Heusden Vesting, terug naar de 17e eeuw!

Heusden vesting

Als liefhebber van architectuur, kunst, cultuur, historie en goed eten en drinken moet Heusden Vesting op je to do list. Wanneer je deze plaats binnenrijdt merk je direct dat je terug gaat in de tijd. Ik neem je mee op een korte tour door het fotogenieke Heusden Vesting.

Achtergrond Heusden Vesting

Heusden is ontstaan rondom een van de oudste waterburchten van Europa, rond 1200, en was een van de eerste Nederlandse steden omringd door een muur. Het had een strategische ligging tussen de Biesbosch en ‘s-Hertogenbosch. In 1680 werd Heusden opgeschrikt door enorme knallen. Bliksem sloeg in de kruittoren. Het vestingstadje heeft een grondige restauratie ondergaan en ontving daarvoor de hoogste Europese restauratie-onderscheiding: de ‘Europa Nostra’. Nu kent het 134 monumentale panden, de een nog mooier dan de ander.

Wanneer je wandelt door de schilderachtige straatjes van Heusden kom je door smalle steegjes en ontdek je vele eeuwenoude, maar goed bewaard gebleven panden met mooie gevels. Je krijgt het gevoel dat je terug bent gegaan in de tijd. De vesting heeft echt een sfeervol karakter.

Heusden vesting

Stadstour

Je kunt een wandeling met gids maken, door het centrum van het stadje en over de vestingwallen. Je kunt er ook zelf op uit met een kaartje die je bij het VVV-kantoor kunt ophalen en die je langs de hoogtepunten van Heusden brengt.

Wandeling over de vestingwallen

Vestingwallen

Niet alleen het centrum van Heusden is een wandeling waard, je kunt ook op de vestingwallen rondom het centrum wandelen. Vanaf boven heb je een mooi uitzicht over de gerestaureerde stad en over de Bergsche Maas; het Brabantse en Gelderse landschap.

Shoppen

Ondanks dat Heusden geen grote stad is, kun je er wel leuk shoppen. Je vindt er niet de grote modeketens, maar juist de kleinere boetiekjes. Je komt geheid thuis met iets wat je niet snel bij iemand anders zult tegenkomen!

Varen in Heusden vesting

Varen

Aangezien Heusden omringd is door water is het de perfecte plek om aan boord te stappen van een fijn bootje. Er zijn een aantal havens waar je vanaf je boot de vesting kunt bezoeken. Je kunt ook een rondvaart maken vanuit de vesting, zo kun je aan boord stappen van de salonboot van Ronassis of een sloepje huren bij Boei 35.

Eten heusden

Eten

Van het slenteren krijg je uiteraard trek, gelukkig is er genoeg keus. Vooral de Vismarkt is een leuke plek om te gaan zitten met verschillende restaurantjes. Het gezellige plein is voorzien van prachtige pandjes en lekkere tentjes. Je kunt er ook voor kiezen neer te strijken op een terras met uitzicht op de Stadshaven.

Een dagje Heusden Vesting combineren? Dan kun je denken aan Den Bosch of bijvoorbeeld de Loonse en Drunense duinen.

Op zoek naar meer tips voor dagjes uit in NL? Klik dan hier!

Uitkijkje Heusden vesting

2 gedachten over “Heusden Vesting, terug naar de 17e eeuw!”

Geef een reactie