48 uur in en om de Stad van Ontdekkingen, Leiden

Leiden

Midden in de Randstad ligt de Stad van Ontdekkingen, Leiden, de stad met de oudste universiteit van Nederland, de stad waar Rembrandt van Rijn is geboren, de stad met vele singels, grachten en prachtige oude pandjes én de stad waar ik zelf ben geboren. Ik neem je mee in 48 uur door Leiden.

Dag 1 in Leiden

09.00 uur – Parkeren bij Lammermarktgarage 
Met een diepte van 22 meter is de parkeergarage op de Lammermarkt de diepste van Nederland. De cilindrische parkeergarage heeft zelfs twee prijzen gewonnen: de Betonprijs en de tweejaarlijkse publieksprijs van het Rijnlands Architectuur Platform. De parkeergarage is ruim en licht opgezet. Je stapt midden in het centrum van Leiden uit en kunt beginnen aan een dag door deze fijne stad. 

09.15 uur – Ontbijt bij Café Abel 
Vlakbij de parkeergarage vind je het knusse Café Abel, schuif hier aan voor een lekker ontbijtje vol streekproducten. 

10.15 uur – VVV en wandeling Singelpromenade
Vanuit Café Abel loop je in een paar stappen naar het VVV-kantoor van Leiden, hier vind je informatie over de stad en onder andere de wandeling Singelpromenade. Een 6-kilometerlange wandeling die je langs de historische singels van de stad brengt. Je loopt als het ware om het centrum heen langs parken, begraafplaatsen, fabrieken, volksbuurten en grachten. Zo leuk om Leiden op deze manier te ontdekken. Onderweg worden verschillende leuke feitjes uit de stad verteld. Wist je bijvoorbeeld dat het woord ‘kiekje’ afkomstig is van de Leidse fotograaf Israel David Kiek? Met de nodige fotomomentjes en bankjes in de verschillende stadsparken zul je de wandeling op je gemakje in een ochtend lopen. Je komt weer terug in het centrum van de stad rond lunchtijd.

13.00 uur – Lunch bij I Scream Coffee & ga shoppen
In de gezellige winkelstraat van Leiden vind je het leuke I Scream Coffee. Naast dat je hier heerlijk [vegan] kunt lunchen vind je er ook allerlei leuke hebbedingetjes van ondernemers uit de omgeving. Denk aan sieraden, kleding en accessoires. Je bent hier wel even zoet! Niet alleen I Scream Coffee is leuk om te shoppen, Leiden telt tal van leuke winkels. Zowel ketens als kleine boutiekjes vind je in de Stad van Ontdekkingen.

15.00 uur – Bezoek Museum Volkenkunde 
Ben je uitgeshopt? Dan wordt het tijd om een van de vele musea in Leiden binnen te stappen. Als reisliefhebber mag je tijdens een dagje in Leiden zeker Museum Volkenkunde niet overslaan. Je maakt hier kennis met verschillende culturen. Naast een super interessante vaste collectie heeft het museum ook wisselende exposities. 

17.00 uur – Diner in het centrum van Leiden
Na een dag slenteren door de stad kun je lekker eten bij Stadscafe Van der Werff. Dit cafe is vernoemd naar de beroemde burgemeester die zijn arm aanbood aan het arme Leiden. Het is bij Van der Werff altijd gezellig druk. Hou je van Latin food en cocktails? Dan is Tabú een must go! 

19.00 uur – Overnachten in een van de vele hotels in Leiden
De stad heeft voor ieder wat wils. Alle klassen en budgetten vind je in de binnenstad.

Dag 2 in Leiden 

10.00 uur – Boottocht Leiden 
Na hopelijk een uitgeslapen nacht begin je de dag met een boottocht door Leiden. Leiden is namelijk een super stad om vanaf het water te ontdekken. Alles ziet er van het water, vanaf een ander perspectief, net nog weer leuker uit! Stap aan boord van een rondvaartboot van Rondvaart Leiden en leer onderweg over de geschiedenis en leuke anekdotes over de stad, of huur een elektrisch bootje en ga zelf de grachten verkennen. Je zult hier geen spijt van krijgen! 

12.00 uur – Bezoek Young Rembrandt
In 1606 werd meesterschilder Rembrandt van Rijn in Leiden geboren. In het 17e eeuwse huis waar Rembrandt in zijn beginjaren (1606-1630) leerde schilderen, tekenen en etsen van zijn leermeester Jacob van Swanenburgh, maak je in een 7 minuten durende ‘video mapping’ kennis met jonge Rembrandt. Heel erg leuk om heen te gaan, ook erg leuk voor kinderen. Er zitten een aantal bijzondere verrassingseffecten in de video. Let op, Young Rembrandt Studio is pas geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

12.30 uur – Bezoek en lunch bij Koetshuis de Burcht
Een van de bekendste bezienswaardigheden van Leiden is de Burcht, een van de oudste nog bestaande burchten van Nederland. Een korte wandeling over de Burcht trakteert je op prachtige uitzichten over de stad. Daarna kun je in het Koetshuis aan de voet van de Burcht lekker lunchen. 

13.00 uur – Bezoek Hortus Botanicus 
De oudste botanische tuin van Nederland ligt in Leiden, aangelegd in 1590. Maak in het hartje van Leiden, een rustgevende wandeling door de prachtige collectie 

15.00 uur – Kasteel Duivenvoorde
Voordat je Leiden dan weer verlaat en terug naar huis gaat is er nog een stop die je toe kunt voegen aan je verblijf in de Streek van Verrassingen. Bezoek Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten-Wassenaar. Dit kasteel dateert uit de 13e eeuw en is altijd eigendom geweest van de familie. Het kasteel is nooit verkocht aan een andere eigenaar, alleen dat al is bijzonder. Je kunt met een audiotour een interessante tour door het kasteel maken.

17.00 uur – Diner & overnacht bij Landgoed Poelgeest
In Oegstgeest, op 10 minuutjes rijden vanaf het centrum van Leiden ligt Landgoed Poelgeest. Een prachtige historische en groene omgeving. Op het landgoed van 10 hectare vind je een kasteel uit 1668, een poortgebouw, boswachtershuis en een kapel. Naast het kasteel is in 1900 het koetshuis, met aangrenzend hotel gebouwd. Je kunt hier heel fijn overnachten. Ook kun je heerlijk eten in het restaurant, vlakbij Leiden. Na een heerlijk ontbijt op dag 3 zitten de 48 uur in Leiden er op en zul je een super indruk van de stad hebben gekregen! Wil je er wel weg??

Ik schreef al eens eerder een blog met leuke plekken in Leiden, wil je meer toevoegen aan je bezoek? Bekijk dan deze link!

1 gedachte over “48 uur in en om de Stad van Ontdekkingen, Leiden”

  1. Pingback: Contact en samenwerken – Globalizious

Geef een reactie