In 2017 heb ik een prachtige rondreis gemaakt door Guatemala. Een hoogtepunt was voor mij een trip naar de vulkaan Pacaya. In Guatemala zijn veel vulkanen, ik was nog nooit eerder zo dicht bij een vulkaan geweest, dus wilde van de gelegenheid gebruik maken een tour te boeken. Op 1,5 uur rijden van Antigua (plus nog wat tijd om andere mensen op te halen) start de tour. Je kunt de tour overegins 2 keer per dag maken. Vertrek om 6:00 ‘sochtends of om 14:30 ‘smiddags. Boek je de tour in de ochtend dan heb je grote kans dat het helder weer is en dat je goed uitzicht hebt op de omliggende vulkanen. De zonsopgang zul je helaas niet zien vanaf boven, aangezien het wel even duurt voordat je op de top bent. Maak je de tour smiddags dan ben je met zonsondergang boven en heb je een prachtig uitzicht op de omliggende vulkanen (tenzij het te bewolkt is). 

Wij hebben gekozen voor de middagtour. Ik ben gek op zonsondergangen en op deze speciale plek wilde ik dat zeker ook graag meemaken! Met onze groep begonnen we aan een klim van ongeveer 1,5 uur. Redelijk heftig nog wel, het is aardig steil. Er zijn locals met paarden die je naar boven kunnen brengen. En voordat je aan de tour begint worden er nog wandelstokken verkocht. Loop je wat minder makkelijk dan zou ik wel aanraden zo’n wandelstok mee te nemen, geeft je net wat meer zekerheid met lopen. Wanneer je de middagtour maakt loop je na zonsondergang terug, het is dan dus donker. Dan is het zeker fijn een stok te hebben (al moet je die natuurlijk wel op goede plekken neerzetten). Zorg voor een (opgeladen telefoon met) zaklamp. Dit is erg fijn voor de terugweg. 

Er zijn verhalen van bendes die op de routes overvallen plegen. Zorg daarom altijd dat je de tour maakt met een gids en blijf in de buurt van de gids. Ga niet te snel je eigen weg want dat kan gevaarlijk zijn. Al waren de recente verhalen van langer geleden. 

Op het moment dat je aan de top van de vulkaan komt, op 2552 meter, heb je een prachtig uitzicht op Volcán de Agua, op zo’n 18km vanaf Pacaya. Dit is ook een actieve vulkaan. Het was indrukwekkend te zien hoe deze vulkaan lava spuwt. Dit had ik nog nooit in mijn leven gezien. 

  

 

Vanaf de top zijn we een stukje afgezakt naar de krater. In 2014 is de Pacaya vulkaan voor het laatst uitgebarsten. In de krater lijkt het wel een maanlandschap, het is goed te zien hoe de lava zich een weg door de natuur heeft gebaand. We vervolgen onze tour naar een plek waar de grond nog zo heet is dat ze daar marshmallows kunnen maken. Hoe bijzonder is dat? Wanneer je water op die plek gooit hoor je het ook echt nog sissen. Die warmte is nog zo intens! 

Een klim omhoog aan de andere kant van dr krater brengt ons op een prachtig stuk waar we rustig wachten op de zonsondergang. Ik heb al veel zonsondergangen gezien in mijn leven, maar dit was wel een hele bijzondere! Boven de wolken stak de Volcan de Agua nog uit, en door het zonlicht werd het in prachtig licht gezet. Ik denk nog vaak terug aan deze fenomenale plek! Iedereen kan ik aanraden een mooie tocht te boeken en dit uitzicht zelf te gaan ervaren.  

 

49 thoughts on “Beklim vulkaan Pacaya in Guatemala

 1. Wat een bijzondere excursie heb je gemaakt. Heel mooi lijkt me dat, om daar de zonsondergang mee te maken. Guatemala staat al jaren op mijn wensenlijstje, maar het is er nog niet van gekomen.. ik heb wat met vulkanen en dat komt daar vast helemaal goed. 🙂

  1. Globalizious

   Dat komt het daar zeeeeker!! Je zal er ongetwijfeld van gaan genieten!

 2. Het lijkt me heel bijzonder om een vulkaan te beklimmen zeg! Mooie foto’s heb je ook gemaakt.

  1. Globalizious

   Het was zeker een bijzondere tour!

 3. Tof om zo dichtbij een vulkaan te zijn. Dan voel je je opeens wel even heel klein he. Mooie excursie heb je gemaakt, ik kan me heel goed voorstellen dat dit een van de hoogtepunten was!

  1. Globalizious

   Jaa met dat om je heen voel je je inderdaad heel erg klein!! Natuur is zo machtig!

 4. Tof om weer even mee terug genomen te worden!! Ik heb de middag tocht in 2010 gedaan en het is nog steeds een van mijn favoriete hoogtepunten ever. De klim door het mulle lavazand vond ik vrij pittig en vanwege een astma aanval moest ik met het paard terug naar beneden, maar des te meer kon ik van de omgeving genieten 😉

  1. Globalizious

   Oohh wat gaaf dat je er ook bent geweest!! Het is inderdaad iets om nooit meer te vergeten!! En best relaxt idd op de rug van n paard naar beneden.

 5. .Wat super gaaf zeg dar je hier was. ik wil er ook heen

  1. Globalizious

   Zeker eens doen. Echt n aanrader!!

