Bezoek de magische Borobudur

Borobudur Java

Tijdens een rondreis door Java zal de Borobudur een absoluut hoogtepunt zijn. Dit bijzondere Boeddhistische tempelcomplex ligt vlakbij de stad Jogjakarta en is vanaf daar in een halve dag te bezoeken. De Borobudur ligt prachtig gelegen langs rijstvelden en bossen. Het beste moment van de dag om dit complex te bezoeken is met de zonsopkomst. Lees in deze blog alle informatie die je nodig hebt voor een bezoek aan de plek die door velen wordt gezien als een van de Wereldwonderen.

Boeddhistisch tempelcomplex

De Borobudur is een boeddhistische tempel die bestaan uit ruim 200 miljoen stenen. Tussen 750 en 850 jaar na Christus werd dit complex gebouwd, toen het Boeddhisme vanuit India ook Azië bereikte. Echter wanneer eeuwen later de Islam meer invloed kreeg, werd de Borobudur verlaten en letterlijk en figuurlijk vergeten. De tempel werd bedekt met een laag as en pas weer in 1815 ontdekt. Sinds 1991 staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De tempel is gebouwd als een grote stoepa. Het heeft 9 etages, waarvan er 6 vierkant zijn en de bovenste drie rond. De Borobudur is bijna 30 meter hoog en telt meer dan 500 Boedda-beelden. Op elke etage staan kleine stoepa’s, die weer zijn gebouwd rondom één grote stoepa in het midden. In de stoepa’s staan beelden van Boeddha. Er wordt gezegd dat wanneer je deze aanraakt via de gaten in de stoepa dat je eeuwig geluk ontvangt, als dat geen extra reden is om te gaan…

De zonsopkomst bij de Borobudur

Eén van de beste momenten om de Borobudur te bezoeken is rond de zonsopkomst. Je kunt er voor kiezen een tour te boeken en vanaf de berg tegenover het complex de zonsopkomst te zien, echter ben je ver van de Borobudur vandaan en is het zicht wat je er op hebt maar beperkt. Daarbij komt dat wanneer je bij het tempelcomplex aankomt al mensen binnen zijn. Het park opent officieel om 6.00. Zorg dat je er om die tijd bent en betreed als één van de eersten het complex.

De enigen die tijdens de zonsopkomst al op het tempelcomplex mogen zijn zijn de mensen die verblijven in het Manohara resort. Wanneer je in dit hotel verblijft ben je 5 minuten van de Borobudur vandaan en zul je de stoepa’s met weinig anderen op een magisch moment al bezoeken.

Ga zo vroeg mogelijk

Zoals voor veel bezienswaardigheden geldt, ga zo vroeg mogelijk! Zorg dat je om 6.00 bij de entree staat zodat je het complex op kan. Het eerder je er bent, hoe rustiger het is. Je zult zien dat wanneer je vroeg gaat, je alle groepen uit touringcars tegenkomt wanneer jij juist het complex weer verlaat. Ook is het rond die tijd nog niet zo warm en kun je zonder al te veel te zweten alle lagen van de tempel beklimmen. Lukt het je niet om vroeg in de morgen de Borobudur te bezoeken zorg dan dat je er vlak voor sluitingstijd bent, dan laat je de dagtoeristen achter je.

Borobodur Indonesia

Hoe kom je er?

De Borobudur ligt op ongeveer 40 kilometer van Jogjakarta. Het kost je ongeveer een uur om vanuit de stad bij het complex te komen. Zowel met de scooter/motor als met de bus is het gemakkelijk de Borobudur te bereiken. Vanuit Jogjakarta is het ook mogelijk om tours met chauffeur te boeken. Met een minibusje zul je bij je hotel worden opgehaald en je zal daar ook weer teruggebracht worden na je tour. Het complex bezoek je overigens wel zelf. Je chauffeur gaat niet mee als gids. Wel kun je bij de Borobudur een gids boeken wanneer je daar behoefte aan hebt.

Sunset Borobudur

Kosten en tijden

Eind 2018 betaal je als volwassene ongeveer 30 euro voor een tour (inclusief entree) naar de Borobudur. Veel mensen combineren het bezoek aan de Borobudur met een bezoek aan de Prambanan-tempels, voor een combiticket betaal je ongeveer 40 euro. Je wordt opgehaald bij je hotel en na beide bezoeken weer afgezet bij het hotel.

Zoals eerder aangegeven opent de Borobudur om 6.00 ’s morgens en is dat een goede tijd om er te zijn. Ben je niet zo’n ochtendmens? Dan kun je tot 17.00 het complex bezoeken. Zorg dat je een outfit draagt waarbij je knieën zijn bedekt, is dit niet zo, kun je bij de entree een gratis sarong meenemen om je blote knieën te bedekken!

53 gedachten over “Bezoek de magische Borobudur”

  1. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog nooit van had gehoord, maar dat ligt ook aan het feit dat Azië niet echt op mijn lijstje staat als potentiële bestemming en ik mij er dus nog nooit in heb verdiept. Het is absoluut wel iets fascinerend om in het echt te zien.

    1. Ik ga elk jaar weer naar Zwitserland, zowel in de winter als in de zomer. En dit jaar voor t eerst naar Mexico! Ben heel erg benieuwd!!

  2. Pingback: Prambanan, het prachtige tempelcomplex op Java - Globalizious

  3. Pingback: Reisroute Java - in 1,5e week - De highlights van Java - Globalizious

Geef een reactie