Prambanan, het prachtige tempelcomplex op Java

Tempelcomplex Prambanan

Wanneer je in Yogyakarta op Java bent zul je naast de Borobudur ook zeker het tempelcomplex van Prambanan bezoeken. Op een steenworp afstand van Borobudur vindt je dit alternatieve complex, dat ook absoluut een bezoek waard is.

Uitzicht Prambanan

Geschiedenis van Prambanan

Prambanan is een hindoeïstische tempel, in tegenstelling tot de Borobudur, wat een boeddhistische tempel is. Deze tempel werd zo’n 50 jaar later dan de Borobudur gebouwd. Toen de Islam zich, een aantal eeuwen later, vanuit het westen over Indonesië verspreidde raakte het complex verlaten en mede door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen in verval. Pas sinds 1893 zijn de tempels opgegraven en is men begonnen met een reconstructie. Rond 1918 werden de eerste restauraties uitgevoerd.

Pas in 1953 is de renovatie afgerond. Het heeft jaren geduurd voordat de originele stenen teruggevonden waren. Sommige waren gestolen en hergebruikt in bijvoorbeeld de huizenbouw. Delen van Prambanan zijn opnieuw opgebouwd, zonder idee van hoe het er ooit uit moet hebben gezien. Sinds 1991 is het tempelcomplex toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Aardbeving in 2006

Door een aardbeving in 2006 is een groot deel van de Rambanan-temels ernstig beschadigd geraakt. Een deel van het complex is nog steeds (november 2018) afgesloten voor publiek. Verschillende archeologen zijn aan het werk om het complex weer in oude staat terug te brengen. Je ziet, ruim 10 jaar later, verspreid over het terrein nog brokstukken liggen.

Tempelcomplex Prambanan

Opbouw tempelcomplex

Het complex bestaat totaal uit 237 tempels, die allemaal varierend zijn in grootte. Helaas zijn niet alle 237 tempels nog als zodanig te herkennen door het natuurgeweld dat over het complex heeft geraasd.

Het tempelcomplex bestaat uit drie zones; de buitenste ring, middelste ring en de binnenring. De tempels in de binnenring liggen in het meest heilige deel. Hier zijn een aantal tempels ook van binnen te bezichtigen. Echter zijn de meeste voor publiek gesloten. In het centrum van het tempelcomplex, in de binnenring liggen de grootste tempels. De drie hoofdtempels zijn toegewijd naar de drie belangrijkste goden uit het hindoeïsme en zijn daar dan ook toepasselijk naar vernoemd; Candi Shiva Mahadeva, Candi Vishnu en Candi Brahma.

Details van Prambanan

Tempels vol details

De Candi Shiva Mahadeva is de grootste tempel, met een hoogte van 47 meter. Het is mogelijk deze tempel van binnen te bezichtigen. De tempel is niet ruim, maar het is wel lekker koel. Ben je op een warme dag? Koel dan lekker even binnen af.

De tempels zijn allemaal versierd met ontzettend veel details. Bekijk de prachtige bouwwerken van dichtbij. Om de grote tempels staan informatieborden waar je alle informatie over de tempels en de geschiedenis van het complex kunt lezen. Je kunt uiteraard ook een gids boeken die je alles over de tempels en geschiedenis kan vertellen.

Tempelcomplex Prambanan

Praktische info

Het tempelcomplex ligt op ongveer 17 kilometer buiten Yogyakarta. Bij vele hotels en reisagenten kun je tours naar Prambanan boeken. Je hebt de keus om dit in combinatie met de Borobudur te boeken, of apart. Je kunt er voor kiezen om alleen vervoer te regelen, maar kunt ook het complex met een gids bezoeken zodat je meer achtergrondinformatie ontvangt.

Ook kun je vanuit het centrum (of waar je dan ook verblijft in en om Yogyakarta) op de scooter of fiets het complex bezoeken. De route rijdt langs de rijstvelden en andere, kleinere, tempels in de omgeving.

Dagelijks is Prambanan geopend van 06.00 ’s morgens tot 17.00 ’s avonds. Het is vroeg in de ochtend vaak nog niet zo warm en rustiger dan midden op de dag. Je bent de toeristen die eerst naar de Borobudur gaan dan voor. Hopelijk kun je het complex in alle rust verkennen. Aan het eind van de middag, tegen sluitingstijd aan, ontkom je ook aan de grootste drukte.

In 2018 bedroeg de toegangsprijs voor Prambanan $25, echter wanneer je een tourtje boekt vanuit Yogyakarta zal de totaalprijs anders zijn. Neem als student je collegakaart mee, dan ontvang je 50% korting op de entreeprijs!

Ben jij er al geweest? Had je net zoveel geluk met de weinige toeristen als ik had?

Tempel Prambanan


26 gedachten over “Prambanan, het prachtige tempelcomplex op Java”

  1. Leuk blog heb je, interessant. Ik ben nog nooit op Java geweest, geloof dat ik de enige Nederlander ben die nog nooit naar Indonesïe is geweest … En ik heb ook eigenlijk geen behoefte. Maar dat maakt niet uit, toch leuk om te lezen, dat ze die stenen min of meer hebben teruggevonden. gr. Jeannet

Geef een reactie