Auto- of camperreis door Amerika of Canada? De voor- en nadelen op een rijtje.

Voor een eerste keer Amerika of Canada hoef je weinig moeite te doen om een goede reisroute samen te stellen. Iedereen maakt (bijna) dezelfde route.Je kunt afgaan op de geijkte routes, ideaal. Zo mis je geen een highlight. Het is perfect en behoeft weinig uitstippelvoorbereidingen. Maar de grote vraag is, maak je deze reis met een auto of met een camper? Tijdens mijn werk als reisspecialist op de Noord-Amerika & Canda-afdeling bij Tenzing Travel was dit een dilemma waar ik reizigers altijd graag mee hielp. Ik help ook jou graag bij het maken van die keuze.

amerika

Prijsverschil

Men gaat er vaak vanuit dat er een groot prijsverschil is tussen een autoreis en een camperreis.  Onderaan de streep zijn de kosten vrijwel gelijk. Wanneer je kiest voor een huurauto ben je een lager huurbedrag kwijt dan wanneer je een camper huurt. De overnachtingsprijzen van hotels liggen hoger dan die van campings. Daar staat tegenover dat wanneer je een camperreis maakt zelf koken een stuk voordeliger is dan wanneer je 3 keer per dag uit eten gaat. Uiteindelijk kom je dan voor deze kosten ongeveer gelijk uit, daar hoef je je keuze dus niet op te baseren. 

CanadaVoordelen van een autoreis:

 • Je kunt overal onderweg makkelijk stoppen en parkeren.

Wanneer je de roadtrip met een huurauto maakt kun je gemakkelijk gaan en staan waar je wilt. Vooral in de grote steden, de drukke nationale parken en andere bezienswaardigheden langs de kant van de weg kun je makkelijker je auto parkeren dan een camper. 

 • Comfort tijdens het rijden

Met een auto rijdt je makkelijker dan met een (grote camper). Je hoeft niet te denken aan uitstekende takken, lage tunnels of krappe parkeerplekken. Ook leg je langere afstanden af en rijd je sneller wanneer je met de auto bent. 

 • Inpakken en wegwezen

Je hoeft er niet meer bij na te denken dat je watertanks zijn gevuld en je afvoer is geleegd. Zodra je klaar bent stap je in en rijdt je weg. 

 • Schone handdoeken en een opgemaakt bed 

Wanneer je na een lange dag aankomt in je hotel staat er een opgemaakt bed voor je klaar en liggen er schone handdoeken op je te wachten. 

Nadelen van een autoreis:

 • Leven vanuit je koffer

Je leeft met een autoreis uit je koffer, die je elke dag zal moeten in- en uitpakken. Ook de auto moet iedere dag weer in- en uitgeladen worden. Je blijft slepen met je spullen. 

 • Iedere nacht een ander bed 

Als je erg gehecht bent aan je eigen vertrouwde bedje, zul je elke avond weer moeten wennen aan een nieuwe bed. 

 • Afhankelijk van restaurants

Je zult tijdens een autoreis op zoek moeten naar restaurants. In Amerika en Canada kan het nog wel eens een uitdaging zijn om lekker (en wanneer gewenst gezond) eten te vinden. Ook rij je af en toe lange afstanden waarbij je onderweg geen restaurants zult tegenkomen. 

Voordelen van een camperreis:

 • Je huis op wielen

Grote kans dat je een camper huurt met een badkamertje met douche en toilet en een keuken met koelkast/vriezer en een gasfornuis. De meeste campers beschikken ook over een tv-tje. Je hebt dus alles om je heen. Ook hoef je je koffer maar 1 keer uit te pakken. 

 • Slapen op prachtige plekken

Met je camper heb je de mogelijkheid te overnachten in de natuur. Zo luxe of goedkoop als je zelf wilt. Er zijn campings in alle soorten en maten. Als je de nationale parken bezoekt is het natuurlijk fantastisch om ook te overnachten in die prachtige natuur. 

