Reizen als vrouw alleen, 8 veiligheidstips

reizen alleen

“Is het wel veilig en verantwoord om alleen op reis te gaan?” is een vraag die je vaak zult horen wanneer je een volgende reis gepland hebt en zonder reispartner op pad zult gaat. Uiteraard wordt deze vraag goedbedoeld gesteld. Alleen over straat ’s avonds in Amsterdam kan misschien wel onveiliger zijn dan op menig andere plek op aarde. Uiteindelijk heb je vooral zelf in de hand hoe veilig je reist. Met deze 8 tips kun je als vrouw alleen prima de wereld over reizen!

afscheid nemen reizen

1. Draag een (trouw)ring

Zorg dat je je even verdiept in de cultuur van de bestemming waar je heen reist en draagt een ring om je trouwringvinger. Zo wek je in ieder geval de indruk dat je geen vrijgezelle vrouw bent. Wanneer het in een gesprek mogelijk is om ‘my husband’ te noemen doe dit dan vooral, laten merken dat je met hem reist is nog beter.

2. Uiterlijk

Zorg dat je gepast gekleed gaat naar aanleiding van de cultuur waarin je je bevindt. Ga in de meeste Aziatische landen niet in al te korte en verhullende kleding over straat. Zorg sowieso dat je niet te uitdagend gekleed gaat om zo min mogelijk aandacht van het andere geslacht trekt.

Over straat gaan met je dure sieraden is ook geen goed idee. Zorg dat je zo min mogelijk om hebt (behalve je trouwring uiteraard). Wil je wel iets dragen, draag dan wat simpele sieraden die niet te veel opvallen.

Ga ook niet heel duidelijk met al je dure apparatuur op pad. Tuurlijk moet je foto’s maken van de plekken en gebeurtenissen die je onderweg tegenkomt, maar wanneer je je niet achter je lens verschuilt berg je spullen dan goed op.

backpacken

3. Houding

Laat men niet merken dat je ergens onbekend bent, je onzeker of onwetend voelt. Zorg dat je met een rechte rug over straat gaat en op anderen overkomt alsof je weet waar je het over hebt. Zorg dat je duidelijk kunt maken wat je wilt. Je bent dan een minder interessant doelwit.

4. Documentatie in de cloud en op papier

Zorg dat je al je belangrijke reisdocumenten, paspoort, tickets en andere belangrijke informatie online kunt terugvinden en kopieën bij je hebt. Mocht je je spullen kwijtraken of wanneer dit wellicht wordt gestolen kun je altijd bij je belangrijke documenten.
Neem ook je reisplannen op papier mee, print tickets en adressen en reserveringen bij hotels los mee.

5. Persoonlijk alarm

Mocht je het prettig vinden kun je een klein flesje haarlak meenemen. Pepperspray is niet in elk land toegestaan, maar haarlak doet daar zeker niet voor onder. Haarlak werkt net zo effectief en kan iemand overdonderen.
Ook kun je een geluidsalarm aanschaffen waarmee je bij gebruik de aandacht van velen om je heen zult trekken in een onveilige situatie.

Cuba taxi

6. Verdiep je in de locale taxi’s

Zorg dat je voorbereid bent wanneer je taxi’s neemt op reis. Verdiep je in de aangeschreven taximaatschappijen en stap niet zo maar in bij een snorder. De meeste taxi’s hebben een identificatie met een persoonlijk taxi-nummer op de voorruit. Voelt het onderweg toch niet goed, zeg dat je je bestemming hebt bereikt, betaal en vervolg je reis met een andere taximaatschappij. Wanneer je geen zin hebt in een praatje met je taxichauffeur ‘bel’ dan met een van je ‘imaginary friends’.

7. Let op je bagage

Zorg dat je je bagage altijd goed in de gaten houdt. Houdt vooral je dagrugzak met al je waardevolle spullen in de smiezen. Zorg dat je geld verspreid over verschillende delen van je backpack.

Neem altijd een klein portemonneetje mee met een beetje kleingeld en wat oude pasjes die je kunt missen wanneer de situatie zich voordoet. Mocht je in een vervelende situatie terecht komen en je spullen moeten afgeven dan kun je deze portemonnee meegeven en hou je je waardevolle spullen bij je. Draag je echte waardevolle pasjes, paspoort en geld in een geldbuidel op je lichaam.

8. Volg je gevoel

Het allerbelangrijkste, waar je ook bent, is om je gevoel te volgen. Het gaat er om dat je je veilig voelt, alleen jij zelf kunt bepalen of je je op een plek of in een situatie veilig voelt. Is dit niet het geval, zorg dan dat je dit aanpast. Zorg dat je je instinct volgt, verblijft op plekken in een goede wijk en niet met bepaalde personen in contact bent wanneer dit niet goed voelt.

Vaak zul je ook horen dat mensen het heel stoer vinden dat je alleen reist. Hou je daar aan vast! Niet iedereen durft het aan en zet die stap. Dus geniet van het feit dat je het avontuur alleen aan gaat!

volg je gevoel

39 gedachten over “Reizen als vrouw alleen, 8 veiligheidstips”

    1. Daar heb je idd helemaal gelijk in!! Als vrouw is de stap om alleen te gaan soms misschien wel wat groter. Wordt vaker naar over gedacht dan over alleen reizende mannen.

  1. Goede tips! Een goede vriendin van mij heeft best vaak in haar eentje verre reizen gemaakt en hoewel ik het heel stoer vond van haar, snapte ik de spanning en zorgen van haar ouders en vriend ook heel goed!

  2. hele heldere tips, dat van alles in de cloud zetten, had ik zelf iet zo snel bedacht. En gevaarlijk?? Sinds er op 200 meter afstand van mijn huis een shout-out heeft plaatsgevonden, ben ik niet mee rbang voor het buitenland

  3. Dat van die trouwring is inderdaad wel een handig iets, op die manier voorkom je misschien wel onnodige verkeerde aandacht. Zelf zou ik niet zo snel alleen op pad gaan, daarvoor ben ik dan toch te onzeker denk ik.

  4. Goede tips geef je. Ik heb meerdere keren alleen gereisd en ik heb gelukkig nog nooit narigheid meegemaakt. Ik heb al wel meerdere van je tips gebruikt, zoals fakebellen.

Geef een reactie