Zonsopkomst en Mount Bromo bezoeken

Als je online foto’s van Java opzoekt krijg je vanzelfsprekend de Bromo vulkaan te zien. Wanneer je op Java bent is het beklimmen van deze vulkaan dan ook iets wat je absoluut niet mag overslaan!

Verblijf in Lava View Lodge

Wij verblijven in Cemoro Lawang, het dichtsbijzijnde dorpje bij de Bromo Vulkaan. Van te voren hadden we begrepen dat de accommodaties rondom Bromo niet de meest fantastische zijn. De locatie is zo perfect dat er toch genoeg toeristen komen, dus veel moeite wordt er niet gestopt in de hotels en restaurants. Toch was ons verblijf echt prima te doen. Wij verblijven in de Lava View Lodge, alleen al voor het uitzicht erg mooi! De kamer is niet luxe, maar voor een nachtje absoluut prima. Ruime kamer, grote bedden en eigen badkamer met douche en toilet. De badkamer is overigens wel erg basic. Het restaurant bij het hotel heeft een redelijk ruime kaart voor avondeten en een klein ontbijtbuffet wanneer je weer aankomt na he bezoek aan Bromo.

Zonsopgang Bromo

Om half 3 ’s nachts worden we alweer gewekt door de wekker. We dienen om 3.00 klaar te staan om te vertrekken. We zorgen dat we warm aangekleed op pad gaan. Ik heb een aantal lagen kleding aan en nog het eea mee in mn tas mocht het nog kouder zijn dan ik verwacht. Onze jeep staat al klaar wanneer wij aankomen bij de lobby van het hotel.
Na ongeveer een half uurtje rijden dienen we entree te betalen voordat we verder mogen. Aangezien het nog pikkedonker is zien we helaas niks van de omgeving. Ik snap wel waarom er alleen jeeps zijn die deze rit afleggen, het is namelijk al niet echt comfortabel in een jeep, laat staan in een auto.

Achter ons zien we wel een slinger van lichtjes, allemaal jeeps die richting hetzelfde view point gaan. Eenmaal in de buurt van het view point zien we dat al veel jeeps ons voor zijn geweest, er staat al een enorme rij aan geparkeerde jeeps. We zorgden dat we het type en het kenteken van de jeep waar we mee waren gekomen goed onthielden voor de terugweg! Het laatste stukje legden we lopend af, op zoek naar een mooie spot om de zonsopgang te bekijken.

Sunrise Bromo

Een perfect rustig plekje vonden we, precies voor een muurtje. Daardoor stonden we uit de wind en werden we niet al te koud terwijl we stonden te wachten op de eerste zonnestralen. Zodra het licht begin te worden doemt de vulkaan steeds meer op, prachtig. Het licht dat er op schijnt maakt het een magisch gezicht.

Sea of Sands

Nadat we genoten hebben van de prachtige zonsopkomst, de nodige foto’s hebben gemaakt en met wat locals hebben gepraat gaan we weer op zoek naar onze jeep. Gelukkig vonden we die redelijk snel, en konden we aansluiten in de rij naar beneden. Nu in het licht zien we de ‘Sea of Sands’ waar we heen ook doorheen waren gekomen. Het lijkt wel een maanlandschap waar we doorheen rijden, geweldig! Een toffe rit van ongeveer een half uurtje brengt ons naar de voet van de vulkaan.

Stairs Bromo

De vulkaan op

Vanaf de parkeerplaats loop je in ongeveer 20 minuten richting de trap die je in 250 treden naar de krater brengt. De trap lijkt op het eerste gezicht prima te doen, maar al snel merk je toch wel dat het steil is en wij Nederlanders er niet voor gemaakt zijn in rap tempo te stijgen.

Wanneer je eenmaal boven bent is de klim vergeten en maakt het uitzicht alles weer goed. Je zit letterlijk aan de rand van de krater, ongelofelijk! Je ruikt de zwavel erg sterk en hoort de vulkaan gewoon borrelen. Zo dichtbij ben ik nog niet eerder geweest!

Bromo

Telletubie Hill

Als het je is gelukt tussen al die geparkeerde jeeps jouw jeep weer te vinden (ik denk dat er ruim 300 jeeps staan), rij je terug richting Cemoro Lawang. Onderweg maken we een stop bij Teletubbie Hill, die zo is genoemd aangezien het landschap lijkt op dat van de gelijknamige serie. We hebben het maanlandschap achter ons gelaten en zijn ineens in een totaal andere omgeving! We maken er een aantal foto’s en stappen de jeep weer in. Eenmaal terug in het hotel stappen we onder een welverdiende douche, genieten we van het ontbijt en verlaten we Cemoro Lawang opweg naar Bali.

Jeep Mount Bromo

Good to know

  • Verblijven in de buurt van de Bromo vulkaan kan in het dorpje Cemoro Lawang. Dit dorpje heeft de laatste overnachtingsmogelijkheden voordat je de bewoonde wereld achter je laat. Verwacht van deze accommodaties niet te veel. Je bent ook maar een paar uurtjes op je kamer. Wil je in een beter en betaalbaarder hotel verblijven, boek dan iets in de dichtstbijzijnde stad Malang.
  • Draag kleding met laagjes. Neem dikke handschoenen en een warme sjaal mee wanneer je de zonsopkomst wilt bekijken. Grote kans dat je wat eerder bent dus eventjes staat te wachten. Aangezien er vaak wind waait ligt de temperatuur in de vroeg morgen nog erg laag. Fijn is het wel, wanneer je aan de wandeling naar de krater begint, dat je iets uit kunt doen als je het warm begint te krijgen.
  • Neem voldoende eten en drinken mee. Rond je accommodatie zijn er waarschijnlijk weinig plekken om eten te kopen. Het is verstandig om water vanuit je hotel mee te nemen zodat je onderweg wat kunt drinken. Rond het view point kun je wel noodles of iets simpels kunnen halen, maar voor een goede bodem kun je beter zelf iets meenemen.
  • Zorg dat je de kleur en het kenteken van je jeep niet vergeet, maak er eventueel een foto van. In het hoogseizoen kunnen er meer dan 500 jeeps zijn! Wanneer je denkt te hebben onthouden waar je jeep staat zul je bij terugkomst zien dat je referentiekader er wellicht niet meer in (aangezien er veel zijn bijgekomen nadat jij bent weggelopen). De chauffeurs mengen zich vaak met elkaar rond een kampvuurtje, die herken je dus ook niet direct meer bij de jeep.
  • Stop een zonnebril en een sjaal in je tas zodat je daar gebruik van kunt maken. Zodra de zon begint te schijnen wordt het licht best fel en is het prettig een bril op te kunnen zetten. Wanneer je de krater gaat beklimmen kan het behoorlijk winderig zijn en is het fijn dat je niet al het opwaaiende stof binnenkrijgt wanneer je een sjaaltje voor je mond kunt dragen.

20 gedachten over “Zonsopkomst en Mount Bromo bezoeken”

    1. Ik heb er in 3 weken geen vervelend moment meegemaakt. Het was zo ontzettend relaxt. En de mensen zo verschrikkelijk behulpzaam en geïnteresseerd.

Geef een reactie