Droomreis door Lapland

Lapland

Magisch. Dat is het enige woord dat nodig is om een rondreis door Fins Lapland te beschrijven. Overigens dekt dit woord ook precies de lading. Ik was er een week en al mijn verachtingen werden overtroffen. Benieuwd naar hoe deze droomreis er uit heeft gezien? Ik neem je mee door de fantastische week vól met hoogteputen.

Reis naar en verblijf in Lapland

Vroeg op, want de vlucht naar Ivalo – Finland vertrekt al om 5.20 uur. Maar hoe fijn is het dat je lekker op tijd aankomt. Het was nog geen uurtje rijden vanaf de luchthaven naar ons hotel: het Wilderness Hotel Nellim. Naast dat je hier in het hotel kan verblijven zijn er ook diverse cabins. Wij verbleven in een van die cabins, in Laklem 3. We hadden een privésauna. Mega fijn, dit kan ik je echt aanraden en is zeker de meerprijs waard. De cabin is ruim, vooral voor 2 personen. Beneden is een tweepersoonsbed en boven zijn nog 3 losse bedden. Voor 5 is het echter wel een kleine cabin met weinig privacy en opbergruimte. Maar voor 2 is het fantastisch!

We waren rond 12.00 uur in het hotel en konden zo aanschuiven voor het lunchbuffet. Daar werden onze verwachtingen al overtroffen, want we dachten dat we pas met het diner zouden starten. Maar direct dus al aan het lunchbuffet. En dat was een feestje. Heerlijke verse soep met verrukkelijk brood, salade en keuze uit 3 verschillende warme gerechten én een lekker toetje.

Ook voor het diner is er volop keuze: soep, brood, warme gerechten, saladebar, toetjes. Heb je allergieën? Geen probleem. Alles staat duidelijk uitgelegd. Omdat (zo goed als) alles vers wordt bereid kan er goed rekening gehouden worden met allergieën. 

Donkere en koude dagen in Lapland

Onze reis naar Lapland stond eind januari gepland, volop winter dus. Dat betekent dat de dagen kort zijn. Rond 9.30 uur gaat de zon op en rond 15.30 uur gaat ie weer onder. Stiekem best wel lekker, om op te gaan in dat ritme.

Voor uitslapers en iedereen die de dag rustig begint is Lapland ideaal. Het is lang donker en excursies starten meestal niet zo vroeg. Tijd genoeg dus om de dag relaxt te beginnen. Voor vroege slapers is het dan ook weer ideaal, aangezien het op tijd donker is en je na het diner vroeg je bedje in kan. Tenzij er noorderlicht is natuurlijk! Hup dan je bedje weer snel uit!

Het kan koud worden in Lapland. Denk aan zo’n -40, als het echt een koude dag is. Je kunt je hier niet echt op kleden. Maar gelukkig hangen er in het hotel warme pakken op je te wachten. Draag hieronder je eigen skipak en thermokleding. Zo kun je aardig warm blijven. Goede handschoenen en laarzen zijn er ook voor je.

Huskysafari in Lapland

Wij hadden op onze eerste volle dag in Lapland gelijk onze favoriete activiteit: de huskysafari! Vanaf het hotel werden we naar de huskyfarm gebracht waar we opgewacht werden door super enthousiaste huskies. Ze konden zich amper in bedwang houden en sprongen en ‘schreeuwden’ van opwinding. We kregen kort introductie over de slee waarmee we op pad gingen, iedereen kreeg een plekje toegewezen en daarna kon onze tocht beginnen! Ruim 20 kilometer namen de prachtige huskies ons mee op een avontuur over bevroren meren en besneeuwde bossen. Wat fantastisch. Het is zo bijzonder om te zien hoe ontzettend enthousiast de huskies zijn. Ze willen zo graag op pad. Zodra je stilstaan kijken ze je vragend aan en worden (of blijven) ze onrustig.

Bij terugkomt op het huskyfarm mochten we nog even knuffelen met al die schatjes. Och wat leuk. Je zou misschien denken dat ze moe zijn, even willen rusten of willen eten… Maar de huskies waar wij mee op pad waren wilden juist nog graag knuffelen. Ze waren zo aanhankelijk en zochten echt contact. Wat heerlijk! Daar kan je echt geen genoeg van krijgen.

