Vliegen met alleen handbagage, gebruik deze tips!

Bij de meeste airlines kon je vroeger gratis een stuk ruimbagage inchecken. De tarieven voor tickets zijn tegenwoordig anders opgebouwd. Het lijkt misschien alsof prijzen lager liggen, maar ruimbagage is negen van de tien keer niet meer inbegrepen. Zeker voor korte tripjes is het interessant om alleen met handbagage te reizen. Maar gaat dat wel lukken vraag je je misschien af? Met deze tips moet je dat prima gaan lukken!

Kies een juiste koffer/tas of rugzak

Allereerst is het belangrijk dat je een goede keus maakt voor je koffer, rugzak of weekendtas. Uiteraard dien je na te gaan welke afmeting en gewicht de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt hanteert, de regels zijn helaas niet bij elke maatschappij gelijk. Zorg dat je reist met een item dat lichtgewicht is. Hoe zonde is het dat je minder mee kunt nemen omdat alleen je koffer al 2 kilo weegt. Daarnaast is het verstandig een koffer/tas mee te nemen waar veel vakjes in zitten en waar je dus makkelijk je bagage in kwijt kunt.

Beperk je hoeveelheid vloeistoffen

Tuurlijk zul je niet weggaan zonder de nodige vloeistoffen. Echter moet je rekening houden met een aantal voorwaarden. Je mag namelijk niet zomaar alle vloeistoffen meenemen in je handbagage. Sowieso mag je per vloeistof niet meer dan 100ml aan boord meenemen. Al je vloeistoffen dienen opgeborgen te zijn in een doorzichtig ziplockzakje of toilettasje en mogen totaal niet meer dan 1 liter bedragen.

Met onderstaande tips wordt het nog makkelijker om vloeistoffen te beperken:

  • Gebruik herbruikbare reisverpakkingen voor je verzorgingsproducten. Giet bijvoorbeeld wat shampoo, conditioner en bodylotion in kleine flesjes.
  • Tegenwoordig kun je zeep- en shampooblaadjes kopen. Dit wordt pas vloeibaar op het moment dat het in aanraking komt met water. Zo bespaar je dus op je vloeistoffen en kun je makkelijk een voorraadje shampoo meenemen.
  • Neem make-up doekjes mee om je make-up mee af te halen. Ook dit wordt niet gezien als vloeistof.
  • Helemaal makkelijk is het om bijvoorbeeld shampoo en zonnebrand pas te kopen als je aankomt op je bestemming. Scheelt ook weer gewicht.
  • Reis je met reisgenoten, zorg dan dat je afspreekt wie wat meeneemt. Neem niet allemaal apart shampoo, zonnebrand en bodylotion mee. Als iedereen iets meeneemt heb je met elkaar alles.

Match je kleding en accessoires

Als je aan het inpakken bent is het verstandig om na te denken over wat je wilt gaan dragen. Betrap jezelf er op wanneer je random kleding inpakt. Zorg dat je de kleding bij elkaar kiest. Handig als je van te voren al wat setjes matcht. Zo heb je niet iedere dag hetzelfde aan en kun je afwisselen met combinaties.

En pak eventueel wat accessoires in waarmee je je outfit er anders uit kunt laten zien. Door bijvoorbeeld een sjaaltje te dragen op een tshirt heb je een hele andere uitstraling dan wanneer je er een ketting bij draagt.

Gebruik packing cubes en vacuümzakken

Als je je koffer georganiseerd wilt inpakken zijn packing cubes je beste vriend. Ik gebruik ze zelf al jaren en kan niet meer zonder. Met deze packing cubes kun je gestructureerd inpakken. Stop bijvoorbeeld al je ondergoed en sokken, electronica en shirtjes in een aparte packing cube. Je kunt het zo bij elkaar houden en hoeft niet continu je hele tas overhoop te halen als je een nieuw shirtje wilt dragen. Een plastic zak werkt uiteraard ook.

Vacuümzakken zijn ook onmisbaar bij het inpakken. Met dit soort zakken kun je namelijk alle lucht uit bv. je kleding halen en op die manier ruimte creëren. Perfect wanneer je ruimte over wilt houden voor andere spullen.

Kleding oprollen

Als je dan toch bezig bent met je packing cubes en vacuümzakken, weet dan dat het het handigste is om kleding op te rollen. Door kleding op te rollen bespaar je makkelijk ruimte.

Is een handdoek nodig?

Bekijk of de accommodatie waar je heengaat beschikt over handdoeken. Verblijf je in een hotel is de kans groot dat ze daar voor zorgen. In een hostel is dat nog wel eens de vraag. Anders kun je vaak tegen een kleine vergoeding een handdoek gebruiken. Het scheelt als je deze niet zelf hoeft mee te nemen. Wil je toch een eigen handdoek mee, denk dan aan bijvoorbeeld een sneldrogende reishanddoek. Of neem een hammamdoek mee, die multifunctioneel is en ook voor andere dingen te gebruiken is (denk aan een sjaal, picknickkleed of stranddoek).

Neem geen boeken mee

Vroeger ging men vaak met een stapel boeken van de bieb op reis. Tegenwoordig zijn er prachtige e-readers of iPads waar je een voorraad boeken op kunt laden voor vertrek. Je hebt maar 1 device nodig, waar je nog veel meer andere dingen mee kunt doen ook, en bespaart een hoop ruimte door je boeken thuis te laten.

Medicatie meenemen

Vaak mag je alleen medicatie die je echt nodig hebt op een vlucht meenemen in je handbahage. De overige medicatie wordt je geacht in je ruimbagage te stoppen. Maar als je aangeeft dat je alleen met handbagage reist is het geen probleem dit mee te nemen. Slik je medicatie die is voorgeschreven door de huisarts? Zorg dan wel dat je een medische verklaring kunt tonen. Paracetamol, keeltabletten en dergelijke mag je wel gewoon in je handbagage stoppen. Let wel op dat je een logische hoeveelheid meeneemt en geen dozen vol.

Draag je zwaarste kleding onderweg

Dit lijkt misschien heel logisch, maar niet iedereen denkt er over na. Zorg dat je je zwaarste kleding onderweg draagt. Denk vooral aan grote schoenen of een hoodie. Ik gooi vaak mn hoodie over mn schouders en n sjaal los om me heen. Dat scheelt weer ruimte in mn koffer of tas. Vaak heb je in het vliegtuig toch wat extra’s nodig vanwege de airco, dus hoef je dat aan boord niet meer uit je koffertje te gaan halen.

Extra accesoire

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen is het toegestaan om nog een tweede handbagage-item mee te nemen, vaak is dat dan bijvoorbeeld een handtas. Als dit mag is het erg fijn! Stop daar je waardevolle spullen in, zodat je die aan boord bij je kunt houden. Hou er wel rekening mee dat ook dit item aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, en onder de stoel van de passagier voor je moet passen.

Wat zijn jouw ultieme inpaktips?

2 gedachten over “Vliegen met alleen handbagage, gebruik deze tips!”

  1. Handige tips. Ik heb één keer met alleen handbagage gevlogen naar Schotland voor een 3 dagse trip. Het is niets voor mij. Ik koop altijd veel souvenirs en dat past niet in een kleine koffer

    1. haha ja snap ik. Ik ben er ook niet altijd helemaal fan van. Maar het kan soms zo veel schelen qua tarief dat ik het dan toch wel doe.

Geef een reactie