Smartphone-fotografie, het beste uit je telefoon halen

Tegenwoordig heb je niet per se meer een spiegelreflexcamera nodig om op reis mooie foto’s te maken. De nieuwste smartphones bevatten de beste functies om ook met je mobiele telefoon prachtige foto’s te maken. Eerder beschreef ik al welke simpele tips je kunt toepassen om zonder technische kennis van je camera wel op pad te gaan als een ware reisfotograaf. Vandaag vertel ik je meer technische aspecten waar je rekening mee dient te houden voor mooie smartphone-foto’s.

Scherpstellen

Je telefoon heeft geen moeite met het scherpstellen op het onderwerp dat direct zichtbaar is. Maar dat is niet altijd het gedeelte van een foto dat je scherp wilt hebben. Je kunt er makkelijk voor zorgen dat je foto scherp wordt op het deel dat jij wilt. Voordat je de foto neemt dien je op het scherm te tikken, op het deel dat je scherp wilt hebben. Je zult zien dat je camera zich scherp stelt op dat gedeelte.

Wil je een bewegend onderwerp vastleggen, dan kun je de scherpte-instellingen vastzetten. Door langer op je gewenste onderwerp te drukken zul je zien dat de instellingen vergrendeld worden. Je dient dus dan niet opnieuw de scherpstelling aan te geven.

Belichting

Belichting blijft een lastig onderwerp en moet je goed onder de knie hebben (en dan wel met een spiegelreflex) wanneer je hier echt mee wilt spelen. Je smartphone zal de belichting automatisch aanpassen naar wat hij denkt dat het beste is. Als de voorgrond aanzienlijk lichter of donkerder is dan de achtergrond, wil je foto nog wel eens over- of onderbelicht raken. Wanneer je in je scherm al ziet dat de belichting niet juist is, kun je op een andere plek in je scherm tikken, zodat de sensoren zich gaan aanpassen op ander licht. Vaak heb je ook nog de functie om belichting zelf naar boven of naar onder te wijzigen. Zorg dat je een beetje speelt met de verschillende lichtinvallen om de juiste belichting voor je foto te krijgen.

Smartphone-fotografie

Zet HDR aan

Foto’s maken met slechte belichting kan een uitdaging zijn. De flitser van je telefoon is niet altijd toereikend. Zorg in ieder geval dat je de functie HDR activeert op je telefoon. HDR staat voor High Dynamic Range. Wanneer je deze optie aan hebt staan worden er altijd twee foto’s gemaakt, een foto wat lichter en de andere foto wat donkerder. Automatisch worden deze twee samengevoegd voor een foto met de beste belichting. Vaak kun je er voor kiezen om het per foto aan te zetten, maar je kunt er ook voor kiezen om het standaard aan te zetten.

Speel met scherptediepte

Met een spiegelreflex- of digitale camera is het relatief simpel om te spelen met scherptediepte, waarbij je een wazige achtergrond krijgt terwijl de voorgrond scherp is. Zulke foto’s hebben al snel een professionele uitstraling. Met een smartphone is het niet onmogelijk om zulke foto’s te maken.

Zorg dat je je cameralens dichtbij het onderwerp houd dat je scherp wilt hebben en zorg dat er wat achtergrond zichtbaar is. Veel smartphones hebben een lichtsterke lens, die het scherptediepte kan creëren. Zorg wel dat je, met de tip van hierboven, scherp stelt op het onderwerp dat jij scherp wilt hebben.

Fotografie smartphone

Gebruik de regel van derden

Zoals ik in het vorige artikel heb aangegeven is het leuk als je met compositie speelt. Er is een speciale regel van derden in het leven geroepen, die aangeeft dat je niet altijd het hoofdonderwerp van je foto in het midden van de foto hoeft te plaatsen, maar dat juist aan de zijkant plaatst. Het is mogelijk een raster op je scherm aan te zetten, waardoor er 9 vlakken verschijnen. Je kunt daardoor goed bepalen waar je je onderwerp wilt plaatsen.

Fotografeer jij met een digitale- of spiegelreflexcamera, of heb je alleen je mobiel mee op reis?

27 gedachten over “Smartphone-fotografie, het beste uit je telefoon halen”

 1. De gulden snede noemt men dat ook de regel van derde.

  Interessant artikel trouwens, moet dringend mijn iphone eens wat meer gaan onderzoeken!

 2. wat een goed artikel en het is absoluut zo dat je met een mobiel prima foto’s maakt, toch heb ik vorig jaar een Canon Powershot gekocht. Ideaal in gebruik en maakt prachtige foto’s. Ik vind deze nog mooier dan die ik met mijn iPhone maak.

  1. Er zijn idd absoluut camera die prachtige foto’s maken!! Ik heb niet altijd n camera mee en ben dan zo blij dat Mn telefoon al zulke mooie foto’s kan maken!

 3. ik krijg steeds meer zin eens een cursus te volgen: haal meer uit het fototoestel op je telefoon. Er is zoveel mogelijk en ik doe er helemaal niks mee

 4. Ik ben al blij dat ik weet hoe foto’s te maken met mijn mobiel. Ben wel altijd gefascineerd als mensen met een camera of fototoestel prachtige foto’s maken maar zelf is het niet aan mij besteed.

 5. Handig zeg! Ik wil meer uit de smartphonefotografie halen dan ik tot nu toe heb gedaan. Er is nog zo veel te leren en mijn blog kan er alleen maar beter van worden. Zelf kan ik erg genieten van mooie foto’s op blogs en social media.

 6. Ik fotografeer het grootste deel met mijn compactcamera maar heb natuurlijk ook altijd mijn telefoon bij de hand. Dit zijn vaak de foto’s die ik voor Instagram gebruik, maar tips om nog betere foto’s te maken zijn altijd welkom, dus dank je!

 7. Handige tips. Fotografeer tegenwoordig bijna alles met mijn telefoon. Dat is lekker makkelijk want dan hoef je gen extra camera meer mee te sjouwen 😉

  1. Dan kan t idd wel lastiger worden idd met n telefoon goede foto’s te maken. De nieuwe camera beschikken wel over betere mogelijkheden gelukkig.

  1. Gelukkig kun je tegenwoordig met een mobiele telefoon al zo veel dat je voor lang niet alles een aparte camera meer nodig hebt.

Geef een reactie