Belangrijk is het om op reis goed op je spullen te passen. Wees alerter dan dat je dat thuis wellicht bent. Op een andere locatie ben je vaak niet compleet bewust van je omgeving. Houd met onderstaande zaken rekening om diefstal en oplichting te voorkomen.
Verdeel je bagage
Zorg dat je niet al je spullen in één koffer meeneemt. Verdeel het over je handtas/handbagage en koffer. Uiteraard zul je je waardevolle spullen in je handtas meenemen maar denk bijvoorbeeld aan kleding en toiletspullen. Reis je met meerder personen verdeel dan sowieso je spullen over twee koffers. Mocht er eentje kwijtraken dan hebben jullie beide nog wel iets.
Het is wel verstandig, wanneer je contact geld mee hebt, om dat te verdelen zodat je niet alles op één plek draagt. Zodat je, mocht het voorkomen, je niet zonder betaalmiddel komt te staan.
Laat bagage niet onbeheerd achter
Het lijkt misschien overbodige informatie, maar je hoort toch nog veel te vaak dat men eens een tas uit het oog verliest. Juist op die momenten wordt er door dieven toegeslagen. Zorg dus dat je altijd let op de bagage die je bij je hebt. Niet alleen op drukke busstations of overvolle bezienswaardigheden, maar juist ook wanneer je ergens rustig op een bankje van de omgeving zit te genieten.
Adreslabels aan je bagage
Wanneer je adreslabels aan je tas hebt hangen zorg dan dat niet gelijk al gegevens zichtbaar zijn. Inbrekers zijn bijvoorbeeld veel actief op luchthavens, ze bekijken kofferlabels en weten zo precies welke huiseigenaren op pad zijn. Laat men dus wat moeite doen om achter je gegevens te komen. Of vermeld alleen je naam en telefoonnummer.
Maak gebruik van de kluis op je hotelkamer
Ook dit lijkt wellicht heel logisch, maar er wordt nog niet genoeg gebruik gemaakt van kluisjes op hotelkamers. Men is toch vaak te makkelijk en verwacht, wanneer je de deur achter je op slot doet, dat het wel genoeg is. Toch is het belangrijk om je paspoort, bankpasjes etc. op de bergen in een kluis.
Wanneer je op pad gaat is het verstandig geld en pasjes op je lichaam te dragen. Schaf een buideltasje aan die onder je kleding past, zodat men er niet gemakkelijk bij kan.
Pas op voor zakkenrollers
Het is verstandig altijd even wat informatie in te winnen over de veiligheid van je volgende vakantiebestemming. Vooral in grote steden en metro’s zijn vaak zakkenrollers actief, die met een afleidingsmanoeuvre vaak toeslaan. Zorg dat je je hiervan bewust bent en er niet in trapt. Het is ook aan te raden de ritsen van je tas met een slotje dicht te maken, hierdoor maak je het dieven moeilijker bij je spullen te komen.
Reizen met de auto
Ga pas de auto inpakken op het moment dat je ook klaar bent om te vertrekken. Laat bagage niet onnodig lang in de auto staan, zeker niet al een dag voor vertrek vanaf je locatie.
Let er ook op, wanneer je bijvoorbeeld gaat tanken, dat de auto altijd in het zicht staat en je nooit de auto verlaat zonder deze op slot te doen.
Maak je een autoreis door een onveilig gebied, houd dan ook tijdens het rijden de deuren op slot om vervelende situaties, bijvoorbeeld bij stoplichten, tegen te gaan.
Reizen met de trein (of bus)
Als je lange treinreizen maakt en tussendoor even een dutje doet, zijn dat voor dieven uitstekende momenten om toe te slaan. Wanneer je een prive coupe hebt is het verstandig die altijd op slot te doen. Beschik je niet over die mogelijkheid zorg dan dat je je geld en bankpasjes op je lichaam draagt. Maak je bagage eventueel met een slot vast aan een stoel of bank, zodat ze niet je hele tas weg kunnen halen.
Doe aangifte en vraag om een P.I.R.
Wanneer het toch mis is gegaan en je beroofd wordt zorg dan dat je altijd aangifte doet bij de plaatselijke politie. Ben je je bagage kwijtgeraakt tijdens het maken van een vlucht, treinreis of busrit, zorg dan dat je aangifte doet bij de vervoersmaatschappij en vraagt om een P.I.R. (Property Irregularity Report). Met dit document kun je aan je verzekeraar aantonen dat je bagage onderweg is kwijtgeraakt.
Maak kopieën van belangrijke documenten
Ook dit lijkt misschien logisch, maar wordt niet altijd aan gedacht. Zorg dat je van je paspoort, rijbewijs, verzekeringspasjes ed. een foto maakt, digitaal opslaat, en als kopie meeneemt. Mocht het nodig zijn heb je toch de gegevens bij je. De ambassade kan bijvoorbeeld sneller een noodpaspoort voor je aanvragen wanneer je een kopie van je oude kunt overhandigen.
Super handig dit! Zitten echt een paar goede tips tussen die ik nog niet bedacht had. Dankjewel!