Ubud, het culturele hart van Bali

Zonder twijfel bezoek je tijdens een reis door Bali ook Ubud. Ubud is van vele reizigers de favoriete plek in Bali. Het is het culturele hart van het land waar veel creatievelingen wonen. Je vind er kunstenaars, schrijvers, digital nomads en mensen die bijvoorbeeld een eigen yogastudio, eco lodge of restaurant zijn begonnen. Wat kun je hier allemaal doen vraag je je wellicht af. Lees onderstaande tips om het meeste te halen uit je bezoek aan deze stad.

Tegalalang Rijstvelden

Tegalalang-rijstvelden

Een van de hoogtepunten van deze omgeving vind ik toch wel de Tegalalang-rijstvelden. Er zijn veel rijstvelden te vinden op Bali, maar wat bij deze zo bijzonder is is dat je er doorheen kunt lopen en het gebied op eigen houtje kunt verkennen. Ik schreef er een uitgebreid artikel over.

Campuhan Ridge Walk

Campuhan Ridge Walk

Hou je van wandelen? Dan is ook de Campuhan Ridge Walk een leuke optie. De omgeving tijdens deze wandeling is absoluut de moeite waard. Een deel van deze wandeling gaat over een groene heuvel waarop je aan beide kanten prachtig uitzicht hebt. Maak deze wandeling wel ’s morgens, dan is het wat rustiger en aangenamer dan het midden op de dag is.

Mounkeys Ubud

Monkey Forest

Aapjes kijken? In het centrum van Ubud vind je in Monkey Forest meer dan 300 apen. Zorg dat je wat voorzorgsmaatregelen treft voordat je het park bezoekt aangezien de apen best agressief zijn. Ze zijn mensen gewend en weten wat ze kunnen halen. Zorg dus dat je niet met eten, losse zonnebrillen of een open tas aan de wandel gaat, want ze weten je te vinden. Wanneer je dit niet bij je hebt, ze niet uitdaagt en aankijkt zullen ze jou ook niks doen. Ben echter wel gewaarschuwd… Hou je de apen liever op een afstanden, dan is het wellicht wijs om Monkey Forest over te slaan. Langs de weg kom je ook al genoeg apen tegen.

Ga shoppen in het centrum

Dagelijks tussen 6 en 9 ’s ochtends is er een traditionele markt in het centrum van Ubud, hier vindt je de lokale bevolking die haar inkopen doet. Na 9 uur wordt de markt omgetoverd tot toeristenmarkt en kun je je hart ophalen. Het is een moeilijke keuze om te maken tussen alle souvenirs die worden aangeboden.

Tempels Ubud

Gunung Kawi tempel

Bezoek tempelcomplex Gunung Kawi vroeg in de ochtend. Je dient zo’n 350 treden op en af te gaan om dit complex te bezoeken, echter is het wel de moeite waard deze afdeling (en op de terugweg) klim te maken. Onderweg heb je prachtige uitzichten op de rijstterassen.

De tempel is één van de oudste en meest indrukwekkende complexen van Bali. Langzaam aan wanneer je naar beneden loopt zie je de 7 meter hoge beelden op je afkomen. Deze beelden zijn in de rotsen uitgehakt. Het dragen van een sarong is overigens verplicht bij deze tempel. Let op wanneer je info over deze tempel opzoekt, er zijn namelijk meer tempels met dezelfde naam.

Saraswati Temple – water palace

Midden in het centrum van Ubud ligt de prachtige Saraswati Temple, dat ook wel het waterpaleis wordt genoemd. Saraswati is de godin van de wijsheid en kunst. Het tempelcomplex beschikt over verschillende sculpturen die de godin te eren. De tempel is omringd door twee vijvers met mooie lotusbloemen.

Je hoeft voor deze tempel geen entree te betalen. Denk er wel aan dat je gepast gekleed gaat, mocht het nodig zijn kun je bij de ingang kosteloos een sarong lenen.

Traditionele dansshow bijwonen

Toch wel een belevenis is het om een traditionele dansshow mee te maken. Overal in Ubud wordt je op straat aangeschoten voor tickets. De mooiste plek voor een show is in bovengenoemde Saraswati Tempel. Als het mooi weer is wordt de show buiten in het prachtige waterpaleis uitgevoerd. Een show duurt tussen de 1 en 2 uur, en dat is ook wel genoeg. De muziek moet je wel liggen, anders kun je er best tureluurs van worden. Het is wel mooi om de sierlijke bewegingen van de dansers een keer mee te maken.

Bezoek een spa en doe wat yoga

Ook word je in de stad overal aangesproken voor het bezoeken van een spa en om yogalessen te volgen. Hou je van beide? Dan is het zeker leuk om een traditionele spabehandeling en ondergaan en yogales te volgen.

Lazy Cats Cafe Ubud

Eet de lekkerste gerechten

Ubud is een walhalla voor lekker eten. Tegenwoordig vind je er de lekkerste fruitbowls en hipste salades, die een stuk duurder zijn dan op andere locaties op Bali. Je betaalt toch voor de plek en de naam. Maar je kunt ook voor weinig eten in een van de Warungs in het centrum, bijvoorbeeld bij Puspa’s Warung. Een aantal eettentjes die zeker de moeite waard zijn zijn Lazy Cat’s Cafe, Three Monkeys, Karsa Cafe en zeker Clear Cafe!

Pertiwi Bisma 1 Ubud

Duik in een infinity pool

Wat is er lekkerder dan in een zwembad te plonsen na een intensieve dag Ubud verkennen. Vele hotels beschikken over een infinity pool met een heerlijk uitzicht over de natuur in Ubud. Wij verbleven in Pertiwi Bisma 1 en genoten ontzettend van de prachtige zwembaden bij dit fantastische complex.

Wat heb jij nog toe te voegen aan deze leuke stad?

1 gedachte over “Ubud, het culturele hart van Bali”

  1. Pingback: Tegalalang-rijstvelden, 50 tinten groen - Globalizious

Geef een reactie