Het pittoreske Kaageiland bezoeken

Kaageiland

De Randstad staat bekend om drukte. Volle steden, overal verkeer en het krioelt er van de mensen. Gelukkig zijn er in de Randstad ook gebieden waar dit alles (bijna) niet van toepassing is en waar je kunt ontsnappen aan dat gehaaste leven. Klinkt dat fijn? Heb je er behoefte aan tot rust te komen? dan moet je Kaageiland bezoeken!

Gemeente Kaag en Braassem

In Zuid Holland, midden tussen verschillende grote steden in de gemeente Kaag en Braassem vind je het pittoreske Kaageiland. Kaag is de oudste van de dorpskernen in eerdergenoemde gemeente en is alleen te bereiken via het water. Een pontje brengt je naar Kaageiland, zoals Kaag ook wel wordt genoemd.

huisje Kaag

Ontstaan Kagha

In de 12e eeuw krijgt Leiden en omgeving te maken met een hevige stormvloed Hierdoor verzandt de Oud Rijn bij Katwijk en kon het water geen kant meer op. Als oplossing werd besloten diverse watergangen te graven zodat het water weg kon. Door al het extra water breidden de meren zich uit en ontstonden er verschillende eilandjes, waar Kagha er een van is. De naam Kaag is een verbastering van Kagha, wat buitendijks land betekent.

Royal Van Lent

Royal Van Lent

Zodra je het pontje af komt en op Kaageiland aankomt is de Royal Van Lent scheepswerf het eerste wat je tegen zult komen. Een bedrijf dat is opgericht in 1849, toen motor- en zeiljachten nog uit hout werden gebouwd. Zij breidden echter uit naar constructie van aluminium en staal en tegenwoordig richt Royal Van Lent zich alleen nog maar op maatwerk motorjachten. In de scheepswerf wordt met ongeveer 300 vakmensen gewerkt aan moderne superjachtcontrusctie en leveren zijn gemiddeld twee jachten per jaar op. De schepen die zij faciliteren zijn maximaal 100 meter lang. Het is een geweldig gezicht om zo’n jacht in de loods te zien liggen.

Bootjes Kaag

Watersportgebied de Kagerplassen

Aangezien de Kaag direct aan de Kagerplassen ligt zijn er veel watersportmogelijkheden op Kaageiland. Je kunt er suppen, kanoën, kajakken en waterskiën. Wie het wat rustiger aan wil doen kan een sloepje huren en heerlijk relaxen op het water. Je kunt een Vaarplanner, waarop de waterwegen en toeristische topics zijn vastgelegd, krijgen bij het VVV en de verschillende jachthavens. Wat voor kids heel erg leuk is, wat ik zelf vroeger ook heb gedaan, is een zeilcursus volgen bij ’t Vossenhol!
Ook in de winter worden er sportactiviteiten georganiseerd zoals Meren- en Molentochten en ijszeilwedstrijden.

Pont Kaageiland

Pontje om Kaageiland te bezoeken

De pont die Kaageiland met het vaste land verbindt vaart 24 uur er dag, 365 dagen per jaar. Wanneer je aan boort komt van de pont betaal je een (retour)bedrag voor de overtocht, die maar een paar minuutjes duurt. De kosten voor de pont zijn (juni 2020):

  • Voetganger of fietser – € 1,-
  • Kinderen tot 12 jaar gratis
  • Bromfietser of motor – € 2,80
  • Auto (incl. 4 personen) – € 4,50
Tante Kee Kaageiland

Wandeling over Kaageiland

Tijdens een wandeling over Kaageiland vind je zowel cultureel erfgoed met rijks – en gemeentemonumenten als een kerk, zeilmaker, kaasboerderijen en verschillende restaurantjes. Je kunt er genieten van de prachtige historische huizen, snuffelen in een aantal boerderijwinkeltjes en in het zonnetje aan het water neerstrijken voor een hapje en drankje. Schuif bijvoorbeeld aan bij Tante Kee (bovenstaande foto), ’t Kompas of Bij Benjamin.

Hou jij ook zo van dit soort plekjes? Heb je er zin in om Kaageiland te bezoeken? Ook dit is leuk om in Nederland te ondernemen!

Uitzichtje Kaageiland

18 gedachten over “Het pittoreske Kaageiland bezoeken”

  1. Wat ontzettend leuk en zo onbekend voor mij, het ziet er prachtig uit en zo zie je maar weer wat ik als wereldreiziger, toch maar weinig van mijn eigen land heb gezien! Een hele leuke tip!

  2. Het eerste dat ik dacht was, dit is weer eens een pareltje in Zuid-Afrika hihi, daar heb je ook van dit soort namen geloof ik, blijkt het dus gewoon richting de randstad te zijn! You got me!

    Wat een prachtig plekje! Leer steeds meer mooie plekken in Nederland kennen 😀

Geef een reactie