Oaxaca – het artisteke centrum van Mexico

Nadat je door Magical Puebla bent geslenterd staat de volgende fotogenieke highlight alweer voor de deur. De prachtige stad Oaxaca, op zo’n 460 km van Mexico Stad, zal je altijd bijblijven. Wij verbleven 3 nachten in deze geweldige stad maar hadden er nog wel langer kunnen blijven. Wat een ontzettende fijne vibe hangt hier. Slenter door het centrum, geniet van het heerlijke eten en verken de omgeving. Dit moet je zeker doen in deze topstad: 

Oaxaca centrum

Kerken en kathedralen in Oaxaca

Zoals elke stad in Mexico beschikt ook Oaxaca over de nodige religieuze bouwwerken. Oaxaca kent niet zoveel kerken als Puebla, maar dat mag de pret niet drukken. Bekijken absoluut El Templo de Santo Domingo, met een overweldigend interieur, gelegen aan het Zocalo.

Centrale plein 

Voor de kathedraal bevindt zicht het Zocalo, het centrale plein van de stad. Op het Zocalo van Oaxaca is, zoals op meer pleinen in Mexico, altijd wel iets te beleven. Ga gerust even lekker zitten op een bankje en bekijk wat er om je heen allemaal gebeurt. Naast het centrale plein is een openluchtmarkt waar je ongetwijfeld even langs wilt lopen.

Centurm Oaxaca

Gekleurde centrum

Net als in Puebla beschikt Oaxaca over vrolijk gekleurde huizen, ieder huis is net weer even anders. De sfeer door het gehele centrum is ontzettend fijn. Doe je boekjes en Google Maps weg en ga gewoon lekker lopen. Slenter door het kleurrijke centrum en geniet van de vrolijkheid die in deze stad hangt. Laat het op je inwerken en neem dat gevoel over! 

Gastronomie Oaxaca

Gastronomie in Oaxaca

Je kunt dus prima shoppen in Oaxaca, maar ook qua eten ben je in deze stad aan het juiste adres. Het wordt gezien als een van de beste steden van Mexico wat betreft gastronomie. Op zoek naar een leuk eettentje, ga dan naar Tobazich!  

Mercado de la Cosecho 

Hou je meer van kleine dingen proeven? Bezoek dan Mercado de la Cosecho, deze lokale, organische markt in een achterafstraatje heeft een verscheidenheid aan eten. Je vindt hier bijvoorbeeld exotische sapjes, brood en traditionele gerecht, zoals de Mole Oaxaqueño (een saus die bestaan uit zo’n 30 ingrediënten waaronder peper en chocola). Ook vind je op deze markt hygiëneproducten en persoonlijke verzorgingsproducten, gemaakt op basis van natuurlijke producten. Je vindt deze markt op Macedonio Alcalá #806. 

Los Amantes Oaxaca

Los Amantes hotel Oaxaca

Van een simpel bankje op de markt kun je overstappen naar het luxe terras van hotel Los Amantes. Het hotel heeft een prachtig dakterras met uitzicht op het Zocalo en de kathedraal. Waar je op de markt in de rij moet staan om je eten te bestellen wordt je bij Los Amantes vanuit het zwembad bedient! Vergeet dus geen zwembroek in je tas te doen. 

Jardin Botanico Oaxaca
Jardin Botanico Oaxaca

Jardin Etnobotanico

In de jaren 90 werd de Jardín Etnobotánico aangelegd, in het centrum van Oaxaca. Deze weelderigs tuin beschikt over honderden inheemse plantensoorten, waaronder veel cactussen. Deze planten geven de diversiteit van het Mexicaanse landschap weer. De planten komen uit de verschillende streken van het land, zowel uit de droge woestijngebieden als de bergachtige regio’s. Je kunt met een gids een tour maken door deze tuin. De gids legt je meer uit over het soort, en zorgt er voor dat de planten beschermd blijven.

Hierve el Agua
Hierve el Agua

Hierve el Agua 

Vanuit Oaxaca zijn er een aantal dagtrips te ondernemen. Allereerst is een bezoek aan Hierve el Agua een absoute aanrader. Hier zijn waterbronnen waarbij uit het kalkgesteente water komt borrelen. Dit natuurverschijnsel is gelegen aan het Sierra Madre-gebergte, waarop je een spetterend uitzicht hebt. Je kunt zelf badderen in de natuurlijke waterbronnen. Naast Hierve el Agua vindt je ook versteende watervallen.

Algave

Drink wat agave 

Mezcal is de beroemde alcoholische drank uit Oaxaca. Deze sterke drank wordt gemaakt van de sappen van de agaveplant en lijkt een beetje op tequila. Je kunt een rondleiding krijgen in een van de vele mezcal-distilleerderijen, die uitleggen hoe de Spanjaarden het sap van de agave distilleerden en er van maakten wat we nu kunnen als Mezcal. Een glas Mezcal is overal verkrijgbaar, zorg wel dat je nipt, want het brand goed…

El Tule Oaxaca

El Tule 

Grappig om mee te pakken, de breedste boom ter wereld. In Santa Maria del Tule, op zo’n 20 minuten rijden van Oaxaca bevindt zich de Arbol del Tule, een boom van 40 meter hoog met een diameter van 9,5 meter. De boom staat op een dorpsplein en kan in z’n schaduw wel 500 mensen kwijt! Er is een sociaal project gaande waarbij schoolkinderen korte rondleidingen geven en door middel van een spiegeltje met licht in de boom aanwijzen waar je ‘Jennifer Lopez’s butt’ kunt zien, ook vind je er ‘dolfijnen’ en ‘olifanten’.  

Mittla
Mittla

Mittla 

De Zapoteken behoren tot de oorspronkelijke bevolkingsgroep van Mexico. Mitla was een stad waar de Zapoteken vroeger leefden, het was het religieuze en culturele centrum. Er zijn nog overblijfselen van tempels en paleizen te zien, waarop de vier elementen zijn afgebeeld. 

Monte Alban

De hoofdstad van de Zapoteken mag je ook niet overslaan tijdens je bezoek aan Oaxaca. Hier staat een van Mexico’s meest spectaculaire ruïne. Bezoek deze archeologische vindplaats en verdien je in de geschiedenis van het land. 

Hier kun je toch geen genoeg van krijgen? Zorg dat je de tijd hebt om Oaxaca en omgeving rustig te verkennen, hier zul je geen spijt van krijgen. Persoonlijk was Oaxaca een van mijn hoogtepunten van de reis door Mexico. 

Laats heb ik samen met Webprof mijn site onder de loep genomen, gekeken naar SEO en gezorgd dat de snelheid beter wordt. Vanaf nu ga ik mooie, grote en scherpe foto’s plaatsen en hoop ik dat mijn site beter gevonden gaat worden in Google door de tips die ik heb gehad! Ben je ook op zoek naar iemand die jouw site kan bouwen/kan optimaliseren voor het beste resultaat, maak dan zeker een afspraak met Webprof!

1 gedachte over “Oaxaca – het artisteke centrum van Mexico”

Geef een reactie