Wat te doen in Porto?

Uitzicht Port

Je kent ze vast wel, die mooie foto’s van Porto. De kleurrijke huizen, bekende Portugese tegeltjes, kathedralen en hoge bruggen zijn een goed tafereeltje. De prachtige uitzichten over de rivier de Douro en de nabijgelegen kust voegen daar nog een extra dementie aan toe. Vaak zorgt de zon er ook nog eens voor dat het er nog prettiger is. Een tripje naar deze stad is dus echt aan te raden!! 

Slenter door de wijk Ribeira

Bereid je voor op het feit dat je flink wat kilometers zult maken in Porto, onder andere door de middeleeuwse wijk Ribeira. Zigzag door de oude straatjes en steegjes, langs lekkere restaurantjes, mooie oude kerken en leuke winkels. Porto is wel heuvelachtig, dus je gaat je kuitspieren goed trainen. Strijk af en toe neer voor een hapje en drankje en geef de beentjes even rust. 

azuljos porto

Bekijk de blauwe kerken vol Azulejos

Porto kent heel veel kerken. Vaak gaat het bij kerken om het interieur, echter zijn er in Porto een aantal waarbij juist de buitenkant aantrekkelijk is! Capela das Almas is ontzettend indrukwekkend, maar ook de Igreja de Santo Ildefonso, de Igreja dos Carmelitas en de Igreja de San Nicolau mogen niet ontbreken. Reken er wel op dat je niet de enige toerist bent die de Azulejos (blauwe tegeltjes). 

Porto

Igreja de Sao Francisco

Een kerk waar je dan wel voor het interieur heen moet is Igreja de Sao Francisco. Van deze kerk was ik absoluut onder de indruk, Voordat je de kerk in stapt heb je de mogelijkheid een aantal aangrenzende ruimtes te bekijken, zoals de kelder met graftombes. Wanneer je uiteindelijk de kerk in stapt wordt je overspoeld door prachtig houtsnijwerk vol met details! 

São Bento treinstation

Het treinstation van São Bento is een van de mooiste van de wereld en nog altijd in gebruik. Waarom dit station zo bijzonder is? Vanwege de immense afbeeldingen op de muren, in de voor Port kenmerkende tegeltjes. De wijken Aliados en Bolhão zijn gelegen rond het station en zeker een wandelingetje waard. 

Boekhandel Livraria Lello

Van boekhandel Livraria Lello wordt gezegd dat J.K. Rowling er haar inspiratie opdeed voor haar Harry Potter-boeken is een grote trekpleister in Porto. Ook als je niet veel van lezen en/of Harry Potter houdt is dit pand een bezoek waard. De interieur is namelijk prachtig. Doordat toeristen alleen maar kwamen om foto’s te maken van het interieur en er geen boeken gekocht werden dreigde de boekhandel enige jaren geleden failliet te gaan. Nu wordt er entree gevraagd en staat er dagelijks een flinke reis om de boekhandel te kunnen bezichtigen. Probeer rekening te houden met het moment waarop je de boekhandel wilt bezoeken, zodat je zo kort mogelijk in de rij hoeft te staan. 

Uitzicht vanaf de Clerigos-toren

Voor een mooi uitzicht over Porto moet je zeker de Clerigos-toren beklimmen. Na 240 treden heb je een 360 graden uitzicht over de stad. Aangezien het centrum compact is herken je veel van de eerder bezochte hoogtepunten. Met je ticket voor de toren kun je ook de kerk bezoeken, deze barokke kerk is ook zeker nog een bezoekje waard. 

Maak een ritje met een oude tram

De oude trams rijden nog in Porto, niet alleen als toeristische attractie, maar ook als enige tramlijn naar het strand. Neem tram 1, langs de Douro naar het eindpunt aan de Atlantische Oceaan.

Dom Luis I brug

Zowel overdag als ’s avond is het aan te raden de brug Dom Luis I op te gaan voor prachtige uitzichten op zowel Gaia als Porto. Uberhaupt de brug op is al een belevenis opzich. Je kunt als voetganger zowel boven als onder de brug oversteken. Wil je bovenlangs zul je flink wat traptreden moeten trotseren, of kun je kiezen voor de funicular. 

Se kathedraal en klooster 

Wanneer je de Dom Luis I brug boven oversteekt naar Gaia kom je uit bij de Se kathedraal en klooster. De kathedraal is niet zo spectaculair met het klooster daarentegen is mooi! Een collectie van geestelijke kledij wordt getoond en rijkelijk versierde kamers zijn toegankelijk. Zowel boven als  beneden kun je je weer vergapen aan grote afbeeldingen met azulejos. 

Port Porto

Bezoek een porthuis

Aan de overkant van de Douro, in Gaia, zijn diverse porthuizen gevestigd. Briste handelaren uit de 17e eeuw wilden zoetere wijnen, om die reden is de productie van Port begonnen. Je kunt in Gaia rondleidingen bij verschillende porthuizen boeken. Bijvoorbeeld bij Ramos Pinto https://www.ramospinto.pt/vinhosPorto.aspx?ID=50&lingua=en kun je een rondleiding krijgen, wat leren over de geschiedenis en uiteraard verschillende soorten port proeven! Ook heb je vanaf deze kant een prachtig uitzicht op Porto.

Eet Pasteis de Nata

Overal in Portugal vind je kleine bakkerijtjes die Pasteis de Nata maken. Deze romige heerlijkheid moet je minimaal 1 keer per dag eten wanneer je in Porto bent. Wij deden een vergelijkend warenonderzoek en kunnen concluderen dat de Pasteis de Nata van Nata Lisboa echt de lekkerste zijn! 

Nata Porto
https://www.natalisboa.com/

16 gedachten over “Wat te doen in Porto?”

  1. Porto is zo Leuk! Ik ken alle plekken diende noemt en heb genoten van de pasteitjes en Port. Wel schrok ik van de rij bij Livraria Lello, gelukkig mocht ik voor opening al binnen. Het entree dat je betaalt krijg je trouwens als tegoed voor als je er een boek koopt.

Geef een reactie