 • Je verzorgt je eigen eten

Je hebt de beschikking over een keuken en dus bent verantwoordelijk voor je eigen maaltijden. Uit eten in Amerika is totaal anders dan wij in Europa gewend zijn. Wij houden van gezellig lang tafelen, daar willen ze het liefst een tafeltjes drie keer per avond vullen, dus wanneer je eten op is kun je eigenlijk wel weer wieberen. In de camper heb je ook zelf de keuze over wat je wilt eten, dus niet elke avond een hamburger. 

Nadelen van een camperreis:

 • Continu aan het werk

Ondanks dat je op vakantie bent kun je met een camper het gevoel hebben dat je continu aan het werk bent. Wanneer je aankomt en weggaat van een campingplek moet er het een en ander ondernomen worden voordat je kunt genieten van een biertje, een marshmellow op het kampvuur smelt, of voordat je verder rijdt naar een nieuwe bestemming. 

 • Is vrijheid wel  echtvrijheid?

Vaak heeft men het idee van een camperreis dat je volledig vrij bent en kunt gaan en staan waar je maar wilt, echter wanneer je in populaire reistijden reist zul je toch echt campings moeten reserveren. Anders loop je echt het risico dat campings vol zijn en je een heel eind moet rijden voordat je een park in kunt. Zonde van je vakantietijd. 

 • Rijden en parkeren 

Je bent nu eenmaal een stuk groter met een camper dan met een auto. Op veel wegen hoeft dat geen probleem te zijn, maar wanneer je onderweg wilt stoppen, wilt parkeren op je camping of wanneer je een stad wilt bezoeken, kan het een nadeel zijn dat je met een grote camper reist. 

Kies bewust

Maak, bewust zijnde van bovenstaande factoren, voor jezelf een afweging en bedenk wat voor jou de belangrijkste redenen zijn om voor een auto- of camperreis te kiezen. Beide hebben ze een aantal hele fijne voordelen, maar ook nadelen. Wat weegt voor jou het zwaarst en waar geef je de voorkeur aan? 

Lees hier meer tips voor een reis door USA!

66 gedachten over “Auto- of camperreis door Amerika of Canada? De voor- en nadelen op een rijtje.”

 1. Ik hou van de luxe van hotels maar anderzijds denk ik dat het een super leuke ervaring moet zijn om met een camper rond te trekken. hmmm ik ben er nog niet uit… 🙂

 2. Oh Canada is zo heerlijk! Als ik nog eens ga emigreren is het zeker daarheen! Ik voelde mij er meteen thuis. Alsof ik er al eens was geweest. Wij hadden een auto. We hebben in Zuid Afrika eens een camper gehad, maar ik vond het een enorm blok aan ons been. En uit eten gaan we toch wel altijd als we op reis zijn, dus dat is voor ons geen nadeel. En er zijn ook hotels waar je wel een keukentje hebt. Mijn reisverslag kan je hier lezen als je het leuk vindt: https://www.natuurlijklinda.nl/reisverslag-canada-junijuli-2016/

 3. Wij maakten dit jaar een roadtrip met de auto in Amerika, de luxe van hotels is echt fijn! Maar het gesleep met de koffers inderdaad een nadeel. Ik zou ooit nog een keer een roadtrip met een camper willen maken, om ook deze manier te kunnen ervaren! 🙂

 4. Leuk artikel! Wij gingen afgelopen jaar met de kleinste camper naar Canada. Ideaal! Heerlijk om midden in de natuur te kunnen kamperen. Maar inderdaad wat was het een uitdaging om een fatsoenlijk restaurant te vinden met gezond eten. Daar baalden wel eens van.

 5. hahaha, voor ik aan het beantwoorden van deze vraag toe ben zal ik eerst de vraag : waar haal ik hel geld vandaan moeten beantwoorden…

 6. Wat een mooi en overzichtelijk stuk.
  Een collega heeft al vaker zo’n reis gemaakt. En het trekt mij ook om Amerika ooit eens zo te leren kennen. Ik weet nog niet waar mijn voorkeur naar uit gaat. Ben nl totaal niet van het kamperen. Maar eerder van de luxe en het verwen-element dat bij een vakantie hoort. (in mijn ogen). Maar met een camper is het net wat je aan geeft: je huis op wielen.
  Je foto’s maken dit blog bericht echt helemaal af. Heerlijk om naar te kijken.

