Reisverzekering afsluiten, waar moet je op letten?

smartphonefotografie

Als je een nieuwe reis hebt geboekt is een verzekering afsluiten nou niet het meest leuke onderdeel om over na te denken. Toch is het erg belangrijk om hier goed naar te kijken zodat je niet voor onverhoopt voor financiële verrassingen komt te staan. Ik leg je graag een aantal factoren voor die je goed moet uitzoeken en overwegen wanneer je een reisverzekering gaat afsluiten.

Kortlopend of doorlopend?

Ga je jaarlijks, of misschien wel een paar keer per jaar op vakantie, dan is het verstandig om de kosten voor een kortlopende en doorlopende verzekering met elkaar te vergelijken. Een kortlopende sluit je maar af voor één reis en is niet goedkoop wanneer je meerdere malen per jaar op reis gaat. Je kunt met een doorlopende reisverzekering voordeliger uitzijn dan met een kortlopende. Zorg dus dat je de prijzen vergelijkt en een goede afweging maakt.

Reisduur

Een normale reisverzekering is af te sluiten voor een beperkte reisperiode, die overigens per verzekeringsmaatschappij verschilt. Dit kan een periode van 60, 90, 120 of meer dagen zijn. Bekijk goed dat jouw reis niet langer is dan de periode die de verzekering vergoed. Blijf je toch langer weg? Ben je niet meer verzekerd en kunnen kosten hoog oplopen. Ga je lang op reis, zorg dan dat je een ‘lang in het buitenland’-verzekering afsluit.

De juiste dekking

Maar wat is er nu precies gedekt bij de verzekering? Dit hangt af van de verzekering die je afsluit, bekijk dus goed de polis en vergelijk verschillende verzekeringen met elkaar. De website van independer is daar perfect voor. De basisverzekering dekt personenhulp (verzekerd voor hulp bij een ongeluk of ziekte). Wanneer je vervoer naar huis nodig hebt, hulp voor je gezin nodig hebt, iemand komt te overlijden, of wanneer je naar huis moet omdat er brand in je huis is geweest, zijn gemaakte kosten gedekt.

Let er ook op dat je de verzekering kunt afsluiten met Europa-dekking en Wereld-dekking. Reis je buiten Europa heb je dus die laatste nodig. Bekijk goed per verzekeringsmaatschappij welke landen wel en niet tot de Europese Unie worden gezien. En weet dat je verzekering niet geldt wanneer je afreist naar een gebied met een negatief reisadvies, dit kun je bekijken op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Extra modules

Onder de basisverzekering vallen kosten zoals hierboven beschreven. Het is mogelijk om je verzekering uit te breiden met speciale mudules voor bijvoorbeeld, sporten, geld, bagage enz. Ik leg je graag een aantal van deze modules voor die je in gedachten moet houden bij het afsluiten van een verzekering. Ondanks dat je een basisverzekering hebt kunnen kosten namelijk nog flink oplopen wanneer je deze modules niet bijverzekerd.

Geld verzekeren

Tegenwoordig zul je naar de meeste landen niet meer afreizen met veel contact geld (Cuba bijvoorbeeld is een uitzondering). In de meeste landen kun je pinnen of met een credit card afrekenen. Contante geldbedragen zijn bij de meeste verzekeringen niet standaard opgenomen. Reis je met contant geld en vind je het prettig hiervoor een verzekering af te sluiten dien je een extra module te activeren.

Mocht er iets gebeuren, zorg dat je altijd kunt aantonen dat je het geld daadwerkelijk had. Bewaar dus pinbonnen en bonnen van wisselkantoren goed. De verzekering zal hier zeker om vragen. Ook dien je er verantwoord mee om te gaan. Laat je bijvoorbeeld een envelop met geld achter in je koffer, die onderin een bus wordt gegooid, kun je fluiten naar je geld.

Bagage

In de basisdekking van de reisverzekering is, tot een maximumbedrag, verlies, diefstal en beschadiging van bagage gedekt. Het maximumbedrag waarvoor de bagage is verzekerd is meestal zo’n €2500 – €3000. Voor bepaalde producten, zoals brillen, sieraden of camera’s worden andere bedragen gehanteerd. Check dus goed de polis van jouw verzekering om het maximumbedrag te weten. Neem je kostbare spullen mee, zoals foto-, filmapparatuur of een dure laptop, dan is het verstandig de maximumdekking te verhogen (of een aparte module af te sluiten als je verzekering dat biedt).

