Caminito del Rey – toffe wandeling in Andalucia

liz caminito

Ben je tijdens een rondreis door Andalucia, Zuid Spanje, op zoek naar een beetje avontuur? Maak dan een uitstap naar Caminito del Rey, het koningspad. Dit prachtige wandelpad loopt langs de Desfiladero de los Gaitanes-kloof, gelegen op een uurtje rijden van Malaga. Een van de gevaarlijkste wandelpaden van de wereld werd het genoemd, aangezien de route aardig in verval was geraakt. In 1992 werd het pad afgesloten, nadat 5 mensen tijdens de tocht waren overleden. In 2015 is, na een grote renovatie, de route volledig opgeknapt en weer toegankelijk!

Geschiedenis van het pad

Rond 1901 is het pad aangelegd. Niet voor toerisme maar voor het transport van goederen en personeel, voor het bouwen van energiecentrales. Het gebied waarin Caminito del Rey ligt is El Chorro genaamd, dit kan vertaald worden als ‘ de stroom’. Het water stroomde vroeger namelijk langs de smalle kloof. Het verschil in hoogte tussen beide uiteinden van de kloof bood een unieke mogelijkheid tot het generen van water, wat in die tijd een nieuw concept was. 

In 1921 was Konings Alfonso XIII op het pad vanwege de inhuldiging van een dam (Conde del Guadalhorse). Daarna heeft het de huidige naam Caminito del Rey (kleine weg van de koning) gekregen.

Het feit dat het pad zo vervallen was, maakte de tocht vroeger wellicht nog spannender. Door erosie en veel vallend gesteente is besloten het pad in 1992 te moeten sluiten. 

Renovatie Caminito del Rey

Jaren heeft het renovatieplan veel discussie gehad en pas in 2013 is besloten te starten met het opknappen van de route. Er werd ruim 5,5 miljoen euro uitgetrokken voor dit project. 2,2 miljoen hiervan is uitgetrokken voor het verbeteren van de constructie, het overige bedrag is geïnvesteerd in de omliggende faciliteiten zoals de toegangswegen, parkeergelegenheden en bushaltes. De opening van het nieuwe Caminito del Rey heeft voor vele nieuwe banen gezorgd en is inmiddels een van de grootste attracties van Andalusie, al dan niet van geheel Spanje!


Tickets en openingstijden

Tegenwoordig moet je er rekening mee houden dat je een bezoek aan Caminito del Rey van te voren plant, je dient namelijk tickets te kopen en die zijn (zeker in het hoogseizoen) een paar dagen voordat je wilt gaan vaak niet meer beschikbaar. Plan dus vooruit en zorg dat je op tijd tickets hebt.  Je kunt per tijdslot tickets bestellen. Iedere 15 tot 30 minuten wordt er een nieuwe groep toegelaten. Iedere week van dinsdag tot zondag kun je de route afleggen. Het is gesloten op 1 januari en 24,25 en 31 december. Via deze link boek je je ticket.

De nieuwe Caminito del Rey 

Tegenwoordig is de afstand die je aflegt zo’n 7,7km. Een deel daarvan loop je naar het officieel startpunt van de route. Vlak naast restaurant El Kiosko vindt je aan je linkerhand een korte tunnel, hier dien je doorheen te lopen. Aan het andere kant van de tunnel loop je nog zo’n 2,5 km naar het punt waar je je tickets dient af te geven en een helm krijgt. Nadat je de instructies hebt ontvangen kun je beginnen aan de tocht! De locatie van de route (El Chorro) is prachtig. Je loopt langs gigantische kliffen van wel 400 meter hoog, met prachtige uitzichten.

Het nieuwe pad is net boven het oude pad gebouwd, zo is het oude pad zo goed mogelijk bewaard gebleven. Vanaf het nieuwe heb je ook zicht op het oude en op een aantal plekken zul je blij zijn dat je over een beter (ondersteund en verhard) pad loopt. Op een aantal delen zijn er glazen bodems en zul je een deel over de prachtige hangbrug op zo’n 100 meter boven het Balconcillo de los Gaaitanes-ravijn lopen. Spectaculair! 

Hoe kom je er? 

Wanneer je Malaga verlaat dien je de A-357 te volgen en ruim 65km lang op de snelweg te blijven. Wanneer je dorp Ardales bent gepasseerd dien je El Chorro te volgen. Je kunt parkeren bij parkeerplaats Caminito del Rey North Car Park, maar je kunt ook kijken of je langs de weg naar boven kunt parkeren, richting de tunnel. Wanneer je op de groter parkeerplaats staat kost je dat 2euro.

Ook kun je de trein pakken, vertrek vanuit (bijvoorbeeld) Malaga en neem de trein met bestemming El Chorro. Via de website van Renfe kun je de treinschema’s zien.

Goed om te weten! 

  • Wanneer je hoogtevrees hebt of niet houdt van benauwde plekken is het wellicht niet verstandig deze tocht te maken 
  • Voordat je begint aan de route zal je een helm krijgen, die je ten alle tijden op dient te houden
  • Neem geen paraplus en selfie sticks mee, deze zijn tijdens de wandeling namelijk verboven
  • Wanneer er te harde wind staat, zal Caminito gesloten worden en zul je je tocht mogen omboeken 
  • Zorg dat je voldoende water bij je hebt, je kunt onderweg namelijk niks kopen
  • Ook zul je geen toiletten tegenkomen langs de route, zorg dus dat je voordat je door de tunnel gaat nog even bent geweest (aan de zijkant van restaurant El Kiosko zijn openbare toiletten) 
  • Ieder half uur vertrekt er een bus die wandelaars terugbrengt naar het startpunt van de route 

Ik leerde trouwens ooit Spaans in Spanje, echt een aanrader!!

15 gedachten over “Caminito del Rey – toffe wandeling in Andalucia”

  1. Ik vind het echt prachtig en indrukwekkend, maar krijg het tegelijkertijd al benauwd … Maar oh wat een prachtig gebied is dit toch!!

  2. Zoiets trekt mij altijd enorm aan, maar ik zou me wel eerst goed in de route verdiepen want het lijkt me vreselijk als je halverwege wordt overrompeld door iets en vervolgens met angst en beven verder moet.

Geef een reactie