10 must do’s op Texel

10 to do's op Texel

Nog nooit op Texel geweest? Dan moet daar eens verandering in komen. Texel is een van de leukste waddeneilanden en perfect voor een weekendje weg. Benieuwd welke plekken je niet mag overslaan? Ik heb ze voor je!

1. Wadlopen

Nederland is een van de weinig landen waar je kunt wadlopen. Het is alleen mogelijk op onze waddeneilanden. Uniek dus! Ga op Texel wadlopen en loop langs natuurgebied ‘de Schorren’. Heel leuk om een tocht met gids te maken en van alles te leren over de flora en fauna van de Waddenzee.

2. Fietsen op Texel

Zin om nog meer actiefs te doen en Texel op een relaxte manier te verkennen? Ga dan op pad met een (elektrische) fiets. Het eiland is ideaal om met de fiets te verkennen. Er is 140 km aan fietspaden op het eiland. De afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden zijn kort en prima af te leggen met de fiets.

3. Dé vuurtoren

Iedereen kent ‘m wel, die rode vuurtoren op Texel. Deze staat er al sids 1864. Je kunt voor een paar euro de vuurtoren beklimmen. Wist je dat dit de enige vuurtoren in Nederland is waar je aan drie kanten uitzicht hebt op zee? Het beklimmen waard dus!

4. De Slufter

Nog zo’n plek waar je vast al eens van hebt gehoord. Natuurgebied De Slufter, onderdeel van Nationaal Park Duinen van Texel. Een mooi gebied met diverse begroeiing. Je kunt er heerlijk wandelen. Je bevindt je in een vogelreservaat dus ben je vogelaar? Vergeet dan zeker je verrekijker niet!

5. Wellness op Texel

Écht ontspannen doe je bij de wellness van Grand Hotel Op Duin. Een prachtige plek direct aan de kust in De Koog waar je helemaal tot rust kunt komen. Je vindt er een warm binnenzwembad waar je prima baantjes kunt trekken ook kun je er lekker bubbelen in de jacuzzi. Massages, gezichts-,handen en voetenbehandelingen en kun je boeken bij de schoonheidssalon. Optimaal tot rust komen lukt hier met gemak!

Grand Hotel Op Duin is overigens ook een heerlijke locatie voor een diner, prachtige zonsondergang en een fijne overnachting. Wij hebben er echt van genoten. Wat een geluk dat er precies op de avond dat wij er waren zó’n mega mooie zonsondergang was!

6. Pittoreske dorpjes

Texel kent een aantal toeristische dorpjes. Den Burg en de Koog zijn de meest toeristische. Beide hebben een gezellig centrum. Hier zijn de meeste hotels en restaurants gevestigd en vind je souvenirwinkeltjes. Minder toeristisch maar zeker niet minder leuk, zijn Oudeschild en Oosterend. Voor beide geldt dat je terug gaat in de tijd. Dit zijn ook de fotogeniekste dorpjes.

7. Kaasboerderij Wezenspyk

Al ruim 35 jaar wordt er bij de Kaasboerderij Wezenspyk traditionele Texelse koeien-, schapen- en geitenkaas gemaakt. Je krijgt bij de boerderij een kijkje in het kaasmaken, kan het schepenmuseum bezoeken en kan verschillende kazen proeven!

8. Stranddagje op Texel

Aan de westkust van Texel vind je diverse stranden. Ben je gek van wateractiviteiten? Ga dan naar Paal 17. Hier kun je surfen, suppen en blokarten. Liever een rustige dag op strand? Dan zijn paal 9 en 12 perfect voor jou.

Wadlopen Texel

9. Schapenboerderij Texel

Knuffelen met lammetje wil toch iedereen? Bij de Schapenboerderij Texel kan het, als je in het goede seizoen komt uiteraard. Zijn er geen lammetjes dan zijn er natuurlijk altijd schapen, konijnen en kippen die geknuffeld willen worden! De demonstratie schapendrijven is ook een bezoek waard. Bijzonder om te zien hoe de honden getraind worden om de schapen te drijven.

10. Wijn en bierbrouwerij

Ben je fan van alcoholische versnaperingen? Ook dan zit je goed op Texel. Zowel voor bier- als wijnliefhebbers kun je je hart ophalen. Wijnliefhebbers moeten een bezoekje brengen aan Wijnhuis Texel in Oosterend. In deze nostalgische slijterij worden regelmatig proeverijen georganiseerd. Je kunt er ook een mooie wijnvoorraad voor thuis aanschaffen. Ook bij de Texelse Bierbrouwerij kun je een proeverij boeken, of een rondleiding door de brouwerij krijgen.

Slapen op Texel

Wij sliepen in het fijne Hotel & Bungalowpark Prins Hendrik op Texel. Dit ligt op een fantastische locatie, direct aan de dijk in Oosterend. Een rustgevende plek op Texel vanuit waar je direct de natuur in loopt. Het beschikt over fantastische (net gerenoveerde (eind 2023) hotelkamers en het prachtige nieuwe Floris restaurant. Daarnaast zijn er bij Prins Hendrik ook bungalows te huur. Je kunt de hele dag door in het (vernieuwde) restaurant genieten van lekker eten en drinken. In de zomer is het heerlijk toeven in de tuin om het complex heen!

Ben je klaar voor een weekendje Texel? Of op zoek naar andere leuke plekken in Nederland?

Geef een reactie