Den Bosch, tips voor een dagje uit!

Den Bosch

De stad van Jan de Groot, waar je de lekkerste Bosche bollen haalt, de stad van de Sint Jan en varen over de Binnendieze. Wat mag je niet missen tijdens een bezoek aan mijn favoriete Brabantse stad Den Bosch? Dat lees je hier!

den bosch

Stadswandeling

Bij het VVV kun je een stadswandeling door de historische binnenstad kopen (a €3,50). De route is 5 kilometer lang en duurt zo’n 1,5 uur. Afhankelijk van hoe lang je per plek blijft uiteraard. Je passeert mooie pandjes, interessante geschiedenis en hidden gems die je zelf misschien niet zou tegenkomen. Ik licht graag nog een aantal toffe plekken toe!

jan de groot den bosch

Bosche bollen van Jan de Groot

Sowieso mag je natuurlijk de Bosche bol van Jan de Groot niet missen. Op verschillende plekken in de stad zijn ze te verkrijgen maar wanneer je op een rustig moment bent is het natuurlijk het leukste om ze ook echt bij Jan de Groot te eten. Daarbij is de locatie van Jan de Groot prachtig. Het pand ligt aan een statige weg omringd met mooie pandjes. Zeker een wandelingetje waard.

varen den bosch

Varen over de Binnendieze door Den Bosch

Naast dat je lekker door het centrum van Den Bosch kunt slenteren biedt deze stad ook de mogelijkheid om het vanaf het water te bekijken in een fluisterbootje. Je kunt een rondvaart maken over de Binnendieze, die dwars door de stad loopt en je langs prachtige grachtenpandjes, lage bruggetjes en interessante geschiedenis voert. Ben je het lopen even zat? Stap dan zeker aan boord! Reserveer je tickets hier.

markt den bosch

Plof neer op de Markt

Wat je ook kunt doen wanneer je genoeg gelopen hebt, is op de Markt neerploffen bij een van de vele gezellige restaurantjes met terrassen op het marktplein. Het is er zo gezellig. Je hebt ook nog eens uitzicht op het stadhuis en een aantal mooie pandjes. Aan de Markt vindt je het VVV-kantoor van Den Bosch, dit is naar zeggen het oudste bakstenen huis van Nederland.

De Sint-Janskathedraal

Vanaf de Markt loop je zo richting de Sint-Janskathedraal, wat toch wel de trots van Den Bosch is. Tussen 1370 en 1529 is deze bijzondere kathedraal gebouwd. Het heeft ontzettend veel details op de buitenkant. Je kunt de kathedraal dagelijks gratis bezoeken. Ook kun je de 43-meter hoge toren beklimmen.

rust in den bosch

Rust in de stad

Midden in het centrum van de drukke stad kun je even ontsnappen aan de drukte. Wanneer je richting de Schilderstraat loopt kom je door een rustig, groen buurtje waar je uiteindelijk bij de Jeroen Bosch tuin komt, een voormalige kloostertuin. Nu vindt je ook street art in deze buurt.

Carnavalsmuseum in Den Bosch

Wat dan wel weer grappig is, is dat in die rustige wijk het Oeteldonk Gemintemuzejum is. Oeteldonk ken je vast, de naam van Den Bosch in de carnavalsperiode. Je vindt hier een klein museum bestaande uit allerlei maskers, wapens, schilden, promotiemateriaal, kleding en andere waardevolle voorwerpen uit de rijke historie van het carnaval en Oeteldonk.

Tramkade

Wanneer je het centrum van Den Bosch wel hebt gezien kun je de culturele hotspot van de stad nog bezoeken, dit ligt iets buiten het centrum. Aan de tramkade vind je oude silo’s voorzien van toffe street art en je vindt er wat hippe restaurantjes.

Ken jij nog andere toffe plekjes in Den Bosch?

Of ben je op zoek naar andere toffe plekken in Nederland?

Geef een reactie