Een van de meest populaire toeristische locaties in Nederland is de Zaanse Schans. En dat is niet zo gek, want dit unieke stukje Nederland biedt een leuk en leerzaam inkijkje in de 18e en 19e eeuw. Je gaat terug in de tijd en wandelt als het ware door het dagelijks leven van toen. Ga je mee op tijdreis?
Geschiedenis Zaanse Schans
De buurt waar de Zaanse Schans is gevestigd is in 1963 opgericht. In 1976 werd het bestempeld als toeristische bestemming aangezien het veel bekijks trok. Wie denkt aan de Zaanse Schans zal hoogstwaarschijnlijk aan molens denken. Tegenwoordig staan er nog ‘maar 12′. Naar zeggen hebben er ooit 639(!!) molens gestaan. Zo’n 245 molens waren zaagmolens, 160 waren oliemolens en je vond er ook pelmolens, verfmolens en papiermolens. Er werd met deze molens van alles geproduceerd. Denk aan papier dat uit hennep werd gemaakt, olie dat uit zaden werd gehaald en er werd cacao geproduceerd.
Molen ‘de Kat’ is de enige nog werkende verfmolen ter wereld. Nog altijd wordt er verf geproduceerd op de Zaanse Schans, ook is er verf te koop. Daarnaast vind je er ‘het Jonge Schaap’, gebouwd in 2007 als traditionele houtzaagmolen. Dit exemplaar is een exacte kopie van de in 1942 gesloopte molen. Ook hier wordt nog altijd gewerkt.
Musea
Het Zaans Museum is een cultuurhistorisch museum. Je kunt hier alles leren over de molens, de arbeiders en de interessante geschiedenis. Je vindt hier ook het 18e eeuwse Wevershuis. Hier wordt getoond hoe het zeildoek voor molens werd geweven. Je kunt je volledig inleven in het leven van een vissersvrouw uit die tijd.
In de originele winkel, uit 1658 is het broodmuseum gevestigd, waar de authentieke broodoven nog te bewonderen is. In een replica van de orginele boerderij vind je een kaasmakerij. Kaasmakers in klederdracht vertellen je alles over het assortiment aan kazen. Je kunt tijdens een demonstratie alle stappen van het productieproces bijwonen.
De allereerste kruidenierswinkel, de voorloper van Albert Heijn, vond je in 1887 in Oostzaam. Een replica van deze winkel is gemaakt in de Zaanse Schans en is hier als museum te bezoeken.
Ook vind je een klompenmakerij, waar het beroemde Hollandse schoeisel nog altijd wordt gemaakt. Je ziet de snelle klompenmakers aan het werk en in het bijbehorende klompenmuseum kun je de grootste collectie van klompen in Nederland bewonderen.
Je kunt ook op traditionele wijze chocolade maken tijdens een workshop. Of je kunt in het wevershuis zelf plaatsnemen achter het weefgetouw.
Overnachten Inntel Hotels Zaandam
Wie wel eens in Zaandam is geweest, met de auto of met de trein, heeft vast het bijzondere gebouw van Inntel Hotels gezien. Een echte eye-catcher en niet te missen! In het knusse centrum van Zaandam is dit hotel gevestigd. Dit is de uitgelezen locatie vanuit waar je de Zaanse Schans kunt bezoeken.
Wist je dat dit gave pand bestaat uit bijna 70 losse Zaanse huisjes? Allemaal uitgevoerd in vier kleuren Zaans groen. De hotelkamers zijn modern en luxe ingericht. Je vindt een combinatie tussen hedendaags comfort en rijke historie. De producten en arbeiders van de families die de streek beroemd hebben gemaakt worden uitgelicht door het hotel heen.
Naast de nostalgische ruime kamers beschikt het hotel over een Wellness Club met zwembad, bar en restaurant. Het 4-sterrenhotel is gelegen op slechts 5 kilometer van de Zaanse Schans. Bij het hotel kun je fietsen huren en dan kun je op je gemakje naar de Zaanse Schans fietsen. Meer info over dit toffe hotel? Bekijk de website.
Bereikbaarheid Zaandam en Zaanse Schans
Je bereikt zowel Zaandam als Zaanse Schans eenvoudig met de trein. Het treinstation van Zaandam ligt zo goed sla tegenover het hotel. Stap je uit op het Station bij de Zaanse Schans dan ben je er in 15 min lopen. Vanaf het station van Zaandam kun je ook op de bus stappen die je direct naar de Zaanse Schans brengt.
Met de auto kun je zowel bij Inntel Hotel Zaandam als bij de Zaanse Schans betaald parkeren. Bij de Zaanse Schans is een relatief klein parkeerterrein dat op weekenden/vakantiedagen en op dagen met mooi weer al snel vol kan zijn, houd hier dus rekening mee. Met de opbrengsten van het parkeergeld worden de panden onderhouden.
Ben je op zoek naar meer leuke plekjes in Nederland? Ik heb ze voor je verzameld!