Ga je nou alweer weg? – Zo plan ik mijn vakantiedagen!

Wordt regelmatig aan mij gevraagd als ik mensen vertel dat ik weer een nieuw tripje op de planning heb. Kun je vakantiedagen toveren? Of werk je gewoon niet meer? Soms word ik een beetje gek van deze vragen. Het klinkt af en toe als een verwijt. Of misschien is het een manier van jaloezie? Ik ben er een beetje klaar mee om het steeds een soort van te verantwoorden of goed te praten (zo’n gevoel krijg ik bij zo’n vraag). Dus ik licht graag eens een keertje toe hoe het mij lukt om zo vaak op reis te gaan. 

Uiteraard werk ik gewoon wanneer ik niet op reis ben. Ik heb een contact waarbij ik 36 uur werk. Daardoor ben ik om de week een dag vrij. Mijn vakanties probeer ik dus zo te plannen dat het in mijn parttime-week valt, zodat ik 1 dag minder op hoef te nemen. Af en toe werk ik ook op zaterdag. Daarvoor krijg ik dan een compensatiedag, maar als ik werk op n zaterdag in mijn parttime-week hoef ik geen extra dag vrij door de weeks. Die extra dag rooster ik dan in n vakantie zodat het een dag opnemen scheelt.

Overuren

Op mijn werk bij Tenzing Travel is een duidelijk hoogseizoen waarin er veel wordt overgewerkt. Dat ik in januari geen sociaal leven heb gehad dat heeft niemand meegekregen. Hoeft ook niet, maar mensen realiseren zich dat niet. Tuurlijk werk ik voor mijn vakantie, en hard ook. Ik heb ruim 45 overuren gemaakt tijdens het boekingsseizoen. Maar die uren zijn perfect om uiteindelijk weer op te nemen en maken een extra weekje vrij mogelijk. 

Planner

Ik ben een planner, boek graag vooruit en hou daarbij rekening met feestdagen tijdens mijn vakanties. Dit kan je al gauw een aantal dagen schelen. Kijk daar dus naar als je een vakantie gaat. Een makkelijke manier om dagen te besparen. April/mei is zo’n periode waarin veel verplichte vrije dagen zijn; Goede vrijdag, Pasen, Koningsdag, Hemelvaart en Pinksteren vallen in deze periode. Plan je het zo dan kan het je echt dagen schelen. 

Vakantiedagen 2018

Tot nu toe ben ik dit jaar 5 keer weggeweest. Begin dit jaar heb ik een weekje in de sneeuw in Zwitserland doorgebracht, dit kostte mij 4 vakantiedagen. In mei had ik 2 weken vrij met mijn Amerikaanse vrienden voor een Europa-roadtrip, hier was ik totaal 7 vakantiedagen aan kwijt. Daarna was ik 10 dagen op studiereis naar Cuba. Op studiereis, dus voor werk… dat waren 0 dagen. Mijn 5-daagse citytrip naar Marrakech kostte wel 1 vakantiedag. En voor het weekje Zwitserland met familie heb ik 3 vakantiedagen in moeten leveren. Totaal heb ik dan voor 5 reizen maar 15 vakantiedagen opgenomen. 

Dat betekent dat ik nog aardig wat dagen over heb! Ik kijk nu al uit naar nog wat moois op de planning later dit jaar en waarschijnlijk een extra weekje volgend jaar. Heerlijk! Allemaal dus een kwestie van tactisch plannen! 

72 gedachten over “Ga je nou alweer weg? – Zo plan ik mijn vakantiedagen!”

 1. Wat handig dat je zo je vakantie kan inplannen. Wij moeten momenteel rekening houden met de opvang van mijn zoontje. Wij moeten vakantie nemen wanneer zij vakantie hebben natuurlijk

 2. Grappig he dat je steeds moet verantwoorden als je vaak weg bent. Ik heb hetzelfde probleem hoor. Ik werk 28 uur en heb standaard 5 weken vrij en daarnaast bouw ik dan nog wat extra uren op zodat ik op die manier ook nog weg kan. Maar ja, toch krijg je steeds weer die zelfde vragen helaas…

 3. Als mensen hier iets van zeggen, zijn ze alleen maar jaloers. Ik werkte vroeger in het ziekenhuis veel avond en nachtdiensten, hier verdiende ik meer mee en kon dus vaker weg. Geniet lekker van alle je vakantie’s en laat anderen maar kletsen.

 4. Ik vind het ook altijd leuk om zoveel mogelijk vakanties te plannen met de weinig vakantiedagen die ik heb. Helaas krijg ik niks voor overuren. Ik zou het er voor over hebben om extra te werken zodat ik uren kan sparen. Dus super fijn dat jij dat wel hebt! En een studiereis naar Cuba. Woooow, lekker!

