Krater Kawah Ijen, gevuld met gevaarlijk zwavelzuur

In het oosten van Java liggen een aantal vulkanen waar avontuurlijke reizigers ontzettend blij van worden! De meest bijzondere is ongetwijfeld Kawah Ijen. Om de vulkaan te kunnen bezichtigen dien je een klim te maken die de nodige conditie vereist. Wanneer je dit hebt overwonnen is het uitzicht zeer bevredigend. Dit is het grootste kratermeer ter wereld en is gevuld met gevaarlijk zwavelzuur.

De Klim Ijen

De klim

De meeste toeristen bezoeken Ijen rond zonsopgang. Aangezien je nog een tocht van ongeveer 2 uur moet maken, betekent dat dat je vroeg dient te vertrekken. Rond 01.30 vertrokken wij met een shuttlebusje vanaf het hotel. Wij begonnen om 03.00 aan de tocht naar boven, waar ik een beetje bang voor was geworden door alle verhalen die ik online had gelezen. Aangezien een deel van de 3k die je omhoog loopt redelijk steil is, keek ik er een beetje tegenop.

Sunset Ijen

Het begin van de wandeling is goed te doen, het is relatief vlak en aangezien je net bent gestart heb je nog genoeg energie. De volgende anderhalve kilometer wordt een stuk zwaarder. Je zult hellingen op moeten van zo’n 45%! Echter vond ik het hartstikke goed te doen, ok je loopt langzaam en bent buitenadem. Wanneer je een, voor jou haalbaar, tempo aanhoudt kom je er wel. Rustig aan en luister naar je lichaam. De laatste kilometer gaat een beetje op en af. Het laatste deel is gelukkig weer aardig vlak dus kun je weer wat op adem komen voordat je op het adembenemende uitzichtpunt komt.

Blue Fire

Een natuurverschijnsel waar velen nog vroeger voor opstaan is het zien van het Blue Fire. Dit kan het best worden omgeschreven als het zien van een gaspit. Nergens anders ter wereld is dit fenomeen te zien. Echter ligt het aan verschillende weersomstandigheden of het zichtbaar is of niet. Wij hebben er voor gekozen niet extra vroeg voor op te staan, maar van anderen hebben wij vernomen dat het iets magisch moet zijn.

Kawah Ijen

Kraterrand Kawah Ijen

Wanneer je eenmaal boven bent aangekomen zul je genieten van een spectaculair uitzicht over de krater. De krater heeft een diameter van 722 en het meer is 200 meter diep. Dit is het grootste kratermeer ter wereld en is gevuld met gevaarlijk zwavelzuur. Het is een van de meest giftige plekken op aarde. Wanneer je één zwavelwolk inademt krijg je wel 14 keer de toegestane hoeveelheid zwavel per dag binnen. Ontzettend ongezond dus. Zorg daarom voor een gasmasker of een sjaal die je (zeker wanneer je afdaalt de krater in) voor je gezicht kunt binden.

Zwaveldragers

Zwaveldragers

Onderweg naar boven kom je zwaveldragers tegen die je met karretjes voorbijrennen. Zij staan aan het begin van een gevaarlijke en uitputtende operatie. Ze zakken af naar richting het kratermeer om zwavel los te bikken. Wanneer dit is afgekoeld word het in grote stukken gemaakt en vullen zij hun manden. Zij dragen gemiddeld tussen de 75 en 90 kilo zwavel terug naar boven. Vaak doen zij dit proces twee keer per dag. De zwavel die zij naar boven tillen wordt gebruikt voor de suikerindustrie op Java. De suiker wordt hiermee gebleekt, rubber wordt gestold en het wordt in de omgeving gebruikt voor andere industriële processen. Het word ook verkocht aan de farmaceutische industrie en wordt verwerkt in make-up en huidverzorgingsproducten. Een kilo zwavel levert zo’n €0,05 op…

De omstandigheden waarin deze mannen werken is alles behalve gezond. Ze werken zonder gasmaskers, vaak met een vochtige doek in hun mond. De gemiddelde leeftijd van de zwaveldragers ligt maar tussen de 30 en 35 jaar. Ze sterven uiteindelijk aan longproblemen.

Zorg dat je klein geld bij je hebt en eventueel wat sigaretten, daar maak je de zwaveldragers erg blij mee. Of koop een souvenir gemaakt van zwavel, om deze locals te ondersteunen.

Good to know

  • Zorg dat je kleding aan hebt in laagjes. Tijdens de hike krijg je het warm, dus is het prettig om wat uit te kunnen doen. Echter aan het eind van de wandeling kom je, door een recente bosbrand, in een groot open stuk, waar harde wind waait. Fijn dus om dan weer iets aan te kunnen trekken.
  • Het is mogelijk een gasmasker te huren voor je tocht naar Kawah Ijen. Zeker wanneer je in de krater nog af wilt dalen richting het meer is het geen overbodige luxe. Daal je helemaal tot het diepste stuk af, dan is een gasmaker een must! Blijf je boven, heb je eventueel aan een sjaaltje ook wel voldoende. Tenzij er harde wind staat, dan is een gasmasker echt wel nodig.
  • Wil je het blue fire zien? Informeer dan van te voren hoe laat je boven dient te zijn en om welke tijd je zult moeten vertrekken.23 gedachten over “Krater Kawah Ijen, gevuld met gevaarlijk zwavelzuur”

  1. Jemig, wat een reis en wat een experience! Dat zwavel ruik je van verre, weet ik nog van IJsland, en het is een rotgeur. Dus dat gasmasker zou ik ook zeker aan doen, als ik daar zou zijn. En wat erg, dat die mannen totaal onbeschermd dat dan moeten doen. Dus een sigaretje meer maakt voor hun gezondheid niet uit, vreselijk toch? Dank voor je verhaal, ik las het met plezier. Gr. Jeannet

    1. Het is te triest voor woorden wat n werk die mannen doen. Ze verdienen 3x zoveel dan de mensen op het land, maar hoe cru is het dat ze daar zelf weinig van kunnen genieten aangezien de levensverwachting zo ontzettend laag is.

  2. Hoewel het mij echt een ervaring lijkt om dit mee te maken, denk ik dat zo’n wandeling mij teveel van het goede is. 45%…. pfff, dan mag ik wel eerst flink gaan trainen wil ik daar bij omhoog kunnen lopen joh.

    1. Het ligt heel erg aan de wind. Wij hebben t gasmasker niet nodig gehad.. maar t is wel prettig er eentje bij je te hebben uiteraard.

  3. Dit lijkt me zo gaaf om eens te bezoeken. Ik hoop snel weer in Indo te komen, het is inmiddels alweer zeven jaar geleden dat ik er was. Wij bezochten alleen Bali, dus ik wil graag terug om meer van het land te ontdekken.

Geef een reactie