Wanneer je bij de verzekering iets wilt claimen zorg dan dat je altijd kan aantonen om welke spullen het gaat. Bewaar dus bonnetjes van waardevolle artikelen goed. Let wel, je ontvangt de dagwaarde en niet de aankoopwaarde.

Ook dien je aan te tonen dat je er alles aan hebt gedaan om verlies, diefstal of beschadiging te voorkomen. Neem jij je nieuwe spiegelreflexcamera mee tijdens een snorkeltripje en beland deze op de boot in een plas water, dan is er een kleine kans dat je iets van de verzekering ontvangt.

Sporten

Ben je een avontuurlijke reiziger en hou je van toffe activiteiten tijdens je reis? Bekijk dan goed welke extra modules je dient af te sluiten voor bijvoorbeeld duiken of wintersporten. De kosten die eventueel vergoed moeten worden deze activiteiten worden niet standaard vergoed. Ook wanneer je andere gevaarlijke sporten beoefend, lees dan goed de voorwaarden van de verzekering door en sluit, wanneer nodig, zeker een extra module af.

Ongevallen- en geneeskundige kosten

Bekijk goed of je een verzekering moet afsluiten voor geneeskundige kosten. In je standaars basisverzekering zitten noodzakelijke en onvoorziene medische zorgkosten in het buitenland (waarbij een maximaal vergoeding geld van het Nederlandse tarief). Echter geldt bovenstaande alleen voor reizen binnen Europa. Reis je buiten Europa is het zeer verstandig een aanvullende module voor geneeskosten af te sluiten.

Spoedeisende hulp in het buitenland valt wel onder de basisverzekering. Kosten worden in eerste instantie op het eigen risico van je zorgverzekering verhaald. Dus kunnen soms nog de volledige kosten voor eigen rekening zijn. Wanneer je er voor kiest aanvullend verzekerd te zijn zullen medische kosten in het buitenland 100% worden vergoed. Dit betekent overigens niet dat je geen reisverzekering nodig hebt. Extra kosten voor reis, verblijf en bijvoorbeeld telefoongesprekken vallen niet onder de aanvullende zorgverzekering.

Wanneer ben je niet verzekerd?

In de meeste gevallen ben je verzekerd, maar zoals eerder beschreven zijn er situaties waarin je niet bent verzekerd. Reis je af naar een plek met een negatief reisadvies, besluit je tijdens het snowboarden buiten de pistes te gaan, reis je met veel contant geld in je koffer, of laat je je GoPro zonder behuizing in het water vallen, dan ben je niet verzekerd en zul je geen cent terugkrijgen.

Gebruik dus ook op reis altijd je gezonde verstand!

18 gedachten over “Reisverzekering afsluiten, waar moet je op letten?”

  1. Ik heb bij mijn verzekeringen voor mijn huis een ‘gratis’ reis- en annuleringsverzekering, dus hoef er wat dat betreft nu niet meer naar om te kijken. De dekkingen die ik belangrijk vindt (bergsport) zitten daarin; wel zo handig want als je bijvoorbeeld door een helicopter van een berg gered moet worden ben je duizenden euro’s kwijt

  2. Bij mijn kredietkaart zit een annulatieverzekering en bij de autobijstand een reisverzekering. Ik wil op vakantie goed verzekerd zijn omdat me dat een gerust gevoel geeft. Daarom heb ik vorig jaar alles eens goed uitgeplozen!

  3. Bij sommige verzekeraars is het trouwens ook mogelijk om bepaalde modules zoals bv wintersport tijdelijk aan te zetten. Dan hoef je niet onnodig te betalen voor een dekking waar je relatief kort gebruik van maakt.

  4. Momenteel een doorlopende reis verzekering met dekking Europa. Tot nu toe prima mee kunnen helpen, beter gezegd, niet nodig gehad. Maar we gaan dit jaar buiten Europa, dus ik moet op zoek naar een andere…. lijkt me leuk daar eens in te duiken!

    1. T is idd belangrijk om je er goed in te verdiepen. Misschien kun je je huidige verzekering omzetten naar ‘buiten europa’.

Geef een reactie