 5. Vervelend dat je het gevoel hebt je te moeten verantwoorden voor je vakanties, maar ik denk uiteindelijk ook dat mensen vooral zoiets hebben van: ‘hoe krijg je dat voor elkaar en hoe kan ik dit ook voor elkaar krijgen?’. Dus goede tips! Als leerkracht krijg ik ook vaak naar mijn hoofd geslingerd dat ik zoveel vakantie heb, maar de realiteit is toch wel wat anders hoor! Tuurlijk heb ik in die weken meer vrije tijd, maar er moet vaak ook nog een heleboel gebeuren in de vakantie waar mensen geen weet van hebben!

  1. Ahh ja dat geloof ik. Het is niet alleen maar vakantie. Plus je bent vaak nog van alles aan t voorbereiden tijdens schoolweken.. dus dan lever je weer wat in.

 6. handig dat plannen, ik kijk ook altijd op voorhand wanneer het beste is om te reizen en zo min mogelijk vakantiedagen te besteden 🙂 vroeger namen we alles in september nu verspreiden we dit over een jaar en dat is zoveel leuker want nu gaan we precies het hele jaar door op vakantie 🙂

 7. Gelijk heb je! Als je van reizen houdt, en je hebt de tijd, gáán! Laat de anderen maar denken en zeggen wat ze willen. Doen ze toch wel… 😉

 8. Wij plannen onze dagen ook altijd tactisch, zo kan je vaaak weg! Heerlijk! Ik ben altijd op vrijdag vrij, maar werk die dag juist soms wel (een aantal uurtjes) om zo wat extra verlof op te bouwen. Maar ook een avondbijeenkomst of overwerken levert snel wat extra uren op!

 9. Wij proberen inderdaad ook altijd rekening te houden met verplichte feestdagen 😀 En zo niet, dan nog hebben we 5 weken die we kunnen verdelen. Ik heb zelfs nog meer vakantiedagen, omdat ik ook een contract heb van 36 uur en die 4 uur per week mag opsparen 😀 Toevallig schreef ik pas ook een blog over dat mensen niet begrijpen waarom en hoe je dingen doet en onder andere ook het reizen. 😉 https://www.natuurlijklinda.nl/commentaar-anders-dan-zij/

 10. Ja, precies, heel herkenbaar. Wij krijgen ook voortdurend die vraag. En of we de lotto hebben gewonnen, ha. Nee, dus. Wij gaan elke winter 3 a 4 maanden op reis. Daar hebben we jarenlang naar toe gewerkt. Nu lukt dat, omdat we allebei zelfstandig ondernemer zijn. En we wonen klein/goedkoop, rijden in een oude auto, gaan niet vaak uiteten en kopen geen luxe dingen. En niemand ziet natuurlijk, dat wij in de zomer, wanneer iedereen op reis is, gewoon hard aan het werk zijn. Allemaal keuzes, die je zelf maakt.

 11. Ik krijg de vraag ook vaak en vind ‘m helemaal niet erg. Ik ben namelijk erg blij dat ik weer weg ga en inmiddels denken de mensen om mij heen dat ik ook meer weg ben dan thuis. Dat is helaas nog niet zo, maar daar werk ik aan. Dus als mensen mij vragen/zeggen “ga je nou alweer weg?” dan zeg ik: “Yep. Dat is mijn doel: zo min mogelijk werken, zo veel mogelijk op reis :)”

 12. Ik ben 8 jaar reisleidster geweest en op verschillende bestemmingen gewerkt. Was best pittig: 6 dagen per week werken. Ik kom per jaar 3 maanden vakantie nemen die ik dan gebruikte om te reizen. Ik kreeg daar vaak ook rare opmerkingen over. Mensen vergeten dat je het hele jaar door hard en veel had gewerkt. Dus leuk voor je dat je het zo geregeld hebt! En geniet vooral heel veel van je tripjes.

  1. Oh wauw!! Ik heb er ook over gedacht als reisleider te gaan werken.. t is idd hard werken, dat geloof ik. Wel zalig dat je tussendoor aardig wat tijd had voor mooie reizen! Lastig dat mensen de andere kant van t verhaal vaak vergeten hè..

 13. Pingback: Zo geniet je optimaal van je vakantiedagen in 2019! - Globalizious

 14. Oh ja zo herkenbaar die vraag. Zelfs van collega’s die net zoveel dagen als ik hebben. En nee, ik heb er geen bij gekocht. Ik plan ook economisch. En als zij in de zomer drie weken weg zijn, dan ben ik er gewoon. Ik reis in voor- en naseizoen, heb geen gezin te onderhouden en ben bijna altijd in Turkije waar alles sowieso voordeliger is dan hier. Leuk artikel!

  1. Lastig soms hè. Dat jij in de zomer doorwerkt vergeten anderen dan gewoon ofzo… lekker van je dagen genieten iig. Laat anderen maar denken. ☺️

 15. Pingback: Get to know... Globalizious - Inspiration NL

Geef een reactie