Tips voor mobiel bellen en internet op vakantie

mobiel reizen

Het lijkt er inmiddels op dat er steeds meer mogelijk gaat zijn om van de zomer toch een reisje te maken. Meerdere landen spreken over het versoepelen van hun maatregelen en het openen van de grenzen. Laten we met z’n allen hopen dat deze positieve ontwikkeling steeds een beetje meer mogelijk maakt. 

Nu we er nog naar uit zitten te kijken is het verstandig je zaakjes goed te regelen voordat je vertrekt. Mobiel bellen en internet op vakantie, hoe werkt dat nou precies? Ik leg je graag wat tips voor, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan! Ga goed voorbereid op reis. 

Roam Like at Home

We zijn nu zo gewend om op straat mobiel te bellen, internetten en muziek te luisteren, maar hoe werkt dit nu precies op vakantie? Binnen Europa is het inmiddels zo geregeld dat je, waneer je belt, sms’t of internet gebruikt, je geen extra kosten betaald, je bent dan aan het ‘roamen’. Dit wordt wel Roam Like at Home genoemd, je betaalt je normale kosten, net als wanneer je thuis bent. Let wel op: er zijn uitzonderingen op bovenstaande regel, zoals in Turkije (en Zwitserland voor sommige providers). Let ook op wanneer je in grensgebieden komt en het netwerk van het buurland wellicht opgepikt kan worden, ook dan lopen je kosten aardig op.

Niet altijd onbeperkt internet

Let wel op, checken de regels van je provider. Niet iedere provider levert namelijk in Europa exact dezelfde dienst als in NL. Soms bieden ze je aan een beperkte hoeveelheid te gebruiken in het buitenland. Bekijk dit dus goed voor je vertrekt.

Buiten Europa

Ga je buiten Europa op vakantie? Dan gelden er andere regels. Kosten voor bellen, smsen en internetgebruik liggen vaak schrikbarend hoog. Zorg voor vertrek dat je data roaming uit staat, anders, wanneer je je telefoon eenmaal weer aanzet, zal het gelijk connectie maken met het plaatselijke netwerk en begint je datagebruik direct op te lopen. Check via je provider of ze interessante bundels aanbieden, zoals een bundel met belminuten of internetgebruik tegen een aantrekkelijk tarief. Hierdoor kun je de kosten beperken. Houd wel goed in de gaten hou hard je verbruik gaat, ben je eenmaal over je bundel heen betaal je de gebruikelijke (hoge) kosten. 

Wat kun je er dan aan doen om de kosten voor mobiel bellen en internet op vakantie zo laag mogelijk te houden? Onderstaande tips helpen je die kosten in bedwang te houden! 

Prepaid simkaart van het land zelf

Overweeg om, bijvoorbeeld in Azie of Zuid Amerika, tijdens je reis een lokale prepaid simkaart aan te schaffen met wat data en belminuten. De aanschafprijs van zo’n kaartje ligt vaak laag en je kunt zelf beslissen hoeveel credit je er op wilt zetten. Ook de prijzen voor credit liggen vaak lager dan de bundels die je vooraf vanuit NL kunt aanschaffen. Let wel; dit kun je alleen doen als je een simlockvrije telefoon hebt! 

Connect to wifi

In de meeste landen zul je bij restaurants, shopping malls, luchthavens en bijvoorbeeld autoverhuurders gratis wifi kunnen vinden. Ook veel bussen en treinen beschikken hier tegenwoordig over. En zelf in bepaalde centra vindt je door de stad heen een gratis wifi-netwerk. Log daar dus op in om je socials bij te werken! 

Gebruik andere url’s 

Wil je dan toch even van je mobiele internet gebruiken? Zorg dan dat je surft op mobiele websites, in plaats van op de desktop url. Mobiele websites zijn namelijk zo gebouwd dat ze een stuk sneller geladen zijn en dus minder data zullen verbruiken. Je kunt dit op je telefoon vaak instellen. Lukt dat niet, let er dan op dat je voor de url m. of mob. hebt staan. 

Gebruik offline navigatie

Een van de redenen waarom men vaak internet gebruikt in het buitenland is vanwege het gebruik van navigatie. Gelukkig zijn er mogelijkheden om offline navigatie te gebruiken. De app maps.me is een perfecte uitvinding. Je download van te voren de kaart van je bestemming en kunt offline navigeren. Ook via Google Maps kun je kaarten downloaden en offline gebruiken. Hartstikke handig en kost niks! 

Laat mensen jou bellen

Mocht het zo zijn dat je toch echt een gesprek wil voeren, laat anderen jou dan bellen. Het is namelijk goedkoper om gebeld te worden in het buitenland dan om zelf uit te bellen. Maak dan bijvoorbeeld een afspraak om op een bepaald moment gebeld te worden. 

