Dagje Haarlem – mijn 10 tips!

Adriaan Haarlem

Staat een dagje of weekendje Haarlem op de planning? Ik heb de ins en outs voor je verzameld. Je mag deze 10 tips zeker niet overslaan.

Adriaan Haarlem

1. Molen de Adriaan aan het Spaarne

Een van mijn favoriete plekjes in Haarlem is toch wel bij Molen de Adriaan, die ligt aan het Spaarne, de rivier die dwars door Haarlem stroomt. Het is een van de meest gefotografeerde plekken van de stad. In 1779 werd de molen gebouwd, althans, de molen die ooit op de deze plek stond, maar in 1932 in vlammen op ging. In de jaren 90 werd de molen herbouwd en in 2002 opnieuw geopend. Tegenwoordig vind je een klein museum in Molen de Adriaan. In de zomer is er ook een super leuk terras!

Nieuwe Bavo Haarlem

2. Oude en nieuw Bavo

Wie het centrum van Haarlem inloopt kan niet om de Bavo-kerk heen. De Sint Bavokerk wordt ook wel de Grote Kerk genoemd en is gelegen aan de Grote Markt. Het werd gebouwd tussen 1370 en 1520 als rooms-katholieke kerk maar werd in 1578 door de protestanten overgenomen. Naast deze oude Bavo vind je in Haarlem ook de ‘nieuwe Bavo’, oftewel de Koepelkathedraal. Deze werd gebouwd tussen 1850 en 1950 en is groter dan de Dom van Keulen. Het telt 12 torens en een koepel van wel 65 meter hoog. Iets buiten het centrum gelegen, maar zeker een wandelingetje waard.

Hofje Haarlem
Hofjes

3. Hofjes bezoeken tijdens een dagje Haarlem

Haarlem staat ook wel bekend om de vele hofjes. Na Leiden en Amsterdam telt Haarlem de meeste hofjes. Sommige zijn in het weekend gesloten, kom dus door de weeks om er zo veel mogelijk kunnen bewonderen. Het is fijn om in het centum van de stad even te kunnen ontsnappen en tot rust te kunnen komen in deze hofjes. Ben je die hard en wil je alle hofjes zien, check dan deze toffe wandeling!

Architectuur Haarlem

4. Geniet van mooie architectuur

Het zal je niet ontgaan dat er in Haarlem vele historische panden staan. Overal waar je loopt zul je mooie panden tegenkomen. Of je nu op de Grote Markt loopt, over het Spaarne vaart of buiten het centrum loopt, je kijkt je ogen uit. Zorg dus voor een opgeladen camera wanneer je naar Haarlem gaat!

DeDAKKAS
DeDAKKAS

5. Ga voor lunch of een drankje EN voor uitzicht naar DeDAKKAS.

Boven op het dak van parkeergarage de Kamp ligt restaurant DeDAKKAS, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over Haarlem! Het staat lastig aangegeven, maar wanneer je de trap of lift neemt naar de bovenste etage kom je vanzelf bij dit pareltje. Met mooi weer kun je genieten van het grote terras, met slecht weer is het binnen ook goed vertoeven. Er zijn veel vegetarische producten en er wordt gebruik gemaakt van biologische producten. Daarnaast is het interieur heel erg tof!

6. Boot huren en varen over het Spaarne

Niks is zo tof dan een stad ontdekken vanaf het water. Een ander perspectief is zo leuk. Je ziet echt andere dingen. Haarlem leent zich daar uitstekend voor! Bij Bootuitjes kun je een fantastische luxe sloep huren en rondvaart boeken. Met een ervaren schipper vaar je door de grachten van het centrum en over het Spaarne. Zo’n rondvaart met ervaren schipper is naast het feit dat je lekker aan boord bent van een mooie boot ook nog eens heel leerzaam. Je hoort de leukste anekdotes en weetjes over Haarlem. Wil je meer dan alleen een rondvaart? Is er een speciale gelegenheid? Babyshower, vrijgezellenfeest of bedrijfsuitje? Pizza-, borrel- of bbqboot? Alles is mogelijk! Bekijk de website voor alle arrangementen en boek een heerlijk uitje!

7. Shop in de concept stores in Haarlem

Wil je ook nog even winkelen tijdens een dagje in Haarlem? Dat kan zeker! Uiteraard vind je er de grote ketens zoals H&M, Bershka etc. Maar wat shoppen in Haarlem juist zo leuk maakt zijn de vele concept stores. Je vindt rondom de Grote Markt veel leuke boetiekjes waar je unieke items koopt!

8. Drink bier in een voormalige kerk!

Je zult verrast worden door de verscheidenheid aan speciaalbieren in Haarlem. Een van de leukste plekjes om biertjes te proeven is bij Brouwerij Jopen. Het toffe aan deze locatie is dat het is gevestigd in een voormalige kerk. De Vestekerk heet tegenwoordig de Jopenkerk. Er zijn nog oude details van de kerk zichtbaar en geven daardoor je bezoek aan de Jopenkerk een extra bijzonder gevoel! Heb je wel eens in een oude kerk bier gedronken?

9. Bezoek een van de vele musea

Haarlem is een stad vol met musea. Hou je van kunst en wetenschap, dan is een bezoek aan het Teylers museum een must. Gelegen aan het Spaarne, midden in het centrum. Ook het Frans Hals museum is een aanrader.

Je kunt ook het Connie ten Boomhuis bezoeken. Dit zegt je misschien in eerste instantie niks.. maar was een familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog mensen in hun huis liet onderduiken. In de kamer van Corrie is een kleine schuilplaats gemaakt. Je kunt een tour maken door het gehele huis.

10. Sluit je dagje Haarlem af met lekker eten

Nadat je flink wat kilometers hebt gemaakt kun je voldaan neerploffen en een van de leuke restaurantjes in Haarlem. De stad zit vol leuke hotspots! Stap voor een lekkere borrelplank eens binnen bij De Volkslust. Denk bijvoorbeeld aan ByLima als je graag biologisch eet (ook voor niet-biologisch leuk en lekker). Roast is een ei- en kipspecialist en maakt de lekkerste gerechten. En zo zijn er nog heel erg veel leuke tentjes! Enjoy.

Ben jij al eens in Haarlem geweest? Genoten van de stad?
Of misschien op zoek naar info over andere plekken in Nederland?

2 gedachten over “Dagje Haarlem – mijn 10 tips!”

  1. Pingback: Tussen stad en zee slapen bij Sea and the City in Overveen – Globalizious

  2. Pingback: Ervaar Zandvoort vanuit je eigen verblijf bij Home for A Night! – Globalizious

Geef een reactie