 6. Oooh wat gaaf zeg! Guatamala lijkt me een geweldig mooi land en deze vulkaan is dan zeker een aanrader 🙂

  1. Globalizious

   Jaaa dat is het inderdaad zeeeker!!

 7. Dat moet een supergave ervaring zijn geweest, wow!

  1. Globalizious

   Dat was het inderdaad zeker!

 8. Wauw wat een prachtige foto’s heb je er van gemaakt ook. Lijkt mij tof!

  1. Globalizious

   Tof he. Ben blij met t resultaat

 9. Super gaaf! Ik heb nog nooit een vulkaan beklommen, maar zou het heel graag een keer doen. Guatemala klinkt sowieso als een hele bijzondere bestemming!

  1. Globalizious

   Guatemala is zeker een topland inderdaad! Kan het onwijs aanraden.

 10. Dat ziet eruit als een geweldige reis. Ik ben zelf nie zo avontuurlijk aangelegd, maar de plaatjes zijn prachtig.

  1. Globalizious

   Haha zo heeft iedereen zn voorkeuren. En dat is maar goed ook!

 11. Heel gaaf! Ik ben echt gek op vulkanen en zou erg graag een keer naar Guatemala gaan. Ik ga in elk geval in Indonesië weer een aantal vulkanen beklimmen dit jaar 🙂

  1. Globalizious

   Jaaa heel gaaafff! En dan ooit n keertje naar Guatemala.

 12. Jenny - ikreis.net

  Wat gaaf dat je echt de lava naar buiten ziet stromen! Ik heb aardig wat vulkanen bezocht, maar nog nooit zo actief als deze.

  Het lijkt me een prachtige klim.

  1. Globalizious

   Dat maakte het extra bijzonder inderdaad!! Een moment om nooit te vergeten!

 13. Wow, wat een gaaf uitzicht! Blijft toch indrukwekkend zo’n vulkaanbeklimmen. Ik heb op Sumatra een vulkaan beklommen en kan me nog goed de zavelgeur herinneren..bah!

  1. Globalizious

   Oehf ja dat zal… haha. Dan was ie goed actief!!

 14. Wat enorm gaaf dat je lava hebt gezien. Lijkt mij zo’n bijzonder moment on te mogen meemaken. Dan is zo steile tocht het zeker wel waard.

  1. Globalizious

   Jaaa dat was het uiteindelijk inderdaad zeker. Zodra k boven was was k die klim alweer vergeten!

 15. Wat een fantastische ervaring is dit hè? Ik heb zelf ook de pacaya beklommen jaren geleden en ik vond het prachtig. Mooie zonsondergang heb je gezien ook!

  1. Globalizious

   Het was echt fantastisch. Om nooit te vergeten. Die zonsondergang maakte het zeker nog mooier!

 16. Ik heb nog nooit een tour gedaan naar een vulkaan, maar het staat erg hoog op mijn wishlist. Ik denk dat ik het eerder ga beleven op Tenerife of Sicilië, al maak je mij ook zeker enthousiast met je belevenissen in Guatemala. Lava spotten lijkt me zo bijzonder!

  1. Globalizious

   Dichtbij huis is er ook al zoveel moois! Ik ga binnenkort naar Sicilië. Ben erg benieuwd! Guatemala zou sowieso n mooie reis zijn!!

 17. Wat een bijzondere tour! Bizar zeg dat ze gewoon nog marshmallows daar kunnen roosteren, dat het na vier jaar nog gewoon zó warm daar is. En een heel mooi uitzicht!

  1. Globalizious

   Ja he. Dat was echt heel tof om te doen!!

 18. Lijkt me een erg mooie excursie. Ik ben altijd onder de indruk van vulkanen. Pure power van de aarde. Guatamala staat sowieso nog op ons lijstje!

  1. Globalizious

   Dat is het inderdaad ja!! Zo bijzonder moeder natuur. Guatemala is zeker n aanrader!

 19. Ik zou ook zeker kiezen voor de middagexcursie aangezien ik ook groot fan ban van zonsondergangen. Ik beklom op Java ook 2 vulkanen maar lava heb ik nog nooit gezien. Lijkt me heel bijzonder.

  1. Globalizious

   Toffff. Ik ga later in t jaar naar Java. Ben super benieuwd!!

 20. la la leo

  Wat een toffe excursie en wat een mooie foto’s! Gaaf dat je ook de lava kan zien lopen. Guatemala staat hoog op mijn verlanglijstje evenals de rest van Midden-Amerika. Ik zal deze excursie zeker overwegen wanneer ik naar Guatemala ga!

  1. Globalizious

   Het is er echt fantastich. Ik heb van de hele reis onwijs genoten!!

 21. Echt een unieke ervaring. Wat een leuke reisblog heb je en een fijne schrijfstijl!

  1. Globalizious

   Ahh wat is dat lief!! Dankjewel!! 🙂

 22. Wat een mooie trip en het uitzicht is dan echt een beloning

 23. Wat gaaf! En ook super bijzonder lijkt het mij dat

 24. Wat een bijzondere reis en exursie. Vulkanen lijken mij zo machtig mooi

  1. Globalizious

   Dat zijn ze zekerrrr ja!!

 25. […] Beklim vulkaan Pacaya in Guatemala […]

 26. Mooie tocht die wij dit jaar ook gemaakt hebben. Een perfecte als je voor het eerst kennismaakt met een vulkanisch gebied.

  1. Globalizious

   Ja he!! Ik come het echt fantastisch!!!

Geef een reactie