Zet je voicemail uit op reis 

Wanneer je een voicemailbericht ontvangt betaal je geen kosten, ook het ontvangen van het smsbericht over een nieuw bericht is gratis, echter wanneer je je voicemail daadwerkelijk afluistert lopen kosten op. Zorg dus dat je voor vertrek je voicemail uitzet en laat mensen weten dat je ze je via andere ogen kunnen bereiken. 

Maar welke telefoon neem je dan mee?

Het moment is bijna weer daar; een nieuwe telefoon en/of abonnement komt er aan! En dan komt de vraag… welke telefoon wil ik? Ik vind het altijd fijn om voor een komende vakantie een nieuwe telefoon aan te schaffen die weer beter is, vooral qua camera en opslagmogelijkheden. Ik ben al jaren Apple-fan, maar ga daar misschien toch eens van af stappen. Volgens mij zijn er veel interessante opties. Bijvoorbeeld onderstaande;

Oppo 

Ik heb de laatste tijd een aantal keer gehoord over Oppo telefoons. Oppo is een Chinese fabrikant die nieuw op de markt is in NL. Ze zijn getipt misschien wel de beste toestellen van 2020 te leveren. De camera’s van deze telefoons schijnen top te zijn. Er zit een groothoeklens op en een aparte nachtmodus. Je kunt ook prachtige video’s maken en aangezien filmen steeds populairder wordt is dat wel aantrekkelijk! 

Huawei

Een van mijn vriendinnetjes heeft een Huawei-telefoon en de foto’s die zij maakt zijn echt super!! Ook qua gebruik is dit volgens mij een hele fijne telefoon. Dus ook dat zou ik misschien wel overwegen. 

iPhone 

Het feit dat een iPhone compatible is met mijn Mac en iPad is dan wel weer heel erg handig. Het is zo makkelijk om te schakelen tussen verschillende apparaten. En waar ik erg blij mee zou zijn is met de groothoeklens die nieuwe iPhones nu hebben. Mijne heeft dat nog niet, maar toen ik die functie eenmaal bij mijn Colombia-reisbuddy ontdekte zijn de meeste foto’s met die telefoon gemaakt. Je kunt dan zo veel meer vastleggen, super! 

Wat doe jij om je kosten in t buitenland zo laag mogelijk te houden? En welke telefoon zou je mij aanraden? 

En heb je deze smartphone-fotografietips al eens bekeken?

20 gedachten over “Tips voor mobiel bellen en internet op vakantie”

 1. Handige tips allemaal, zelf gebruik Ik zo min mogelijk mijn mobiel op vakantie en zet deze maar een keer per dag even aan. Ikzelf heb een iPhone en zou niet anders meer willen, vooral samen met mijn mac en de foto’s zijn zo mooi!

 2. het wordt gelukkig steeds makkelijker en goedkoper om in het buitenland mobiel te bellen ! ik kan me nog goed herrineren hoe wij in Frankrijk stonden te hannesen met een franse prepaid kaart die het niet deed

 3. Voor mij is vakantie de ideale moment om even te detoxen. Lekker ouderwets te gaan zonder telefoon of internet. Het levert mij een bom aan natuurschoon op, veel meer vrije tijd om dingen zelf te ontdekken en terug eens te connecten met levende mensen.

 4. Als ik in het buitenland op vakantie ben, gebruik ik alleen het WiFi in het hotel/museum/restaurant. Bellen doe ik eigenlijk nooit. Alleen als het heel noodzakelijk is

 5. Mijn iPhone moet mee op vakantie. En ik gebruik buiten Europa veel WiFi. In andere landen heb je vaak makkelijk toegang of ze geven je de code. Desnoods bij een bakker of zo. Niet zo geheimzinnig zoals we in Nederland soms zijn.

  1. Ik kan het me voorstellen, er is nog veel onzekerheid he. Ik sta wel te trappelen om naar Zwitserland te gaan. Maar dat is met de auto, toch n stukje makkelijker.

 6. Aan één kant vind ik het heerlijk dat je binnen Europa nu in principe gewoon gebruik kunt maken van je bundel, maar het betekent ook dat ik veel meer online ben dan toen je nog echt afhankelijk was van wifi…

  1. Ja zo is het ook!! Ik maakte vroeger bv vanuit Amerika ook kosten om naar mijn opa en oma te bellen, dat moet je toch blijven doen! Wel fijn dat dat nu inderdaad minder prijzig is dan toen.

 7. Ik zoek op voorhand naar een hotel met WiFi. Alle roaming zet ik uit en bellen alleen via Whatsapp op de hotel WiFi… Hotel mag wat duurder zijn, liever luxe kamer met voordeel van goede WiFi, dan 400€ extra telefoonkosten (been there done that in Dubai).

 8. Pingback: Samenwerken met mij? – Globalizious

Geef een reactie