Tips om je lange vlucht te overleven!

De langstmogelijke directe vlucht is tegenwoordig met Qantas van Sydney naar Dallas FW, deze vlucht duur maarliefst 16 uur en 55 minuten. Voor de meesten onder ons heb je het na een aantal uur in die kist wel gehad. Maar helaas ligt die ultieme vakantiebestemming vaak niet om de hoek en zul je een aantal uur in de lucht moeten doorstaan voordat het echte genieten begint. Met onderstaande tips kom je toekomstige vluchten wel door.

Boek je favo stoel

Kun je alleen maar slapen tegen het raampje aan en heb je er een hekel aan op te moeten staan voor anderen? Of heb je een zwakke blaas en vind je het just vervelend om anderen voor je te laten opstaan? Zorg dan dat je voor een lange vlucht van te voren een stoel reserveert en verzekerd bent van je favoriete plekje.

Entertainment aan boord

Op de meeste vluchten zul je een persoonlijk tv-schermpje hebben, maar hou er rekening mee dat er een (hele kleine) kans is dat het niet werkt. Er worden ook steeds meer lange vluchten uitgevoerd door budget-maatschappijen, en die beschikken überhaupt niet over een schermpje.

 • Films en series aan boord. Je kunt altijd voor vertrek online al even een kijkje nemen naar welke blockbusters en klassiekers onderweg getoond gaan worden, zodat je je alvast kunt gaan verheugen op een aantal heerlijke films en series aan boord.
 • Gedownloadde films en series. Wellicht word je niet warm van de mogelijkheden die de maatschappij je voorlegt, of is er geen schermpje. Zorg ook dat je op je tablet of telefoon (bijvoorbeeld via Netflix) wat leuke films en series download zodat je de tijd doorkomt.
 • Muziek en boeken. Je kunt je ongetwijfeld ook altijd vermaken met een lekkere muzikale playlist en een goed boek (op je e-reader!).
 • Puzzels en games. Ouderwetse puzzelboekjes doen het nog altijd goed op vakantie. Niet alleen op strand komen ze van pas, maar ook onderweg is het ideaal om je hersens even te kraken en wat energie te stoppen in wat puzzels. Ook games op je telefoon zijn goed voor wat tijdsverdrijf.
 • Verdiep je in je bestemming. Je gaat ongetwijfeld niet weg zonder reisgids boordevol tips voor je nieuwe bestmming. Ondanks dat je in grote lijnen weet wat je zult gaan ondernemen is aan boord het perfecte moment aangebroken om er nog eens in te duiken.

Draag makkelijke kleding

Duurt je vlucht langer dan een paar uurtjes dan is het erg fijn om gemakkelijke kleding te dragen. Uren lang in een spijkerbroek word je niet zo blij van. Draag een lekkere joggingsbroek, makkelijke schoenen die je snel uit kunt doen en zorg dat je bovenkleding met laagjes draagt zodat je je kunt kleden op de temperatuurverschillen aan boord. Stop ook altijd een paar dikke sokken en een sjaal in je tas.

Vermijd een zware maaltijd

Na een aantal uur word je die vliegtuigstoel vaak al wel zat, maar na het eten van een zware maaltijd kan het nog oncomfortabeler worden om in die stoel te moeten blijven zitten. Slapen wordt ook lastiger omdat je lijf bezig is met het verteren van je eten. Kies dus liever voor een vegetarische-of vismaaltijd.

Drink water & geen cafeïne en alcohol

Ondanks dat je misschien verwacht dat een wijntje je wel in slaap zal brengen, kan alcohol je lichaam alleen maar uitdrogen en dat is geen goed idee. Na het drinken van cafeïne zul je alleen maar meer energie krijgen, dus dat is wellicht ook niet de slimste keuze wanneer je toch wat uurtjes slaap wilt meepakken. Zorg dat je je lichaam juist blijft hydrateren, drink water. Dit vermindert uiteindelijk bijvoorbeeld je jetlag.

Blijf bewegen

Te lang stilzitten is niet verstandig en kan zelfs problemen opleveren. Zorg dat je toch om de zoveel tijd even opstaat, wat yoga-oefeningen doet bijvoorbeeld, of even een bezoekje aan het toilet brengt.


19 gedachten over “Tips om je lange vlucht te overleven!”

 1. Gemakkelijke kleding vind ik ook zo belangrijk! En ik let ook telkens op hetgeen ik eet en drink. Zeker aan boord probeer ik alleen maar water te drinken om gehydrateerd te blijven. Al was het maar om te denken aan mijn huid; die ziet er na zo’n lange vlucht altijd belabberd uit. Ik neem daarom ook altijd graag enkele producten mee voor mijn gezicht; wat lotion en oogcrème en dergelijke 🙂

 2. Mijn langste vlucht was 4.5 uur, dit was voor mij al een hel omdat ik zoveel pijn had in mijn oren en echt ziek was.. Verder sliep iedereen om mij heen en heb ik inderdaad veel gelezen en spelletjes gedaan. Lijkt me wel super chil als je inderdaad ook eem tv scherm hebt.

 3. Ik vond vorige week de drie uur naar Malaga al bijna een opgave joh, laat staan 16 uur. Maar inderdaad, bewegen is wel nodig op zo’n lange vlucht want anders verhoogt het de kans op trombose.

 4. Fijne tips! Zelf vind ik een entertainment systeem echt onmisbaar. Bij lange vluchten betaal ik liever iets meer, zodat ik de tijd kan doden met films dan dat ik me 10 uur moet vervelend. Dat duurt echt heel lang!

 5. Zo’n lange vlucht is nooit leuk en echt noodzakelijk kwaad om op een verre bestemming te komen. Zeker die tip om wat films te downloaden is handig want toen wij naar Amerika vlogen hadden we zowel op de heen als terug weg geen werkende schermen aan boord. En het is toch wel fijn als je een film kan kijken op een lange vlucht 😉

 6. Pingback: Zo kun je een jetlag verminderen! - Globalizious - check deze tips!

Geef een reactie