Everglades; met een airboat tussen alligators door in Florida

Ten zuiden van Miami liggen uitgestrekte moerassen, waters en mangroves van de Everglades. De thuishaven van alligators, zeekoeien, wasberen en vele vogelsoorten. Het is de ideale plek om met een airboat te verkennen. 

Everglades Rivier van Gras

Airboat everglades

Rivier van Gras

Het Everglades National Park wordt ook wel de ‘Rivier van Gras’ genoemd aangezien het erg ondiep is. Het water dat je soms amper kunt waarnemen stroomt door een van de meest bijzondere rivieren van de wereld. Deze is 80 tot 100 meter breed, echter in de zomer maar 30 tot 90 centimeter diep. Wanneer de eerste regen begint te vallen verzamelt het water zich, dat na een aantal fikse buien overstroomd in de uitgestrekte vlakten van de Everglades, dat een totale oppervlakte heeft van 6100 km2. Er zijn in deze vlakten verscheidene leefgebieden gecreëerd. Zowel zoet- als zoutwater mengt zich samen in het gebied. Door dit unieke ecosysteem komen er zowel krokodillen als alligators voor in de Everglades. 

Tour met een airboat 

Omdat het Everglades National Park zo ondiep is, worden er tours aangeboden met een airboat. Met zo’n boot zweef je zo ongeveer over het water heen. Er zijn tours te regelen vanuit Miami, maar je kunt ook ter plekke bij een van de agencies een tourtje boeken. Let wel op dat ze met kleine airboats varen en niet 30 man op een bootje zetten. Juist het intieme is aan te raden tijdens zo’n tocht. Een tocht van een uurtje kost gemiddeld €20 per persoon. 

krokodillen everglades

Alligators Everglades

Wildlife

Het nadeel van een airboat is dat het een hoop herrie maakt. Je krijgt oordoppen als je de boot instapt om jezelf tegen het lawaai te beschermen. Het wildlife lijkt wel gewend te zijn aan het geraas. De kapitein zit hoog op de airboat, houdt zijn ogen open en spot in de verte het wildlife. Je zult gegarandeerd krokodillen en alligators tegenkomen. Om zeekoeien te zien zul je geluk moeten hebben, die zijn er helaas niet altijd te spotten. Ondanks dat, is het genieten geblazen op de boot. Je vaart door dicht beboste mangroven waar je zult moeten bukken voor laaghangende takken, maar ook zweef je door uitgestrekte graslandschappen waar je kilometers ver kunt kijken. Zorg wel dat je insectenspray mee hebt, want die zijn veelvuldig aanwezig, maar ook dat mag de pret niet drukken. 

Lees hier meer over mijn tips voor the United States! 

12 gedachten over “Everglades; met een airboat tussen alligators door in Florida”

  1. Cool, dit is volgens mij dezelfde tour die mijn ouders destijds deden. Ook in Florida. Ik ben niet zo bang aangelegd, maar dit lijkt me wel erg spannend. Toch wel respect voor deze sterkte dieren

  2. Toen wij er waren, mocht mijn zoon van toen 14 een krokodil(letje) vasthouden … Je begrijpt, ik als moeder vond het doodeng, mijn kind vond het alleen maar cool. Maar hij heeft het er nog over, dat dus wel. En de krokodillen werden gelokt met marshmallows, heel grappig.

Geef een reactie