Bezoek aan Happy Elephant Home in Chiang Mai

 Het gekke is dat in Thailand de olifant een heilig dier is en met de dood wordt bedreigd. En toch laten ze hordes toeristen op de rug van deze immense dieren stappen. Het levert geld op, veel geld, heel veel geld. En daar is het men om te doen. Er wordt niet gekeken naar het welzijn van de olifant zelf. In grote olifantenkampen staan de olifanten vast aan kettingen, staan ze niet bij elkaar in de buurt en hebben ze geen vrij toegang tot vers eten en water. Voordat de olifanten überhaupt in het park zijn gekomen zijn ze jaren gemarteld om tam te worden. Wat de olifanten daarvoor hebben moeten doorstaan wil je niet weten…

Er zijn nog genoeg parken waarbij er ritjes worden gemaakt op de olifanten. Vaak gebeurt dit met zadel, wat uiterst slecht is. Het zadel zit op het bolle gedeelte van zijn rug. Hier zitten de rugwervels met lange smalle uitsteeksels, het meest kwetsbare gedeelte. Wanneer je toch echt wilt rijden zorg dan in ieder geval dat je rijdt zonder zadel, en op het holle gedeelte van de nek zit. Hierdoor wordt de olifant minder belast.

Happy elephant home Chiang Mai

Maar in mijn ogen moet je helemaal niet rijden op een olifant. Het zijn geen attracties. Wij lopen toch ook niet rond met iemand op onze rug? Dat je de olifanten wel wilt zien snap ik, dat wilde ik ook op mijn eerste reis naar Thailand. Daarom ben ik lang van te voren gaan zoeken naar een park waarbij de olifanten goed worden behandeld, waarbij ze geen attractie zijn maar waarbij je ze wel van dichtbij mee kan maken.

Mijn keuze is gevallen op Happy Elephant Home. Bij dit park is het niet mogelijk om te rijden op de olifanten. Gelijk al bij aankomst kregen we een goed gevoel bij de organisatie. Je ziet de olifanten op een afstandje al met elkaar in een groene omgeving. Niks geen kettingen, ze staan gewoon vrij en hebben een fantastisch stuk zich in te begeven.

Happy Elephant Home - Chiang Mai

Na een korte instructie over het dagprogramma en een kledingwissel in de traditionele kleding van een Mahout (de verzorger van een olifant) gingen we met eten richting de olifanten voor een eerste kennismaking. Wat ik gelijk merkte is dat er gecommuniceerd werd met woorden en lichaamstaal in plaats van met stokken zoals dat in veel andere parken wel wordt gedaan. Je ziet ook dat er een goede relatie is tussen de olifanten en de vrouw (of man, daar waren we niet helemaal over uit..) die onze tour leidde. Er wordt gespeeld, je ziet dat het kleine olifantje uit de groep (pas 2 jaar oud) haar uitdaagt. Goed om te zien dat er geen stress is en de olifanten vrij bewegen.

We gaan met de olifanten op weg naar een modderbad waar ze, alleen als ze zelf zin hebben, ingaan ter afkoeling. We kunnen ze onder spetteren met modder, zo koelen ze af van de hitte, en op die manier wat met ze spelen. Je ziet gewoon aan ze dat ze daarvan genieten. Zonder kettingen of stokken zwieren ze door het modderbad. Fantastisch om te zien hoe zo’n groot beest ineens toch een beetje klein is.

Happy Elephant Home - Chiang Mai

Happy Elephant Home - Chiang Mai

Later vervolgen we onze weg naar de rivier waar we met de olifanten een duik nemen om ons af te spoelen. We spetteren de olifanten nog wat nat en ook hier heb ik het idee dat ze gelukkig zijn. Ze spelen wat met elkaar, en maken de tourguide ook nog een beetje nat. Echt genieten. Nadat de olifanten uit het water komen bestuiven ze zichzelf helemaal met zand, om op te drogen. Eigenlijk moeten ze dan het water weer in, zouden wij zeggen. Maar ze vervolgen hun weg dan weer terug naar het park, waarna de tour eindigt.

Wij hebben genoten van een fantastische dag waarbij we deze prachtige beesten van dichtbij hebben kunnen meemaken op een relaxte, ongeforceerde manier. Echt een aanrader voor wie het beste met de olifanten voor heeft, maar ze wel van dichtbij wil bewonderen.

Lees hier meer tips voor reis naar Thailand! 

32 gedachten over “Bezoek aan Happy Elephant Home in Chiang Mai”

 1. Ik ben ook naar zo’n soort plek geweest. Zeker niet gereden op de olifanten, ik ben daar ook echt fel op tegen! Maar wel een dag met ze doorgebracht. Het zijn echt bijzondere beesten, zo indrukwekkend om van dichtbij gezien te hebben. Weet niet of ik een volgende keer weer zoiets zou doen, maar dit is me in ieder geval goed bevallen.

