Smartphone-fotografie, simpele tips voor mooie foto’s!

Tegenwoordig heb je niet per se meer een spiegelreflexcamera nodig om op reis mooie foto’s te maken. De nieuwste smartphones bevatten de beste functies om ook met je mobiele telefoon prachtige foto’s te maken. Uiteraard zijn er factoren waar je op kunt letten om je foto’s net even indrukwekkender te maken. Met onderstaande tips hoef je geen technische kennis te hebben van je camera, maar kun jij wel op pad en een ware reisfotograaf worden!

Hou je telefoon goed vast

Het lijkt misschien overbodige informatie, maar veel mensen bedienen hun telefoon op een te nonchalante manier. Ze houden hun telefoon bijvoorbeeld met één hand vast en schieten terloops een foto. Er is een grote kans dat je foto dan niet optimaal scherp is aangezien je beweegt terwijl je de foto maakt. Zorg dat je je smartphone goed vasthoudt wanneer je een foto maakt. Zorg eventueel voor een hoesje met goede grip. Denk er aan dat je op het moment van het maken van de foto stevig staat en gefocust bent.

Maak je lens schoon

Nog een puntje dat vanzelfsprekend lijkt, maar waar lang niet altijd over wordt gedacht, is je lens. Zorg dat je deze schoonmaakt voordat je prachtige foto’s wil gaan maken. Is je lens niet schoon? Zal je foto niet scherp zijn en dat is erg zonde.

De afdrukknop

Uiteraard zul je 9 van de 10 keer een foto gewoon maken met de daarvoor bestemde afdrukknop omdat dat logisch is en makkelijk te bedienen is. Maar wist je dat je ook op de volume-knop kan drukken om een foto te maken? Bijna alle smartphones zijn daar ondertussen mee uitgerust. Maak je bijvoorbeeld een verticale foto, kun je niet altijd meer handig bij de afdrukknop. Druk dan de knop van je volume in om een foto te kunnen schieten. Maak je een selfie? Gebruik dan de timer (zelfontspanner-stand), dan hoef je niet meer daadwerkelijk te drukken om een foto te maken en sta je minder verkrampt op de foto.

Zoom niet met je vingers, maar met je voeten

De meesten zullen een onderwerp naar zich toehalen met de zoomfunctie van de smartphone, in plaats van er dichter naar toe te gaan (wanneer dit kan uiteraard, kies bij het fotografen van bv. een leeuw toch voor optie 1), maar door te zoomen verlies je kwaliteit in je foto. Er wordt als het ware een stukje uit je beeld geknipt wat wordt vergroot. Doordat je dit vergroot zullen pixels zichtbaarder worden, en daardoor wordt je foto minder scherp. Zonde wanneer dit niet hoeft en je dus ook zelf een paar stappen kunt zetten om dichterbij je onderwerp te staan.

Denk aan je houding

Het voordeel van smartphones is dat ze licht zijn en gemakkelijk zijn om mee te nemen en vast te houden. Denk daar aan wanneer je fotografeert. Neem eens een andere houding dan normaal aan. Ga plof op je rug of buik liggen, hang ondersteboven in de lamp! Doe eens gek, dan krijg je de mooiste foto’s.

Speel met compositie

Een foto kan technisch nog zo perfect zijn, maar als de fotograaf niet heeft gekozen voor een goede compositie wordt de foto geen succes. Een foto moet interessant zijn om naar te kijken, dat heeft veel te maken met compositie. Maak bewust de keuze waar je het onderwerp van je foto wilt plaatsen. Soms is juist links/rechts/onder of boven veel sprekender dan wanneer je het onderwerp midden in je foto plaats. Ga eens afwisselen met compositie en maak iedere foto net even anders dan je in eerste instantie zou doen.

Fotografieskills

Bovenstaande tips hebben nog helemaal niets met de instellingen van je telefoon te maken of met technische fotografieskills. Dit zijn hele simpele maatregelen die je kunt treffen om betere foto’s te nemen. Als je gaat letten op bovenstaande zul je al zien dat je mooiere foto’s gaat krijgen. Ik ben zelf erg trots op de foto’s die ik tijdens mijn reis in Indonesië heb gemaakt. Bijna alle foto’s heb ik daar met een smartphone gemaakt en ik heb bewust nagedacht over elke foto die ik daar maakte. Ik deel graag in een later artikel wat technische informatie en fotografieskills om aan te gaan werken om een nog betere fotograaf te worden.

Smartphones

Buiten het feit dat je bovenstaande in gedachten houdt is het natuurlijk ontzettend fijn om een telefoon met een mooie camera te hebben die de technische aspecten voor je verwerkt. Ik geef je graag een paar tips voor goede smartphones met uitstekende camera’s.

Apple iPhone X

Ik heb zelf kortgeleden de iPhone X aangeschaft. Jaren ben ik al gek van Apple-producten dus afstappen van dit merk is voor mij voorlopig nog niet te doen. Wat ik sowieso prettig vind ik dat ik op reis makkelijk mijn foto’s op mijn iPad of Mac kan plaatsen met AirDrop, of foto’s met andere Apple-gebruikers kan delen.
Wat ik ontzettend fijn vind aan de camera van deze telefoon is dat het een portret-functie heeft, waardoor je de scherpte-diepte in je foto heel gemakkelijk kunt vastleggen. Ik zal dit later nog eens toelichten in een artikel over technische info.

Samsung S10

Inmiddels is de Samsung S10 aangekondigd. Deze telefoon beschikt over 2 voor- en 3 achtercamera’s. De camera’s op de achterkant van de Samsung S10 beschikt over een hoofdcamera, groothoeklens en een telelens waarmee je nog meer vast kunt leggen en waarbij je kunt zoomen zonder beeldverlies (daar ben ik wel erg benieuwd naar). Doordat de voorcamera bestaat uit 2 cameras kun je mooiere selfies maken. Als ik niet zo’n Apple-fan was gegaan had ik de Samsung S10 aangeschaft.

Huawei Mate 20 Pro

De Huawei Mate 20 Pro heeft een driedubbele achtercamera. Deze camera’s bevatten 3 verschillende sensoren, een zwartwit-sensor, een kleurencamera en een telelens om te zoomen. Een van de camera’s beschikt over het maken van Ultra Wide Angle-shots. Hiermee kun je grote objecten prachtig vastleggen. Ook heeft het een intelligentiesensor die instellingen automatisch aanpast waardoor je de beste foto’s kunt maken. Je hoeft dus zelf niet meer zo na te denken.

21 gedachten over “Smartphone-fotografie, simpele tips voor mooie foto’s!”

  1. Ook leuk om eens te doen met je smartphone, is deze op de kop te houden als je een foto maakt. Vooral met reflectie en ook bv bloemen en bomen geeft dat een mooier beeld.

  2. Pingback: Smartphone-fotografie, het beste uit je telefoon halen - Globalizious

  3. Pingback: Samenwerken met mij? – Globalizious

Geef een reactie