Chacaltaya Bolivia, op 5435 meter hoogte!

Ik kom al ongeveer sinds mijn geboorte in de bergen, vooral in de winter. Mijn eerste stapjes heb ik gezet tijdens wintersport in Zwitserland.  Het is echt mijn tweede huis. Vanuit Zwitserland, (Urmein precies gezegd – waar wij altijd verblijven), heb ik wel eens een uitstapje gemaakt naar een ander skigebied, maar ik heb nog nooit mijn hele vakantie in een andere wintersportplaats doorgebracht. Tijdens mijn reis door Bolivia bezocht ik Chacaltaya, het ooit hoogste skiresort ter wereld! 

Gletsjers

20% van de tropische gletsjers in de wereld bevinden zich in Bolivia. Echter is, door de opwarming van de aarde, een groot deel daarvan aan het verdwijnen. Tijdens mijn reis in Bolivia heb ik een bezoek gebracht aan het hoogste skigebied ooit, op de berg Chacaltaya, wat vandaag de dag helaas niet meer gebruikt kan worden als skigebied.

In 1939 is op 5300 meter hoogte een skilift gebouwd. Er is nooit een gebied geweest waarbij er op deze hoogte geskied kon worden. Sinds 2009 is er geen sneeuw meer en wordt de lift dus niet meer gebruikt. Het is nog wel mogelijk het gebied te bezoeken, als excursie vanuit La Paz.

 
 

Op nog geen 30 kilometer van La Paz bevond zich het skiresort. Een kronkelweg door prachtige bergen, in een klein busje, brengt je naar de plek waar het gebouw van waaruit vroeger de lift werd bediend stond en waar de lift eindigde. De lodge waar de rijken verbleven staat er nog, deze kun je bezoeken, maar het is niet meer in gebruik. Dit was tevens het hoogste restaurant ter wereld. Tegenwoordig zijn daar altijd nog wel een paar mensen aanwezig van de nationale skivereniging (Club Andino Boliviano om een oogje in het zeil te houden. Vanaf het punt waar de skilift stopte kun je nog 200 meter omhoog lopen waar je uiteindelijk een prachtig 360-graden uitzicht hebt op de prachtige (sommige nog wel) besneeuwde bergtoppen.

Adembenemend

Je denkt 200 meter, oh dat doe je even! Maar nee… Aangezien je op zo’n hoogte bent is er minder luchtdruk. Ongeveer elke 5500 meter halveert de luchtdruk, dat wil zeggen dat dezelfde hoeveelheid ingeademde lucht op zo’n grote hoogte de helft minder zuurstof geeft. Je gelooft het misschien niet, maar lopen op zo’n hoogte is heel heeel heeeel lastig. Om de paar stappen ben je buiten adem en zul je echt even stil moeten staan om bij te komen.

 
 
 

Ik had dus wel een half uur nodig om boven te komen. Zuchtend en kreunend is het uiteindelijk wel gelukt, maar het heeft heeel veel energie gekost. Ook vanwege de hoogte is het koud! Er waaide een flink frisse wind, wat het lopen ook niet makkelijker maakte. Maar zodra je boven bent is het uitzicht zo ‘adembenemend’ dat je het afzien van het afgelopen half uur gelijk weer vergeet.

Documentaire

Een mooie documentaire is gemaakt door Belgisch documentairemaker en milieuactivist Pieter Van Eecke over de klimaatverandering en Samuel Mendoza, die al ruim 30 jaar werkt bij het Skiresort Chacaltaya. 4 uur is het onderweg van huis naar werk – smiddags dan weer 4 uur terug naar huis. Soms kon hij meerijden met de mijnwerkers, als de busjes waarmee zij reisden vol waren ging hij wel eens mee op het dak, door weer en wind, of hij loopt ruim 15 kilometer (en een hoogteverschil van 1300 meter). Wat een toewijding. Droevige woorden in de documentaire van zijn vrouw, die eigenlijk niet meer wil dat hij het werk doet; zijn benen zijn slecht door het vele lopen, zijn ogen verbrand door de zon, en wanneer hij stopt zal de berghut sluiten… Maar Samuel gaat door ‘in de hoop dat de sneeuw misschien wel terugkomt’. Bekijk de website van de documentaire en de documentaire zelf hier .

Klik hier voor meer informatie over een reis door Bolivia! 

28 gedachten over “Chacaltaya Bolivia, op 5435 meter hoogte!”