 2. Geweldig dat je hier terecht bent gekomen! Het welzijn van de dieren staat voorop. Vele andere toeristische uitjes met olifanten (maar ook met gedrogeerde tijgers ed.) zouden verboden moeten worden. Gelukkig bestaan er ook goede organisaties. Happy elephant, happy me!

 3. Super dat je gekozen hebt voor een diervriendelijk project. Toch een beetje spannend in de buurt bij zulke indrukwekkende grote beesten.
  En je eerste kennismaking met Azië toch?

 4. Wat een goede tip! Wanneer ik eindelijk eens naar Thailand ga wil ik de olifanten zeker zien, maar dan wel op een natuurlijke manier zoals hier. Ik hou ontzettend van dieren en wil absoluut niet dat ze pijn lijden voor mijn vermaak,

 5. Ik heb in Chiang Mai ook twee keer een bezoek gebracht aan een olifanten sanctuary, niet deze, maar beide keren een andere. Heel bijzonder om zo dichtbij deze machtige dieren te zijn! En zo heftig om te zien als je langs kampen rijdt waar er slecht voor de dieren wordt gezorgd en mensen erop rijden. Mijn hart breekt dan!

 6. Leuk om jou ervaring te lezen. Ik vlieg 5 april voor 3 weken naar Thailand. Dit staat ook zeker op mijn lijstje. Lijkt mij reuzespannend om ze van zo dichtbij te zien, maar echt een prachtige ervaring. Fijn om te lezen dat de beesten het goed voor elkaar hebben bij de organisatie:)

  1. Heeel veel plezier alvast. Ik heb echt genoten van mijn tijd in Thailand. Krabi en Ao Nang zijn heel relaxt om even te verblijven. & ga genieten van al het heerlijke eten ook daar. Echt zallliiiiiig!

 7. Fijn dat je op een plek terecht bent gekomen waar wel goed voor de dieren wordt gezorgd. Ik ben het overigens niet eens met dat er op een olifant niet gereden mag worden (ze worden van oorsprong ingezet met het verplaatsen van bv bomen in de jungle en dat hoeft niet per definitie op een dieronvriendelijke manier te zijn.. net zoals je met paarden ook netjes kan omgaan als je ze traint), maar dat hoort absoluut op een diervriendelijke manier te gebeuren en niet voor veel geld ten koste van alles. Fijn dat je zo’n geweldige ervaring had, het lijkt me heel bijzonder!

  1. Dat is inderdaad zeker waar. Als het zou gebeuren op een diervriendelijke manier zou het mogelijk moeten zijn, echter gebeurt dat in dat soort parken helaas vaak niet. Maar gelukkig zijn er wel ander soort parken.

 8. Ik ben in Chiang Mai ook naar een dergelijk park geweest, maar daar stonden ze een deel van de dag wel vast. Jammer, maar men vertelde dat dit helaas noodzakelijk was omdat ze de gewassen van mensen in de buurt vernielden. Ze hadden daarom ook een nieuw stuk grond gekocht waar de olifanten wel vrij kunnen gaan lopen. Ik hoop dat ze inmiddels naar dat stuk grond zijn verhuisd want ik vond de beschikbare ruimte wel vrij beperkt. Ik heb ooit een documentaire gezien over het trainen van de olifanten in Thailand. Mijn hart brak en ik zat de huilen als een klein kind. Zo ontzettend zielig. Het zijn fantastische dieren.

 9. Fijn dat je een plek gevonden hebt waar goed met de olifanten omgegaan wordt. Wij bezochten jaren geleden het Elephant Nature Park buiten Chang Mai en deden daar ongeveer dezelfde dingen. Ik zie mijn vierjarige zoon nog staan in de rivier met een emmertje naast zo’n grote olifant. Een bijzondere ervaring!

 10. Het dubbele gevoel blijft sinds dat ik meerdere wilde olifanten heb gezien. Maar ook ik heb in Chiang Mai een olifanten opvang bezocht. Vond het heel mooi dat ze mishandelde olifanten opvangen. Hopelijk is het ooit helemaal gedaan met olifanten rijden etc wang olifanten horen in de vrije natuur.

 11. Alles met olifanten is een beetje een taboe op dit moment, maar ik denk dat er ook plekken zijn waar echt om deze mooie dieren gegeven wordt….dit lijkt me zo’n plek. Dan is het echt prachtig om ze van dichtbij te kunnen zien!

 12. Helaas gebeuren dat soort dingen nog heel veel. Ik denk dat de enige oplossing is dat die mensen zien dat bedrijven die het wel goed doen business hebben. Dus als wij als toeristen alleen maar met bedrijven in zee gaan die het dier-waardig doet dan lost het vanzelf wel op.

Geef een reactie