Loi Krathong / Yi Peng festival in Sukhothai & Chiang Mai

Afgelopen oktober-november bracht ik een bezoek aan Thailand. Mijn eerste keer in Azië! Ik ging met een vriendinnetje mee die al eerder in Thailand was geweest, dus voor haar was het bekend terrein. Omdat ik mij altijd graag goed inlees had ik al vroeg Lonely Planets in huis en begon de voorpret al in maart! Ik kan me zo verheugen op een reis en al onwijs genieten van het voorbereiden daarvan. Routes opstellen, accomodaties bekijken, tours zoeken.. fantastisch! Er is weinig leukers dan dat! 

Lonely Planet

Dit keer had ik het eerste deel van de Lonely Planet een beetje overgeslagen en had ik niet gelijk de ‘algemene info-paginas’ bekeken. Een redelijk uitgezochte route hadden we inmiddels, totdat ik er achter kwam dat we in Thailand waren in de periode van het Loy Krathong-festival. Waarschijnlijk kent iedereen de fotos van dit fenomeen wel. Hoe ik die foto had gemist in de LP snap ik niet… Maar meer dan op tijd kwam ik er achter zodat we onze route wat konden omgooien zodat we dit konden meemaken. 

Tijdens de 12e volle maan van de Thaise-maankalender, wordt het Loi Krathong-festival gevierd. ‘Loi’ betekent laten drijven, en ‘Krathong’ is een vaartuigje in de vorm van een lotusbloem, gemaakt van bananenbladeren, met daar op een kaars. Op de avond van volle maan gaat men naar de overs van kanalen, rivieren en meren om hun krathong te water te laten. De kaars wordt aangestoken voordat de krathong te water gaat. Men gelooft dat hoe langer de kaars blijft brangen hoe meer geluk je hebt in het komende jaar. Partners laten vaak hun krathongs samen te water. Hoe langer deze dicht bij elkaar blijven drijven, hoe mooier de relatie is. Het schijnt dat sommigen hun krathongs met een touwtje aan elkaar knopen waardoor ze sowieso bij elkaar blijven drijven. Alle zorgen worden zo ook losgelaten.

Yi Penf-festival

Tegelijkertijd met Loi Krathong is ook het Yi Peng-festival, waarbij rijstballonnen met een kaars er in worden opgelaten. Dit is eigenlijk met hetzelfde idee als de lotusbloemen die te water worden gelaten, hoe verder je ballon zweeft hoe meer geluk je hebt in het komende jaar. Ook hier laat je letterlijk je zorgen los. Vooral het oplaten van deze ballonnen is een echte publiekstrekker, wat dus ook voor ons gold. 

Dit festivals duren 3 dagen. Op de vooravond van het festival waren wij nog in Sukhothai, de oude hoofdstad van Thailand. Overdag besloten we vanaf het hostel naar Sukthotahi Historica Park te gaan en daar een fiets te huren. Een prachtig park waar we ons de hele dag goed vermaakt hebben.

Al toen we aankwamen merkten we dat het er anders was dan anders. Er werd van alles opgebouwd voor het festival. Eettentjes, markkraampjes etc stonden aan het begin van het park. Toen we eenmaal verder het park in waren zagen we dat ze een soort podium aan het opbouwen waren met een mooie tribune er bij. Aan wat locals hadden we gevraagd wat precies de bedoeling was en zij gaven aan dat ’s avonds de start zou zijn van het festival. Eigenlijk een soort generale repetitie. 

Gratis spektakel

Gratis zouden we het spektakel kunnen bekijken, terwijl er de dag daarna hoge entree werd gevraagd om het van dichtbij te kunnen bezichtigen. Wat een geluk! We zorgden dat we op tijd op de tribune zaten. Een prachtige plek op de 1e rij hadden we weten te bemachtigen. We hebben wel lang moeten wachten, en twijfelden of er uberhaupt wel iets ging gebeuren, maar ons wachten is beloond. We hebben uur lang genoten van een prachtige ceremonie! Het was een soort musical. Er is een verhaal verteld (wat wij natuurlijk niet konden volgen), maar wat neer kwam op het trouwen van de koning, na een groot gevecht. Met zang/dans/licht/olifanten was het een voortreffelijke show waar we van hebben genoten. 

