Geniet van de prachtige natuur in Graubünden – Zwitserland

Men wil tegenwoordig vaak ver en lang weg, hoe verder hoe beter. Echter is er dichtbij huis ook zoveel moois te ontdekken. Mijn hele leven kom ik al elk jaar in Zwitserland, meestal voor wintersport. Vroeger gingen we ook altijd in de zomer een paar weken en genoten we altijd van het heerlijke berglandschap. Nu was ik ruim 17 jaar niet in de zomer geweest.. Dit jaar had ik nog een weekje vrij en ben ik weer eens terug in mijn tweede thuisland. Graag neem ik je mee langs een aantal prachtige plekken in het kanton (provincie) Graubünden. 

* Daal af in de VIamala Schlucht

Tussen Thusis en San Andeer ligt een slechts enkele meters brede kloof. Tegenwoordig een mooie kloof, maar vroeger werd Via Mala (slechte weg) gehaat. Handelaars, soldaten, goederentransporteurs en smokkelaars moesten deze kloof passeren, maar werden regelmatig geteisterd door steenslag of hoog water.Men trok er dus niet graag doorheen. Tegenwoordig kun je de loof, omgeven met tot 300 meter hoge rotswanden, via een goed pad bewandelen. Je kunt met 359 traptreden de kloof in en bekijk de Rijn die hier doorheen stroomt. Voor mensen die slecht ter been zijn niet verstandig. De kloof is alleen in de zomer geopend. 

* Wandel naar de waterval in Rofla Schlucht 


Geïnspireerd door de Niagarawatervallen heeft herbergeigenaar Christan Pitschen-Melchior zich in 1907 een weg door de kloof in Rofla gebaand. 7 jaar later, en met behulp van ruim 800 explosies was hij klaar. Vanaf het hotel-restaurant loopt een smal pad via een rotsgalerij naar de waterval binnenin de kloof. Eenmaal aangekomen aan het eind van het pad ervaar je het geraas van de waterval, die letterlijk over je heen komt. 

* Zwem in prachtige meren

Maar liefst 615 meren zijn in Graubünden gelegen. Sommige gevuld met gletsjerwater en dus ijskoud. Andere warmen in de zomer op en zijn qua temperatuur fijner om in te zwemmen. Veel van deze meren zijn stuwmeren. Geniet van de vele prachtige meren.

* Bezoek het schattige Heidiland


Waarschijnlijk is iedereen opgegroeid met de sprookjes van alpenmeisje Heide. Haar roots liggen in Graubunden, in Maienfeld. Er is een klein themapark toegewijd aan Heidi; Heididorf. Wandel door de fantastische weidse velden met de prachtige bergen op de achtergrond. Daar kunnen we ons allemaal wel voorstellen waarom Heide er zo graag was. 

* Ga naar het eind van de wereld in Juf

Bezoek het eind van de wereld. Rij naar Juff. Een prachtige bergweg lijdt je naar 2100 meter. Juf is de hoogste plek in Europa wat het hele jaar door bewoond is. Deze plek is geliefd bij wandelaars. Spot de marmotten en leer veel interessante achtergrondinformatie over de bergbewonders. Onderweg naar Juf passeer je Val die Lei, een stuwmeer met electriciteitscentrale waar je veel te weten kunt komen over stoomopwekking uit waterkracht. Tevens zou je hier de grens met Italië kunnen passeren.

* Maak een prachtige treinrit

Maak een prachtige treinrit bijvoorbeeld naar Arosa, Davos of St. Moritz. Het treinennetwerk is goed aangelegd en onderhouden in Zwitserland. Je zult weinig last hebben van vertragingen. De spoorlijnen zijn ook zo gemaakt dat er weinig lawaai is onderweg. Geniet dus in alle rust van de prachtige uitzichten. Stap aan boord van de Glacier Express. De langzaamste sneltrein ter wereld. In 7,5 uur lijdt deze trein je via 291 bruggen en door 91 tunnels door Graubünden en geeft je door de glazen wanden een fantastisch uitzicht. 

* Bezoek de hoofdstad Chur


Een echte alpenstad, aan de voet van een berg, is de hoofdstad Chur. Opgesplitst in een oud en een nieuw gedeelte. Het nieuwe deel bestaat vooral uit moderne gebouwen en veel mogelijkheden om te winkelen. Het oude gedeelte is het stadsdeel dat leeft. Bezoek het Bisschopspaleis en geniet van alle fonteinen die de stad heeft. Om de 200 meter is er een fontein. Het water in de meeste fonteinen is gewoon te drinken.

