Santa Catalina; het prachtige klooster in Arequipa

Tijdens een reis door Peru zul je ongetwijfeld de prachtige witte stad Arequipa bezoeken. Op een paar minuten lopen van de Plaza de Armas ligt het Santa Catalina klooster. Het in 1580 gestichte klooster wordt tot op de dag van vandaag nog gedeeltelijk bewoond door nonnen. Het klooster had als doel het beschermen van de dochters van de meest vooraanstaande families.

Fotogeniek hoogtepunt

Het is de belangrijkste trekpleister van Arequipa. Het complex is bijna 20.000 m2 groot en bestaat uit vele gekleurde straatjes. Het klooster is een fotografisch hoogtepunt. Het is een stad in een stad en is omgeven door een hoge muur, een openluchtmuseum, dat bijna geheel te bezichtigen is. Alleen het gedeelte waar de laatste 20 religieuze nonnen wonen is afgesloten. Maar er blijft genoeg over. Er zijn ruim 100 huizen, 60 straten, pleinen, een kerk en een begraafplaats. Je vindt er veel schilderijen, plafondschilderingen en veel katholieke objecten. Ook kun je zien hoe de nonnen leefden. Hun slaapkamers, washokken, bakkerijen; alles is te zien. Fantastisch. 

Ruige levensstijl

In de 17e eeuw is het klooster vergroot. Er hebben door de tijd heen 450 kloosterzusters geleefd, met bedienden en gasten. Ze hielden er een ruige levensstijl op na. Ze hadden grote wijnkelders en persoonlijke slaven. Tot 1970 was het klooster compleet afgesloten van de buitenwereld, het was een mysterie wat er zich binnen de muren van het klooster afspeelde.

Uren struinen

Vandaag de dag kun je met een gids het klooster bezoeken of je eigen weg gaan door de smalle straatjes. Bezoek je het klooster met een gids dan duurt je tour een uur, waarna je nog de mogelijkheid hebt zelf meer rond te lopen. Santa Catalina is alle dagen van de week geopend. Op dinsdag en donderdag van 9.00 tot 20.00, op de overige dagen van 9.00 tot 17.00. Je kunt gerust een aantal uur dwalen en genieten van het prachtige complex. Tussendoor kun je even neerstrijken bij een klein restaurantje in de binnentuin waar je heerlijk kunt genieten van Peruaanse taart! 

Lees hier meer tips over het prachtige Peru!

48 gedachten over “Santa Catalina; het prachtige klooster in Arequipa”

  1. Persoonlijke slaven? En tot 1970 echt afgesloten geweest voor buitenstaanders? Dat klinkt inderdaad wel als heel bijzonder. Je hebt zeker gelijk hoe fotogeniek het is, wow wat een mooie foto’s. Het lijkt mij hartstikke leuk om het van binnen te zien. Juist de dingen als slaapkamers, washok en andere functionele ruimtes. Mooi!

  2. Wat een fotogenieke plek zeg, heel mooi! Ik kan me goed voorstellen dat je daar een tijdje rond kunt dwalen met je camera ;p Wel maf trouwens dat het nog maar zo kort open is voor de buitenwereld!

Geef een reactie