Het was fantastisch om dit mee te maken. Hier hadden we helemaal niet op gerekend. We waren ook echt de enige westerse toeristen. Wat een geluk dat we precies op deze dag hier waren en er voor hadden gekozen deze kant op te gaan. Mocht je rond het festival dus in Thailand zijn, zorg dat je de vooravond in Sukhothai bent en geniet van deze bijzondere gebeurtenis. 

Chiang Mai

Wij waren op de eerste dag van het festival in Chiang Mai. Het schijnt dat je hier MOET zijn voor het festival (na wat we de avond er voor hadden gezien vroeg ik me af of dit het zou gaan overtreffen… maar vol goede moed!) Tijdens de opening werd er een traditionele dans opgevoerd door wat oudere vrouwen. Heel schattig, met kaarsjes. Er werd een speech gehouden waar wij helaas niks van konden verstaan natuurlijk. De omgeving van de openingsceremonie was zo prachtig. Overal lampjes/lichtjes/lampionnen. Het zag er fabelachtig uit. Je waant je echt in een sprookje. 

Op de eerste avond worden al wat wensballonnen opgelaten en kaarsjes te water gelaten, maar de 2e avond van het festival is het eigenlijk het hoogtepunt. Er is een bepaalde locatie (een groot terrein bij een universiteit) waar je kaartjes voor moet kopen, daar kun je met heeeel veel mensen tegelijk de wensballonnen oplaten. Wij hadden er voor gekozen gewoon in het centrum van de stad te zijn en het daar mee te maken. 

Onze eigen balonnen

Uiteraard hadden wij zelf ook een ballon en kaars gekocht. We hebben ons geprobeerd te verplaatsen naar ‘de’ locatie waar je zou moeten zijn die avond, op de brug… Wat een gekkenhuis was het daar. Ik ben nog nooit met ZO veel mensen tegelijk bij elkaar geweest. Ik vond het eigenlijk helemaal niks. Ik hou niet zo van die menigte. Plus het feit dat iedereen ballonnen aan het op laten is om je heen hielp mijn gemoedstoestand niet echt. Ik heb een litteken overgehouden van een stukje lampion wat op mijn schouder is gevallen. 

Het moment waarop wij zelf onze ballon loslieten was wel erg bijzonder. Zo lang hadden we uitgekeken naar dit moment, het was ongelofelijk daar dan te staan. In de tijd rond het festival zie je overal fotos en kaarten van de honderden ballonnen in de lucht, het was zo bijzonder dat met eigen ogen te zien. Redelijk snel nadat we onze eigen ballon hadden opgelaten zijn we de brug af gegaan, hebben we onze kaarsjes te water gelaten, en zijn we het geheel vanaf een afstandje gaan bekijken. Fantastisch al die prachtige lichtjes! 

Negatieve gevolgen

Toch is er sinds eind jaren 90 veel gedaan om beide festivals te beperken… De gevolgen van de festivals zijn drastisch, maar er wordt te weinig gedaan om het festival echt tegen te gaan. Het is een grote bron van toerisme ook. Er is wel ingevoerd sinds 2003 dat de krathongs en ballonnen van niet-natuurlijk materiaal verboden zijn en bestraft worden. 

Mocht je in het najaar naar Chiang Mai gaan houd dan goed in de gaten wanneer dit festival is. En als je de mogelijkheid hebt zorg dan echt dat in Chiang Mai bent om dit bijzondere festival mee te maken! Bekijk van te voren goed wanneer het festival plaatsvindt. Zorg dat je op tijd je accommodatie en vervoer boekt. Het wemelt van de toeristen rond deze data in Chiang Mai, dus zorg dat je vroeg bent met het boeken, anders bestaat de mogelijkheid dat echt alles vol is. Let op dat er op de avond van het Yi Peng-festival door de vele ballonnen geen vluchten van een naar Chiang Mai zijn. 

Lees hier meer tips voor een rondreis door Thailand! 

 

 

53 gedachten over “Loi Krathong / Yi Peng festival in Sukhothai & Chiang Mai”

 1. Ooooh, ziet er machtig uit!! Een vriendin van mij is ook naar Thailand geweest en ze vond het er prachtig!! Staat ook op mijn lijstje van plaatsen die ik ooit wil zien. Maar ook dit zal een reis zijn voor binnen x-aantal jaren, als de kindjes het huis uit zijn.