* Maak wandelingen door de schitterende berglandschappen

Uiteraard kun je je lol op wanneer je graag wandelt. Geniet van verschillende mooie wandelingen door dorpjes en weides. Ervaar de stilte en natuur op z’n best tijdens kilometers wandelpad. Ga eens langs bij een lokaal VVV-kantoor om de opties te horen. 

Lees hier meer tips voor mijn andere tips voor een reis door Zwitserland! Marcella is ook fan van het land en beschrijft hier haar 4 favorieten wandelingen

87 gedachten over “Geniet van de prachtige natuur in Graubünden – Zwitserland”

 1. Ziet er prachtig uit. Als klein meisje een keer in Zwiterland geweest. Later eigenlijk nooit meer. Maar ik moet ook eerlijk zeggen, ik ben “mevrouw heimwee”, dus langer dan een dag of 3 van huis is er voor mij eigenlijk toch niet bij!.

  1. Ik organiseer reizen naar zuid amerika en vandaag toevallig aan de slag gegaan voor n man van 80 die naar Argentinië wil, en n vrouw van 76 die naar Peru wil. Wat een voorbeelden!

 2. Wat leuk om te lezen. Ik kwam vroeger ook heel vaak in Zwitserland omdat mijn ouders daar een huisje hadden gingen we bijna iedere schoolvakantie naar Zwitserland. In de winter vond ik dat geweldig, in de zomer wat minder want wat had ik een hekel aan bergwandelen…totdat ik volwassen was. Toen nog een keer een zomervakantie naar Zwitserland geweest…en ik vond het geweldig. Zo mooi!

 3. Zwitserland staat bij mij echt hoog op mijn verlanglijstje, de natuur lijkt mij zo mooi. Alleen de prijzen houden mij tegen, het land is ook gelijk zo duur. Maar het ziet er prachtig uit en het klinkt ook heel leuk! Oostenrijk lijkt mij ook zo mooi qua natuur

 4. Een treinreis door de Zwitserse bergen lijkt me ook ech iets wat je een keer gedaan moet hebben. Zeker icm wat kaas en wijn erbij…. stap je toch nooit meer uit?

 5. Prachtig, die kloof. Maar dus alleen in de zomer te doen. En Heidiland! Roept bij mij herinneringen op aan mijn kindertijd, toen ik het verhaal over Heidi in Zwitserland verslond :D. Er valt beslist heel wat te beleven daar. Ook die treinrit lijkt me wel wat!

 6. Ah Zwitserland is echt een land waar ik graag heen zou willen! Wandelen daar is denk ik een droom en het eten is goddelijk? Wel hiervoor sparen lijkt me want ik heb gehoord dat het best prijzig is?

 7. Ik ben één keer in Zwitserland geweest tijdens mijn roadtrip. Volgens mij heb ik toen echt het slechtste deel van Zwitserland gezien (omgeving Zurich), want ik vond het niet zo bijzonder haha 🙂 ik vind jouw foto’s er wel prachtig uitzien

 8. Wat een gave hangbrug! En wat een mooie kloven en watervallen.

  Ik ben vroeger met m’n pa een paar keer in Zwitserland geweest, maar dat is echt alweer veel te lang geleden.

 9. Pingback: Vakantiedagen - hoe plan je die tactisch in en hoe bespaar je op je dagen?

 10. Daar wil ik al zo lang een keer naar toe! De Bergen in de zomer lijken me fantastisch maar die brug… Heb last van hoogtevrees dus dat zou al direct een probleem geven bij mij…

 11. Verslavend om weer wat van Zwitserland te zien. We gaan vrijwel elk jaar ene keer naar of Oostenrijk of Zwitserland voor hikes (en natuurlijk om te relaxen) . We gaan er eigenlijk altijd heen per trein; is voor groot gedeelte van Zwitserland goed te doen. Treinen in Zwitserland zijn wat je al schreef perfect, maar zeker die populaire treinen (naar de Jungfrau etc) beginnen toch wel erg duur te worden. Maar ja, als je er dan eenmaal komt is het het zeker wel waard….

Geef een reactie