Slapen in tropische temperaturen; met deze tips kom je de nacht wel door!

slapen tropische nachten

Lang niet iedereen zal deze zomer op vakantie gaan, het is allemaal nog zo onzeker dat het misschien niet goed voelt om weg te gaan. Nu schijnen de zomers in Nederland alleen maar warmer te worden, dus voor mooi weer hoef je ook helemaal niet weg. Maar wat nou als we hier weer te maken krijgen met hittegolven? We zijn dat in ons koude kikkerlandje helemaal niet gewend. Hoe gaan we daar mee om? Slapen in tropische temperaturen bijvoorbeeld, dat kan best een uitdaging zijn. Met deze 10 tips kom je de warme nachten wel door! 

Schaf een goede ventilator of airco aan

Het is natuurlijk makkelijk om een ventilator of airco aan te schaffen waardoor er koelere lucht in je kamer wordt geblazen. Dit kan echter voor geluidshinder zorgen en is verbruikt natuurlijk stroom. Er zijn ook mogelijkheden die minder kostbaar zijn. 

Zorg voor koelere buitenlucht

Overdag is het verstandig om, met die hitte, ramen en deuren gesloten te houden. Maak gebruik van je zonnewering en sluit ook je gordijnen om zo min mogelijk warmte binnen te krijgen. Als het eenmaal wat koeler wordt ’s avonds, wanneer de zon minder kracht heeft, zorg dan dat je alle ruimen (en misschien ook wel deuren) tegen elkaar open zet zodat het gaat tochten. De warme lucht wordt dan vervangen door een koelere bries die door je huis trekt. 

Drink minder alcohol

We mogen dan weer de terrassen op en als het straks tot laat lekker warm is, is het natuurlijk verleidelijk om nog een cocktailtje te nemen. Zorg er echter voor dat je niet te veel drinkt. Alcohol zorgt er namelijk voor dat de temperatuur in je lichaam omhoog gaat. Ook droogt het je lichaam uit en dat is niet bevorderlijk voor je nachtrust. 

Warm douchen en koud water

Je zou zeggen, stap onder een koude douche, dan heb je het daarna minder warm. Maar wanneer je onder een koude douche stapt, vernauwen je bloedvaten waardoor je minder warmte kwijt kunt. Wanneer je warmer doucht gaat je huid juist open staan en kun je je warmte kwijt. Daarbij is het zo dat wanneer je uit een koude douche komt je bijna gelijk weer gaat zweten als je de badkamer uit komt aangezien het temperatuurverschil te groot is. 

Alleen je polsen even onder de koude kraan doen helpt dan weer wel, aangezien dit een plek is waarbij het bloed dicht onder je huidoppervlak ligt en je daarmee de temperatuur van je bloed een beetje kunt laten dalen. 

Schakel elektrische apparaten uit

Het klinkt misschien een beetje gek, maar zet het uit. Alles wat met een stekker in het stopcontact zit geeft warmte af. 

Lager slapen voor minder tropische temperaturen

Warmte stijgt altijd op. Slaap je bijvoorbeeld op zolder en heb je de mogelijkheid een verdieping lager op een logeerkamer te slapen, dan zou je daar eens over na kunnen denken. Reken maar dat het scheelt in temperatuur. 

Koel je beddengoed

Sowieso zal je winterdekbed op een gegeven moment plaatsmaken voor een zomerdekbed, maar slaap in de hitte alleen onder een lakentje. Vind je dat eigenlijk nog te warm, kun je er aan denken je laken (of eventueel een handdoek) nat te maken en daar onder te gaan liggen. 

Bevroren water of natte handdoek

Wanneer je een bevroren fles water voor je ventilator zet zul je merk dat er koudere lucht wordt verspreid. Dit werkt hetzelfde met een natte handdoek. Die handdoek kun je ook voor je open raam hangen om extra af te koelen.

Zet een flesje naast je bed

Tijdens die warme dagen is water drinken vanzelfsprekend. Maar ook ’s nachts heb je af en toe een slokje nodig. Zet dus een flesje naast je bed zodat je af en toe even wat kunt drinken als je wakker bent, of wanneer je niet in slaap kunt komen

Plantenspuit op je nachtkastje

En ook een plantenspuit is handig om in de buurt te hebben. Word je badend in het zweet wakker? Spray wat verfrissend water over je gezicht en koel weer een beetje af. 

Hoe kun jij slapen in tropische temperaturen?

Meer reistips? Klik hier!

zomer slapen

10 gedachten over “Slapen in tropische temperaturen; met deze tips kom je de nacht wel door!”

  1. Ik vind het best vaak lastig om te slapen als het zo warm, we zetten de ramen en deuren tegen elkaar open zodra de zon weg is en dat helpt wel om het te luchten.

  2. Die tips waren hard nodig de afgelopen week. Wij hebben lekker een airco aangeschaft, was niet meer te harden hier in het appartement.

  3. Wat leuke tips zijn het. Ik zelf heb daar weinig last van. Als ik moe ben, dan slaap ik toch direct.
    Mijn man daar in tegen, die kan dan niet slape.

Geef een reactie