The Fallon Alkmaar, slapen in een oude gevangenis

the fallon alkmaar

Tot 12 jaar geleden nog in gebruik als gevangenis, sinds 2020 omgetoverd tot prachtig hotel; The Fallon in Alkmaar! Duik mee in dit bijzondere verhaal.

Geschiedenis

In 1884 opende aan het Alkmaarderhout een penitentiaire inrichting; De Hout. In eerst instantie bevatte deze inrichting 26 cellen, maar al snel beschikte De Hout over 104 cellen. Totaal was er uiteindelijk plaats voor 122 gevangenen. Rond 1950 werd het gebouw hernoemd tot Schutterswei. Vanaf 1975 werd het complex voorzien van werkzalen en sportzalen voor de gevangenen. Zij konden een plek om te werken verdienen wanneer zij goed gedrag vertoonden. Er ging een heel traject aan vooraf voordat een gedetineerde aan het werk mocht. Hij moest goede hygiene hebben en niet te grote psychische problemen of verslavingen hebben. Uiteindeljk kon hij dan bijvoorbeeld als kok aan de slag.

Schutterswei was een huis van bewaring, waarin gedetineerden hun straf afwachten. Een gedetineerde moest men zich van hun beste kant laten zien. Het personeel maakt veel rapportages die uiteindelijk cruciaal zijn in de beslissing ‘wat gaan we doen met die man’. Moet er aan een verslavingsprobleem worden gewerkt? Moeten ze Nederlands leren? Zijn zij afhankelijk van specifieke zorg? In de Schutterswei werden zij continu geobserveerd om een goed beeld van hen te schetsen.

Door de jaren heen is het gebouw verouderd en door de slechte staat waarin het in 2009 verkeerde is besloten de gevangenis te sluiten. Bekende namen zijn verbleven in Schutterswei, zoals Willem Holleeder, de bankovervaller en meesterontsnapper Stanely Hillis. Wellicht herken je het gebouw vanuit de tv-serie Celblok H. Verschillende scenes zijn hier opgenomen.

Hotel

Uiteindelijk heeft het gebouw 10 jaar leeggestaan voordat het een hotel werd. In juni 2020 heeft het haar deuren opnieuw geopend, als Hotel The Fallon Alkmaar.

Het hotel beschikt over 102 super fijne kamers: mindervalide kamers, Suites, Superior, Deluxe en Comfort kamers. De meeste kamers zijn gebouwd in 2 originele cellen en nu van alle gemakken voorzien. Een heerlijk bed, gratis WiFi, tv met chromecast, koffie en thee op de kamer en een comfortabele badkamer. De deur van de kamer is de oude celdeur. Je kunt overigens ook lekker eten in het hotel!

Rondleiding

Tijdens de rondleiding die je kunt boeken wanneer je in het hotel verblijft wordt je meegenomen door de gevangenis. De rondleiding wordt altijd gegeven door een oud-werkneemster. De start is bij de ingang waar iedereen altijd zonder metaal binnen mocht treden. Inclusief personeel, politie zonder wapens.

Gedetineerden hadden in het begin geen douche en toilet in hun cel. Zij begonnen alleen met een emmer en een kan met water. Later werd dit een ‘natte hoek’ en kregen zij een wc en een soort van douche. De kleuren in de cellen waren veelal crème en oranje, dit omdat het minder agressieopwekkende kleuren zijn.

We zien ook de strafcel, waar je alleen belande als je hard drugs bezat of wanneer je met je handen aan het personeel had gezeten. De strafcel is ook wel een isoleercel. Als je psychisch niet in orde was om mee te draaien met de rest moest je hier maximaal 14 dagen verblijven. Soms werd er voor een strafcel nog een deur geplaatst en daar tussen werd een matras gezet, om de verschrikkelijke geluiden die de gedetineerden maakten wat tegen te houden.

Strafcel hard drugs of met je handen aan het personeel. Niet langer dan 14 dagen. Isolatiecel/obeervatiecel als je psychisch niet in orde was om mee te draaien. Dan elke dag dokter of psycholoog zodat ze wel mee konden doen met het systeem. Soms nog een deur voor de deur. Matras er tussen. Vanwege geflipte gedetineerden die steeds veel herrie maakten. Soms zelfs met hoofd tegen de deur aan… Indrukwekkend om van zo dichtbij te horen hoe het er aan toe ging in de Schutterswei ‘vroeger’.

Locatie

The Fallon is gelegen aan het Alkmaarder Hout, een groene oase van rust net buiten het centrum van de stad. Een heerlijke plek om tot rust te komen en om te genieten van verschillende dieren zoals lama’s en herten. Met 20 minuten lopen ben je in de binnenstad van Alkmaar en kun je lekker shoppen, genieten van mooie historische straatjes en lekker eten en drinken bij veel leuke tentjes.

Ben je op zoek naar meer tips voor uitjes in Nederland? Klik dan hier!

1 gedachte over “The Fallon Alkmaar, slapen in een oude gevangenis”

  1. Pingback: Contact en samenwerken – Globalizious

Geef een reactie