 1. Dit is echt wel triest, er is iets goed fout op deze aarde. Dat er op die hoogte geen sneeuw meer is is toch wel absurd. Die documentaire zal ik eens bekijken, klinkt interessant.

 2. Dat moet een hele bijzondere excursie geweest zijn! Het uitzicht is adembenemend en het verhaal indrukwekkend en tegelijkertijd triest! Fijn dat je ook deze kant van het reizen laat zien.

  1. Jaa helaas gaat t niet overal goed. Ondanks dat het alsnog een fenomenale plek is zit er inderdaad een trieste kant aan het verhaal….

 3. Dat is echt afzien op die hoogte lijkt me, moet er eerlijk gezegd niet aan denken, maar wel een bijzondere ervaring.
  Dan was vanmiddag naar Urmein-Tschappina-Urmein wandelen peanuts voor jou

 4. Gaaf Liz! Wat een mooie verhalen schrijf je. En zoals je zegt… eigenlijk erg triest dat zoiets moois tevoorschijn komt door iets minder moois: global warming. Ben benieuwd naar ál je volgende verhalen!

 5. Wij zijn ook net terug uit Bolivia, dus kan me precies inleven in die hoogtes daar ;-). Prachtig land. Maar dit plekje zijn we niet geweest. Wat een schitterende omgeving!

 6. Wij waren een jaar geleden nog in Bolivia om een Uyuni Tour te doen vanuit San Pedro de Atacama. Wat een geweldige ervaring! In San Pedro de Atacama was het ademen al een stuk lastiger. In Bolivia hebben we op een gegeven moment op circa 4500 meter overnacht en dat was een lange koude nacht, mede door de knallende hoofdpijn (waar geen coca bladeren kauwen tegen hielp), maar wat een geweldig mooie natuur met de geisers, de kleurrijke meren met knalroze flamingo’s!

  1. Wauw, zo hoog geslapen, ja dat is best heftig. Ik heb ook de Uyuni-tour gedaan, wel erg bijzonder!! Zoveel verschillende landschappen tijdens 1 tour, fantastisch!!

 7. Jeetje, wat triest zeg dat er op die hoogte al geen sneeuw meer ligt…
  Ik ben nog nooit in Zuid-Amerika geweest, maar Bolivia en Colombia zijn de landen die ik graag als eerste zou bezoeken als ik die kant op ga. Die landschappen lijken me fantastisch!

 8. Wat zonde hé, die klimaatverandering maakt zoveel (moois) kapot.. 🙁 Ik ben ook in Bolivia geweest, maar niet in dat gebied. Vanuit La Paz reden wij via El Alto richting Titicaca en door naar Peru. Voor we in La Paz kwamen zaten we een stuk lager, in Santa Cruz. Ik werd behoorlijk ziek van die hoogte ineens, te snel geklommen. Stond ik daar, overgevend in de straten van La Paz. Ik vond Bolivia prachtig, in totaal zo’n 5 weken (van een reis van 3 maanden in Zuid Amerika) daar geweest. Zo divers, we hebben warmte, kou, sneeuw, zon, jungle, bergen, meren, zoutvlaktes gezien. Prachtig!!

  1. Ach wat zonde dat je last had van de hoogte! Maar zo te horen heb je wel een prachtige reis gemaakt. Het is echt een bijzonder land he. Ik ben blij dat ik er ben geweest en zal zeeeker nog eens teruggaan naar Boliviia!

    1. Ahh in de jungle ben ik niet geweest. Ik ben niet zo’n held met insecten Hihi. Maar heb er goede dingen over gehoord. Top dat jij er ook van hebt genoten!

 9. Wauw wat lijkt mij dat een indrukwekkend documentaire. Wel bizar dat er op zo’n hoogte geen sneeuw meer ligt. Ik hoop mee dat daar ooit weer verandering in komt. En ja die hoogte is pittig heel pittig. Wel knap dat je het gedaan hebt.

 10. Ik vind de bergen ook prachtig, maar als het echt hoog is dan wordt het toch lastig met de zuurstof, In Tibet werd ik er bergop uitgelopen door een dame van zeker 60+, rokend en op teenslippers. Je bent gewoon niet gewend aan minder zuurstof in de lucht!

 11. Pingback: Travel Tag #1 - Globalizious beantwoordt - Globalizious

 12. Pingback: Wat is jouw favoriete vakantie bestemming? Deel 18 | ElsaRblog

 13. Pingback: Reisagenda - Globalizious What's next?

Geef een reactie