Ervaar Wereldwonder Machu Picchu!

 

Prachtige uitzichting tijdens de Inca trailZo’n plek die je altijd ziet op TV en waarover je leest in tijdschriften.. 1 van de Wereldwonderen. Machu Picchu! Hoogstwaarschijnlijk het hoogtepunt van een reis door Peru. Een bezoek aan deze fascinerende plek zul je wel goed moeten voorbereiden aangezien er nogal wat komt kijken bij een bezoek aan Machu Picchu. Er zijn verschillende manieren om er te komen en je kunt kiezen uit verschillende entreetickets. Aangezien dit een van de populairste plekken ter wereld is, zul je op tijd moeten zijn met het organiseren van je trip naar Machu Picchu. In dit artikel vertel ik je graag alles wat je moet weten voordat je deze trip gaat plannen. 

Prachtige uitzichting tijdens de Inca trail

Tickets

Allereerst zul je moeten beslissen wat je precies wilt doen en zien in Machu Picchu. Er zijn 3 verschillende tickets die allemaal toegang geven tot Machu Picchu, alleen zijn er 2 tickets waarbij nog extra plekken zijn inbegrepen.

 • Machu Picchu ticket: is het reguliere ticket voor de entree van Machu Picchu zelf 
 • Machu Picchu + Huayna Picchu ticket: geeft je de mogelijkheid om de berg achter Machu Picchu te beklimmen. Het duurt ongeveer 2 uur om deze berg te beklimmen en ongeveer een uurtje om weer beneden te komen. 
 • Machu Picchu + Machu Picchu Mountain ticket: met dit ticket kun je oo de berg die aan de overkant van Huayna Picchu ligt te beklimmen. Deze berg is 300 meter hoger dan Huayna Picchu en volgens velen heb je vanaf daar het mooiste uitzicht over Machu Picchu. 

Aangezien er maar 400 mensen per dag toegelaten worden op Machu Picchu Mountain en Huayna Picchu zul je op tijd moeten zijn met het reserveren van je tickets. Via de officiele website kun je tickets kopen. Met het reguliere ticket worden per dag 2500 mensen toegelaten. Dit ticket moet je ook van te voren kopen, maar heeft minder haast dan de tickets voor Machu Picchu Mountain en Huayna Picchu. In het hoogseizoen, tussen mei en september, wordt dit aantal iedere dag gehaald. Hou daar dus rekening mee. 

Je zult ook moeten bedenken wanneer je Machu Picchu precies wilt bezoeken. Er zijn sinds 2017 2 mogelijkheden per dag. Een ticket in de ochtend geeft je toegang van 6.00 tot 12.00 uur, een middagticket is van 12.00 tot 17.30 uur. 

Vervoer naar Machu Picchu 

Hoe kom je er dan? Er zijn verschillende mogelijkheden om Machu Picchu te bereiken. Allemaal echter niet goedkoop. De gemakkelijkste manier is om in Cusco de bus te nemen naar Ollantaytambo in de Heilige Vallei. Vanaf daar neem je vervolgens de trein naar Aguas Calientes (het dichtstbijzijnde dorp bij Machu Picchu). Deze reis duurt ongeveer 1 uur en 40 minuten. Vanaf Aguas Calientes vertrekken er pendelbussen naar de ingang van Machu Picchu. Reken voor de trein op een minimaal bedrag van €110. Boek ook dit zo vroeg mogelijk, aangezien prijzen omhoog gaan hoe dichter bij de vertrekdatum je komt. 

Wanneer je als avontuurlijke reiziger de Inca Trail wilt lopen maak je een fantastische tocht. Dit is het pad dat de Inca’s ook liepen naar Machu Picchu. Met een ervaren gids maak je deze tocht. Je overnacht op deze route op prachtige locaties en komt langs veel Inca-ruïnes. Je draagt zelf je dagrugzak en porters lopen mee met alle overige spullen. Zij hebben ook de tenten en al het eten bij zich. Zij rennen omhoog en zijn al helemaal geïnstalleerd en hebben eten klaarstaan wanneer je zelf aankomt. Je eindigt de Inca Trail bij de Sun Gate van Machu Picchu waar je een adembenemend uitzicht hebt op het wereldwonder. Zorg dat je zeker een aantal maanden voordat je wilt gaan de Inca Trail boekt. Reken op kosten van rond de €500, waarbij gids, tentjes, maaltijden, vervoer (voor de terugreis) en transfer van en naar je hotel is inbegrepen. Wel wordt verwacht dat je de gids en de porters nog een fooi geeft. 

Als de klassieke Inca Trail al vol is, of je nog meer avontuur zoekt, is de Salkantay Trek een goed alternatief. Tijdens deze tocht zul je ook nog mountainbiken, raften en kun je ziplinen. Deze trek duurt ook 4 dagen, waarop je op dag 4 in de ochtend aankomt bij Machu Picchu. Ook heb je nog de mogelijkheid de Lares-trek te maken, of een verkorte Inca-Trail of Salkantay-Trek te maken. 

Beste reistijd

De beste reistijd om Machu Picchu te bezoeken is in de droge maanden, van juni t/m september. Meestal schijnt de zon en heb je een strakblauwe lucht (behalve wanneer ik ging…) Het s dan wel hoogseizoen, dus is het het drukst. Het regenseizoen is van november t/m maart, in deze periode zul je merken dat het wat minder druk is dan tijdens het droge seizoen. 

