Monument Valley; de meest gefotografeerde plek in de VS.

Op de kruising van de staten Utah, New Mexico, Colorado en Arizona, in het Westen van Amerika vindt je Monument Valley. Het gebied is wereldberoemde geworden door de roodgekleurde rotsformaties omgeven door een woenstijnlandschap. In het gebied, dat slechts 121 km2 groot is, zijn zandstenen rotsformaties. Sommige zijn tussen de 120 en 300 meter hoog. 

Al 80 jaar is het een van de meest geliefde filmlocaties van Hollywood-films. Veel plekken in het gebied zijn decors geweest van western-films en documentaires over cowboys en indianen. Onder andere Once Upon A Time In The West, Back to the Future II en III, en Forrest Gump zijn hier opgenomen. Ook is gebleken dat Monument Valley het meest gefotografeerde natuurgebied van de VS is. Het is vaker dan Grand Canyon of Bryce Canyon gefotografeerd.

Valley Drive

Er loopt een 27 kilometer lang ongeplaveid zandpad langs de beroemde monumenten van Monument Valley. Deze weg kun je afleggen met een huurauto (als je een 4WD hebt – check de voorwaarden van de verhuurmaatschappij, niet elke verhuurder laat je zelf door Monument Valley rijden). Je kunt er ook voor kiezen om een tour te boeken in een jeep, minivan of te paard. Het voordeel van een tour is dat je wordt begeleid door een lokale Navajo-gids die je van alles kan vertellen tijdens de tocht. 

Lokale Navajo-Indianen

Monument Valley heeft niet de status van een National Park, maar is wel een traditioneel Navajo Tribal Park. Dit wil zeggen dat het totale gebied word gerund door Navajo Indianen. Al generaties lang leeft deze traditionele indianenstam in dit gebied. Er is een bezoekerscentrum ingericht ter kennismaking met de gewoonten en cultuur van dit volk. 

Wat ik bijzonder vond aan de tocht is dat wij kennis konden maken met de echte Navajo Indianen. We leerden hoe de vrouwen tapijten weven, haren vlochten en muziekinstrumenten maakten. Dit zul je niet meemaken wanneer je met eigen auto het park verkent. Je komt tijdens deze tour zoveel te weten over het bestaan van de oorspronkelijke bewoners. We aten bij de Indianen, ze maakten traditioneel eten voor ons klaar, zongen traditionele liederen en dansten hun volksdansen. Wat bijzonder om zo dichtbij een totaal ander volk te zijn. 

Moeder Natuur

Moeder Natuur heeft knap werk geleverd in Monument Valley. Er zijn een aantal plekken waar duidelijke beelden zijn ‘geschetst’. De Navajo-Indianen hebben zo hun eigen uitleg en denkwijze over het ontstaan van deze rotsformaties. Volgens wetenschappers is het ontstaan uit vulkanische activiteit. Er ontstaat dan erosie. De regent die valt komt in lager gelegen land terecht. Door toenemend gewicht op de bodem wordt dat langzaamaan in elkaar gedrukt. Monument Valley ligt op 1.700 meter. De hardere delen zijn overeind gebleven en geworden tot wat het nu is. Het feit dat de rotsformaties zijn rood zijn komt door het ijzeroxide dat veelvuldig aanwezig is in de bodem.

Zonsopkomst

Wij sliepen tijdens onze Monument Valley tour in het park, bij de Navajo-Indianen. Eigenlijk zouden we slapen in een Hogan (een traditioneel Navajo-hut van aardewerk), echter was het zulk lekker weer dat we met z’n allen besloten buiten te slapen onder de fenomenale sterrenhemel. Ondanks dat ik absoluut geen fan ben van insecten stemde ik toe en wat is dat een goede beslissing geweest. Dit was de enige nacht (van 3 weken kamperen) waarop ik werkelijk waar fantastisch geslapen heb. We werden in slaap gebracht door een traditioneel slaapliedje en de volgende ochtend vroeg werden we door het geluid van een soort panfluit heerlijk rustig wakker. We ontbeten in het donken en zochten een perfecte plek om de zonsopgang aan te schouwen. 

Zorg dat je deze bijzonde plek absoluut niet overslaat tijdens je roadtrip door West Amerika. Dit is een belevenis om nooit te vergeten! 

Lees hier meer tips voor een reis naar USA!

11 gedachten over “Monument Valley; de meest gefotografeerde plek in de VS.”

  1. leuk verhaal. Het enthousiasme straalt er vanaf. Het lijkt mij vooral leuk om de lokale mensen te ontmoeten. Kijken hoe ze leven en welke keuzes ze maken. Zet je ook altijd aan het denken over je eigen leven. Leuk!

Geef een reactie