 7. Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt! Ik heb nog nooit met de auto of camper op vakantie geweest. Wel hebben mijn ouders toen we in Amerika waren, een auto gehuurd omdat we naar enkele verschillende pretparken reden! 🙂

 8. Een blog die zeker van pas komt, slim met die opsomming van voor- en nadelen. Ik denk dat ik ook voor een camper zou kiezen, omdat je dan kan wakker worden te midden van de natuur. Maar inderdaad, voor meer comfort is een autoreis misschien beter.

 9. Wij hebben ervoor gekozen om door Amerika met een auto rond te reizen. Dat leek ons toch wat gemakkelijker verplaatsen van A naar B. Ik vond het heel gaaf! Een camperreis lijkt me daarentegen ook erg mooi. Je hebt mooie foto’s gemaakt! 🙂

 10. Handig! Tot nu toe heb ik altijd met een huurauto door Amerika en Canada gereisd. Ik wil flexibel kunnen rijden (sluipweggetjes kunnen nemen) en in hotels overnachten. Maar het lijkt me wel heel tof zo’n huisje op wielen!

 11. Goede blog, helpt zeker om mensen een keuze te laten maken! Ik ben met mijn zusje toen met de auto door Amerika gereisd, maar qua kosten hadden we inderdaad net zo goed een camper kunnen nemen. Vooral omdat ik 24 jaar was en je daarom een extra fee betaalt voor rijden onder de 25 jaar… ;p Ik zou de volgende keer toch wel voor een camper kiezen, al kan ik me voorstellen dat sommige mensen een camper best spannend vinden om mee te rijden.

 12. Het heeft alle twee wel wat. Het ligt er ook een beetje per land aan waar we voor kiezen. Zo vonden we voor IJsland in de winter de auto wel prettig en in Australië weer de kamper. Moeilijk kiezen hoor, ik vind ze allebei heel fijn!

 13. Wat een handig overzicht. Ik heb nog nooit een rondreis met een camper gemaakt en dat staat nog steeds heel hoog op mijn wensenlijstje. Dat lijkt me zo gaaf! Maar dan wel alleen met mijn partner want ik heb geen zin om met een stel pubers in een camper te zitten. Vandaar dat we meestal kiezen voor een autorondreis en dan overnachten in huizen/appartementen.

 14. Wat een handige blog! Een camper lijkt me heel erg leuk, maar ik ben toch een beetje bang dat ik op een gegeven moment alles kwijt ben. Ik ben niet super georganiseerd, en m’n vriend nog minder.

 15. Handig om de voor- en nadelen zo eens naast elkaar te zien. Want het is wel degelijk een punt waarover ik zou twijfelen bij (hoog op de wishlist!) een reis door de VS of Canada. Jammer genoeg staat deze nog niet meteen op de planning, maar ik denk dat ik voor de combinatie auto + tent zou gaan. Die combinatie beviel me al eerder prima in IJsland en bvb Kroatië. Al wil ik toch ook wel eens graag met een (kleine) camper reizen.

 16. Grappig, jij noemt bij de camper dat je continue aan het werk bent, maar zo voelt dat voor mij juist als we met een auto reizen. Je moet dan (bijna) elke dag alles inpakken. In je camper ligt alles op z’n plek. Het legen en vullen van de tanks vond ik na 2 camperreizen echt zo gedaan. Wel is ergens ‘even’ parkeren er niet bij, rij je langzamer en is het nogal onhandig om een boodschap te vergeten als je al op je plek staat…. Maar waar we vaak de betaalbare hotels kiezen en dus wel eens op niet geweldige locaties komen, was élke camperplek van ons een stuk fijner. Dus ja, ik weet het wel! 😉

 17. Wat een fijn artikel! Wij willen volgend jaar een reis door Australië maken en daarbij zijn we ook aan het afwegen of we een auto of camper gaan huren. Jouw overzichtje met voor- en nadelen is daarbij erg handig. Dank je! 🙂

Geef een reactie