Zo kun je een jetlag verminderen!

Ontzettend leuk zo’n verre reis, maar die eerste dagen zijn vaak niet om over naar huis te schrijven. Met onderstaande tips verminder je een eventuele jetlag en kun je alles uit je reis halen!

Pas je slaapritme van te voren al iets aan

Wanneer je de mogelijkheid hebt is het verstandig je een aantal dagen voor je vertrek al wat meer te gaan aanpassen naar de tijd op je desbetreffende reisbestemming. Reis je naar het oosten, probeer dan wat eerder te slapen en eerder op te staan. Wanneer je richting het Westen gaat kun je het beter omdraaien en wat later naar bed en later opstaan. Helaas lukt het niet iedereen dit thuis al aan te passen.

Geen vakantiestress!

Veel mensen hebben last van vakantiestress. Voor vertrek maken ze zich druk over de bagage die mee moet, de benodigde reisdocumenten, reisroute etc. Ook zijn er velen die aan boord van een vliegtuig stress krijgen in de vorm van vliegangst, claustrofobie en angst voor nog veel meer. Zorg dat je uitgerust weggaat. Probeer je zo goed mogelijk voor te bereiden op je reis en zo relaxt mogelijk te vertrekken.

Zorg de dagen voor vertrek dat je bagage, reisdocumenten en reisprogramma geregeld zijn. Hierdoor zul je veel ontspannender aan boord stappen. Kijk tijdens de vlucht een filmpje, lees een boek of luister wat muziek. Zorg dat je ontspant. Krijg je toch stress tijdens de vlucht, koop dan van te voren bij een drogist melatonine-tabletten. Deze tabletten zijn cholesterol- en bloeddrukverlagend en kunnen je helpen te ontspannen

‘S avonds of ’s morgens arriveren

Wanneer je de keuze hebt zorg er dan voor dat je ’s avonds aankomst op je bestemming zodat je je bedje in kunt wanneer je aankomt. Zorg dan uiteraard wel dat je niet in slaap valt aan boord. Land je juist ’s morgens dan is het wel fijn als je wat uurtjes slaap kan meepakken. Op deze manier laat je je lichaam alvast wennen aan een nieuwe tijd.

Verzet je tijd op je horloge en smartphone

Zodra je geïnstalleerd bent in het vliegtuig is het verstandig je horloge en de klok op je smartphone en tablet aan te passen aan de tijd van je eindbestemming. Dit is een populaire manier om een jetlag te verminderen. Je kunt alvast wennen aan het tijdsverschil en je voorbereiden op een ander ritme.

Eet geen zware maaltijden

Aangezien je biologisch klok tijdens het reizen ontregeld raakt wordt je spijsvertering langzamer dan normaal. Zorg er daarom voor dat je voor vertrek en onderweg geen zware maaltijden meer eet. Kies bijvoorbeeld voor een soepje, maaltijdsalade of fruitsalade. Koolhydraten eten is niet verstandig, dit ligt te zwaar op de maag. Ook kun je beter geen zoute maaltijden eten, aangezien dit zorgt voor vochtophoping in je enkels en voeten. Hierdoor heeft je lichtaam langer nodig om te herstellen en bij te trekken.

Zorg ook dat je aan boord eet volgens de tijden van je nieuwe bestemming. Dit maakt dat je lichaam sneller gewend is aan het nieuwe dagritme.

Drink water en geen cafeïne of alcohol

Ondanks dat je misschien verwacht dat een wijntje je wel in slaap zal brengen tijdens een vlucht, kan alcohol je lichaam alleen maar uitdrogen en dat is geen goed idee. Na het drinken van cafeïne zul je alleen maar meer energie krijgen en dat verstoort je natuurlijke slaapritme. Je zult dus minder uitgerust aankomen op je bestemming. Zorg dat je je lichaam juist blijft hydrateren, drink water. Dit vermindert uiteindelijk je jetlag.

Blijf bewegen

Uren lang in dezelfde houding zitten is niet bevorderlijk voor je lichaam. Het kan zelfs gevaarlijk zijn en vliegtuigtrombose veroorzaken. Door voldoende te bewegen en af en toe wat bewegingsoefeningen te doen blijf je je bloedsomloop stimuleren. Zorg dus dat je af en toe even opstaat en een loopje maakt tijdens een lange vlucht.

Wanneer je toch veel vocht vasthoudt en aankomt met dikke enkels en voeten is het verstandig de eerste nachten je voeten wat hoger te leggen dan de rest van je lichaam. Leg er een kussen of een handdoek onder, zo stimuleer je de bloedsomloop en zullen de zwellingen afnemen.

Zorg dat je acclimatiseert

Houd rekening met het feit dat je iets last zult hebben van een jetlag. Plan daarom niet gelijk de dag van aankomst helemaal vol. Je moet je lichaam even wat tijd geven om bij te komen van een lange reis. Het is ook niet de bedoeling de hele dag op bed te gaan liggen, maar zorg dat je het rustig aan doet. Wanneer je de eerste dagen teveel gaat ondernemen is er alleen maar een verhoogde kans dat je oververmoeid raakt en juist een jetlag verergert.

Comfortabele vlucht

Zoals ik eerder al schreef is het erg belangrijk om te zorgen dat je vlucht zo relaxt en ontspannen mogelijk is zodat je uitgerust aankomst op je bestemming. Lees dit uitgebreide artikel voor de beste tips!


19 gedachten over “Zo kun je een jetlag verminderen!”

  1. Hele goede tips, ik heb heen ( als ik vlieg is het naar Amerika) nooit problemen, maar terug is het een ramp, door het tijdsverschil duik ik thuis altijd even een paar uur mijn bed in en hou dan weer mijn gewone ritme aan, maar dan nog ben ik dan vaak in de nacht een tijd wakker.

  2. Super handige tips! Als ik binnenkort naar Amerika vlieg kan ik mij goed voorbereiden. Het is altijd vervelend zo’n jatlag!

  3. Wij vliegen de laatste jaren alleen binnen Europa en dan valt het natuurlijk wel mee, maar ik merk wel dat ik eigenlijk wat zou moeten bewegen op een vlucht want na een uurtje of drie stil zitten ben ik wel aardig stijf geworden.

    1. Gelukkig zijn de vluchten in Europa idd n stuk korter, en de verschillende tijdszones minde heftig. Bewegen is altijd inderdaad fijn en goed!

Geef een reactie