  1. Dat is idd super spectaculair om ooit eens mee te maken!! Thailand stond ook niet heel hoog bij mij, maar vond t toch n lekker land!

 2. Mooi! Ik ben in Chiang Mai geweest op doorreis naar Laos en Cambodja. Toen er er aankwamen was de lucht gevuld met lichtstipjes. Ik had nog nooit van dit festival gehoord en we wisten ook niet wat de lichtstipjes waren. Het was wel super indrukwekkend om te zien. Later zagen we pas dat het balonnen waren en dat het voor dit festival was. We vielen met onze neus in de boter! Leuk om nu wat meer achtergrond info over te lezen.

 3. Vind het er zo mooi uitzien! Zelf heb ik een (bamboo papieren) wensballon opgelaten met een klein groepje op een eiland in Cambodja, maar niet tijdens Loi Krathong, gewoon eens als groepsactiviteit. Vond dat al zo’n mooi moment om deze de hemel in te zien dwalen, dus het moet een machtig zicht zijn om duizenden ballonnen tegelijk te zien!

 4. Wat ontzettend tof dat je hier, ook al was het per ongeluk, bij aanwezig kunt zijn! Lijkt me heel bijzonder en indrukwekkend!

 5. Ik vind de voorbereiding ook altijd de helft van de pret! Gelukkig kon je planning nog omgooien want het ziet er inderdaad allemaal geweldig uit. Er zijn zo van die dingen die je nooit meer vergeet!

  1. Jaa hè!! Helemaal mee eens. Zalig om veel te gaan lezen en kijken! Word ik altijd al zo blij van. En dan kom je idd achter dit soort mooie dingen. Zal idd n prachtige herinnering blijven!

 6. Wat prachtig! Ik ben echt zo dol op wensballonnen, ze geven me altijd een blij gevoel. En het hoort ook echt bij Thailand. Inmiddels ben ik nu 3x in Thailand geweest, maar heb ik het Loy Krathong-festival helaas nog nooit meegemaakt. Wat een geluk dat jij je planning nog wat kon omgooien om het alsnog mee te maken. En ik moet toch nog maar weer eens terug dan 😉

 7. Wat bijzonder om een festival van dichtbij mee te maken. Het Loy Krathong-festival lijkt me ook super. Een aantal jaar geleden waren we met oud en nieuw in Chiang Mai en toen werden er ook van die balonnen opgelaten. Zo mooi om te zien!

 8. Wat super dat jullie op dat moment in Thailand waren en wat gaaf om dit mee te maken. Mooie en sfeervolle foto’s heb je ervan gemaakt. Zorgt alleen maar dat ik er zelf nog liever eens bij zou zijn.

 9. Wat onwijs bijzonder om bij zo’n festival aanwezig te zijn! Klinkt heel erg tof joh! Ik heb in Thailand zelf een wensballon opgelaten en ik kan me daardoor goed voorstellen hoe mooi het is om dat collectief met een grote groep mensen te doen. Wauw! Wel jammer dat het er zo druk was…

 10. Hee wat leuk! Ik heb een paar jaar geleden ook Loi Krathong meegemaakt in Chiang Mai. Leuk om ook jouw ervaringen te lezen. Bij ons was het eigenlijk een beetje toeval dat we tijdens Loi Krathong in Chiang Mai waren, maar het was zeker ook een van de hoogtepunten van onze reis naar Thailand

 11. Mooie en sfeervolle foto’s! Ik zou hier graag een keer bij zijn.

  Toch ben ik ook wel benieuwd naar de effecten van het afval….

 12. Wat bijzonder om op zo’n moment in Chiang Mai te zijn. Hele mooie belevenis lijkt me. Ik was ook in Chiang Mai en vond het er zonder het festival al fantastisch. Deze wil ik nog wel eens meemaken.

 13. een vriendin van mij reist regelmatig naa rThailand, van haar hoor ik ook altijd van die geweldige verhalen. Maar dit is wel toppie !

 14. Pingback: Wat is jouw favoriete vakantie bestemming? Deel 18 | ElsaRblog

 15. Pingback: Travel Tag #1 - Globalizious beantwoordt - Globalizious

 16. Pingback: Reisagenda – Globalizious

Geef een reactie