is is het educatieve aspect ook zo leuk. Van te voren had ik nooit verwacht dat dit bezoek zoveel met mij zou doen. Reis je naar het Zuid-Oosten van Costa Rica, plan dan zeker een bezoek aan Aquiares in, je zult er geen spijt van krijgen! Aquiares ligt vlakbij Turrialba.

Komende weken komen er meer Costa-Rica tips.

16 gedachten over “Aquiares Coffee & Community in Costa Rica”

  1. Ik ben geen koffie drinker maar vind het op reis wel altijd interessant om een plantage te bezoeken. Dit ziet er heel mooi uit! Echt een leuk uitje denk ik.

Geef een reactie