Santa Cruz Trek – 4 dagen door de fenomenale natuur in Peru

Wie houdt van besneeuwde bergtoppen, druipende gletsjers, felblauwe meren en trekkings mag Huaraz in Peru absoluut niet overslaan. Als er een plek is waar de natuur beeldschoon en overweldigend is, is het wel in nationaal park Huascarán. De plaats Huaraz is de perfecte uitvalsbasis om te genieten van de fantastische omgeving. Ik maakte de 4-daagse Santa Cruz trek, die door National Geographic is uitgeroepen tot één van de mooiste hikes ter wereld. Ik vertel je graag waarom je deze trekking niet over mag slaan. 

Santa Cruz Trek 

Zoals gezegd is deze tocht uitgeroepen tot één van de mooiste wandelroutes ter wereld. Je legt in 4 dagen 50 kilometer af door adembenemende landschappen, langs kleine dorpjes, kloven, valleien, hoge besneeuwde bergtoppen, felblauwe meren en panoramische uitzichtspunten, slapen doe je onderweg in tentjes tussen de bergen. Het is echt back te basic, maar een fantastische ervaring. Uiteraard zijn er meer wandeltochten in dit gebergte, maar deze tocht biedt van alles iets. 


Dag 1: Vaqueria (3700m) – Paria (3900 meter)

Vanuit Huaraz vertrek je rond 6 uur ’s ochtends met een busje naar het beginpunt van de tour. De bus brengt je in ongeveer 5 uur naar Vaqueria. Onderweg maak je een stop bij het felblauwe meer Llanganuco. Dit meer bezoek je ook wanneer je de dagtour naar gletsjer Pastoruri maakt. In Vaqueria aangekomen wordt onze bagage op ezels geladen en beginnen we aan onze hike.

De eerste dag lopen we ongeveer 5 uur, door kleine bergdorpjes. We geven de kinderen die we onderweg tegenkomen wat snoepjes. En we genieten van de prachtige groene valleien waar we doorheen wandelen. Aangekomen de eerste overnachtingsplek zijn we een beetje verbaasd dat alles al is opgebouwd. We nemen de speciale omgeving goed in ons op en, tegen onze verwachtingen in, krijgen we een heerlijk avondmaal voorgeschoteld voordat we onze tentjes induiken. 

Dag 2: Paria (3900 meter) – Taullipampa (4200 meter) 

Redelijk bijgeslapen van de indrukken van dag 1 vertrekken we, na weer een boven verwachting lekker ontbijt. Vandaag wordt de zwaarste dag van de gehele tocht aangezien we naar flinke hoogte zullen gaan. Je bereikt op dag 2 namelijk Punta Union, op 4750 meter. Het kost ongelofelijk veel moeite om boven te komen, maar eenmaal daar vergeet je gelijk hoe je net hebt afgezien. Wat een panoramisch uitzicht. Onvergetelijk!

Na ruim 8 zware uren strijk je neer op kampeerplek 2. Gelukkig blijft er nog wat tijd over om even bij te komen voordat je kunt aanschuiven voor het tweede diner, dat weer heerlijk voor je wordt bereidt. Met de ezels loopt 1 man mee die elke ochtend vooruit loopt en het kamp gaat opzetten, ook zorgt hij 3 keer per dag voor zalig eten. Om ons heen staan een paar anderen die een soortgelijke trekking maken. 2 jongens herkennen wij vanuit ons hostel in Huaraz. Zij maken de tocht zelf, hebben geen gids en ezels bij zich. Zeer indrukwekkend. Na het eten schuiven we aan bij hun kampvuur en delen we wat bijzondere reisverhalen. 

Dag 3: Taullipampa (4250 meter) – Llamacoral (3760 meter)

Dit was absoluut mijn favoriete dag! Weer lopen we door de meest spectaculaire vegetaties. De uitzichten die we tegenkomen zijn ontzettend indrukwekkend. Ik kom op plekken waar ik nooit had gedacht ooit te komen, we wanen ons in filmdecors. Het liefst had ik er een tijdje gaan zitten om te genieten.

Je kunt op dag 3 nog een uitstapje maken naar een hogergelegen meer. Je zult er iets van de route afwijken, maar dt is een must! Vanwege de hoogte (4420 meter) wordt het niet standaard in de route opgenomen, maar het is er werkelijkwaar adembenemend mooi (zie filmpje van de tocht er naartoe). Zorg dat je deze plek niet overslaat. Het was mijn persoonlijke hoogtepunt van de Santa Cruz trek.

Dag 4: Llamacoral (3760 meter) – Cashapampa

Na aan laatst ontbijt met pannenkoeken begint de laatste etappe van de tocht. Het is de gemakkelijkste wandeling van de hele trekking, je loopt in nog geen 4 uurtjes, redelijk vlak en deels naar beneden, naar het dorpje Cashapampa. Onderweg passeer je riviertjes en heb je nog een laatste kans om de omgeving in je op te nemen. Eenmaal aangekomen in het dorpje drink je nog even wat met de gids en de kok/man die vooruit liep met de ezels, en dan zul je, voldaan van het lopen en vol met indrukken en herinneringen terugrijden naar Huaraz (of doorrijden naar je volgende bestemming).

Lonely Planet had absoluut gelijk, dit is een must voor elke natuur- en bergfreak. Het is een niet in woorden uit te drukken mooie hike… Wanneer ga jij ‘m lopen? 

35 gedachten over “Santa Cruz Trek – 4 dagen door de fenomenale natuur in Peru”

  1. Die foto’s spreken eigenlijk voor zich. Wie wil daar nou niet heen? Deze gaat zeker op mijn bucketlist, nadat ik de majors heb gelopen (dat wordt dus op zijn vroegst 2021). Wat een mooi trek. Welke organisatie heb je bij geboekt, want lijkt me dat daar ook nogal keuze in is?

  2. Pingback: Huaraz, het trekkings-walhalla in Noord-Peru - Globalizious

Geef een reactie