Good to Know

 • Als je Machu Picchu met de bus wilt bezoeken en als 1 van de eersten Machu Picchu wilt bereiken kun je de eerste bus om 6.00 uur ‘smorgens nemen. Zorg echter wel dat je op tijd in de rij staat voor deze bus. Rond 3.00 uur staan de eerste mensen al te wachten. Zonde wanneer je later aanschuift en niet met de eerste bus mee komt. Ik zou je zeker aanraden om op tijd te zijn en Machu Picchu nog te ontdekken voordat de meeste toeristen komen. De bussen vertrekken zodra ze vol zijn. De eerste bussen ‘smorgens zullen dus snel na elkaar vertrekken. Ook terug vertrekken de bussen zodra ze vol zijn. Hou er wel rekening mee dat de laatste bus vertrekt om 18.00 uur. De eerste trein komt om 10:00 aan. 
 • Eten meenemen is officieel verboden. Echter wanneer je al je spullen in 1 tas hebt zullen ze je tas hoogstwaarschijnlijk niet controleren. Water mag je wel meenemen. Zorg dat je voldoende bij je hebt voor een aantal uur. 
 • Neem je paspoort mee. Niet alleen je toegangsticket wordt gecontroleerd, ook je paspoort willen ze zien. Je kunt een Machu Picchu-stempel halen wanneer je het wereldwonder weer verlaat. 

Lees hier meer tips over een reis door Peru!

79 gedachten over “Ervaar Wereldwonder Machu Picchu!”

 1. Pingback: Reisroute Peru voor 2 tot 3 weken

 2. Dit is echt zo’n bucketlist plek. Je wil dit gewoon gedaan hebben voor je … Al ben ik wel iets gaan twijfelen na het zien Vamos met de familie Pos. Uiteindelijk gaat het om je eigen ervaring, dus hij blijft ook lekker op mijn lijst staan.

 3. Dit staat heel hoog op mijn bucketlist. Goed om te weten dat er een maximaal aantal tickets verkocht worden en je het dus van te voren moet regelen. Als er plek is, zou ik het liefst de Inca trail doen, voor een bezoek aan Machu Picchu, dat lijkt me namelijk echt ontzettend gaaf.

 4. Ik heb er toevallig vorige week nog over gelezen maar wist niet dat er slechts een paar honderd mensen per dag wordt toegelaten en dat je ook maar een paar uurtjes hebt om er rond te kijken. Geen idee of het er ooit van gaat komen maar lijkt me hoe dan ook een prachtige ervaring.

 5. Heel eerlijk gezegd is dit zo’n plek waarvan ik inmiddels denk: nee laat maar. Het is fantastisch mooi, maar zó populair. Voldeed het aan jouw verwachtingen?

 6. Dit is echt een super handig artikel! Machu Picchu staat zeker op mijn wishlist. Ben zelf niet zo’n avontuurlijke reiziger maar hou wel van adembenemende uitzichten. Dus dat wordt nog wat met dat berg beklimmen haha!

 7. Tja, niet meteen iets waar ik voor kies, juist omdat het zo toeristisch is. Ik ga dat dan weer uit de weg. Aan de andere kant, als ik al deze reacties lees, misschien moet je het dan toch een keer gezien hebben!! In ieder geval zet je me weer aan het denken 🙂

 8. Staat al jaaaaaren op mijn bucketlist, maar het komt er iedere keer niet van. De Inca Trail zou ik overigens niet lopen want ik heb erg snel last van mijn luchtwegen. Peru zou een flinke uitdaging voor mij zijn dus dan ga ik wel netjes met de trein naar boven 😉

 9. Machu Picchu wil ik echt al eens bezoeken sinds ik héél klein ben. Hoe toeristisch het ook is, het lijkt me schitterend! Wel heel goed dat ze een maximum aantal bezoekers hanteren en verschillende bezoekerstijden hebben. Het zou doodzonde zijn als zoiets té veel te lijden heeft aan het toerisme.

 10. Tsja, prachtig! Daar moet ik toch echt ook een keer heen…ik ben nog nooit in Zuid-Amerika geweest. Er was altijd wel iets anders dat me meer trok, maar nu begint Zuid-Amerika toch ook wel te kriebelen, zeker ook Machu Picchu…

 11. Vorig jaar dit fantastische wereld wonder bezocht! Was super vet! We hadden ook kaartjes voor Huayna Picchu, maar omdat onze GoPro was gestolen moesten we nog aangifte doen en konden we deze berg helaas niet meer redden!

 12. Wat een fijne uitgebreide en praktische omschrijving. Heerlijk! Zelf ben ik jaaaaren geleden in Machu Picchu geweest en toen waren er amper mensen te bekennen. Geen rijen of een vroege bus. Mensen zaten gewoon rustig te mediteren op deze plek 😉 Het is zo’n magische plek en ik voel me gezegend dat ik het met eigen ogen heb mogen zien. Jammer genoeg had ik toen geen tijd om die berg achter Machu Picchu te beklimmen dus dat zou ik nog weleens willen doen 😉

Geef een reactie