Sneeuwscooter en rendierenboerderij

Een actieve en lange dag op pad met de sneeuwscooter, een dag vol avontuur! Na een korte uitleg over het bedienen van de sneeuwscooter begint de tocht. Adrenaline loopt al snel op als je scheurt over de bevroren meren. Wat een kick geeft dat! Je maakt verschillende stops in de omgeving met prachtige uitzichten, langs de grens met Rusland en langs de Russische Orthodoxe kerk in Nellim. Onderweg wordt een traditionele lunch bereid terwijl je warm blijft bij het kampvuur. Uiteindelijk sluit je de dag af op een rendierenboerderij waar het leven van de rendierhouders wordt uitgelegd. Uiteraard is er tijd om foto’s te maken van de elegante rendieren.

Sneeuwschoenwandeling

De sneeuwschoenwandeling is een relatief rustige activiteit, waarbij je de omgeving rondom het hotel kunt verkennen. Met ’tennisrackets’ onder je voeten ga je met een gids op pad om een mooie tocht te maken. Door de sneeuwschoenen kun je je prima blijven verplaatsen in die (verse) sneeuw. Hierdoor kom je op plekken waar je wandelend zónder sneeuwschoenen niet kan komen. Echt een toevoeging dus!

Langlaufen

Langlaufen is een activiteit die weer wat meer inspanning vraagt. Verrassend leuk vonden wij het. Als je de beweging onder de knie hebt is het heel rustgevend. Op deze manier kun je nog weer meer van de omgeving verkennen. Speciale langlaufpaden zijn gemaakt om je rustig door het besneeuwde landschap te kunnen begeven.

Slapen in een igo

Als je de mogelijkheid hebt om iets extra’s uit te geven tijdens je reis in Lapland dan is het fantastisch om een nachtje te slapen in een Aurora Bubble! Met een volledig glazen koepel heb je het meest vrije uitzicht. Op de zonsonder- en opgang, besneeuwde boven en wie weet wel op het noorderlicht! Een feestje om een nachtje in zo’n gave accommodatie te kunnen slapen op zo’n bijzondere plek!

Aurora camp

Een avondexcursie op zoek naar het noorderlicht! Na het eten wordt je met de sneeuwscooter naar het grote Lake Inari gebracht, waar het écht donker is en waar kans op het spotten van het noorderlicht nog groter is. In een tipi aan het meer wordt een vuurtje gestookt en wordt koffie, thee en warme chocolademelk gemaakt. Je hoeft dus niet echt koud te worden. De gids die je meeneemt naar het aurora camp kan je niet alleen alles vertellen over het noorderlicht, maar je ook helpen met het juist instellen van je camera.

Noorderlicht in Lapland

Al op de eerste avond werden we getrakteerd op het noorderlicht. In het hotel kun je een alarm kopen dat afgaat zodra het noorderlicht rondom het hotel is gesignaleerd. Zo hoef je niet continu allerlei apps in de gaten te houden of uren in de kou buiten te staan. Ideaal!

De eerste avond dat we het noordlicht zagen was het slecht te zien met het blote oog, maar was het prima vast te leggen op je camera. Hiervoor moet je uiteraard wel weten hoe je je camera in moet stellen.

Zorg dat je diafragma op f2.8 staat, je ISO op ongeveer 1600 en de sluitertijd minimaal 15 seconden bedraagt. Met zo’n lange sluitertijd is fotograferen uit de hand onmogelijk. Zorg dus voor een statief.

Op maar liefst 5 van de 7 avonden konden wij genieten van het spektakel. En goed ook! Het was niet meer, zoals de eerste keer, alleen maar op camera te zien, maar het was ook echt goed zichtbaar met het blote oog! Op de laatste avond was het zó mooi dat ook het personeel van het hotel buiten stond en stond te genieten van het moois dat er gaande was.

Was is het ontzettend bijzonder om dit met eigen ogen gezien te hebben! Een ervaring om nooit meer te vergeten. Nu was onze hele reis er eentje om nóóit meer te vergeten!!

Heb jij Lapland (inmiddels) ook op je bucketlist staan? Ben je enthousiast geworden en heb je zin gekregen in deze prachtige reis? Wij boekten de reis van Voigt travel, en raden deze reis 1000% aan!

Geef een reactie