5 tips voor een weekend Friesland!

Weekend Friesland

Wil jij er lekker op uit, niet te ver weg, maar wel in een andere omgeving? Wat dacht je dan van een weekend in het hoge Noorden? ‘Wat moet ik daar dan doen?’ vraag je je misschien af. Ik was er en ik neem je met 5 tips mee op een mini-trip naar Leeuwarden en omgeving!

Stad Leeuwarden

De hoofdstad van de provincie Friesland is Leeuwarden en Leeuwarden is een leuke stad om een paar daagjes te verblijven. Het is een afwisselende stad en heeft voor ieder wat wils. Van musea tot watersporten en van architectuur tot lekker eten. Het centrum is compact waardoor alles dichtbij elkaar is gelegen.

Leeuwarden stad

Bezienswaardigheid

Een dagje in het centrum van Leeuwarden en de scheve toren Oldehove zal je niet ontgaan. Een icoon in de hoofdstad en een van de belangrijkste bezienswaardigheden. Wil je een mooi uitzicht over de stad dan kun je de toren beklimmen. In 183 treden sta je bovenop de 30 meter hoge togen. Het Fries museum is een aanrader voor de echte cultuur-liefhebber. Na de metamorfose van enkele jaren geleden heeft het museum een moderne uitstraling en zijn de (wisselende) tentoonstellingen mooi ruim opgezet.

Op een zonnige dag is het goed toeven in de groene Prinsentuin. Midden in het centrum is in 1649 dit park gevestigd, dat de eerste 150 jaar niet vrij toegankelijk was. In opdracht van Koning Willem l werd het uiteindelijk een openbaar park waar tot op de dag van vandaag van genoten wordt. In de zomer vind je er op zondagmiddag concerten.

Bezienswaardigheden Leeuwarden

Shoppen en eten

Wie houdt van shoppen zit goed in Leeuwarden. Naast de grote ketens vind je er veel kleine boutiekjes. Sla zeker de Kleine Kerkstraat niet over. Deze straat werd meerdere keren uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland.

Leeuwarden is ook zeker een stad voor wie houdt van gezellige terrasjes en knusse barretjes met goed eten en lekker drinken! Een aantal van mijn persoonlijke favorieten zijn: restaurant & bar Post Plaza, delicatessenzaak House of Taste, wijnbar Pecorino, Mexicaans restaurant Yucatan en cocktailbar Kelder 65!

Restaurants Leeuwarden

Varen door het centrum van Leeuwarden

Ben je het na het geslenter door de stad even zat? Dan is het mega leuk om met een elektrische boot van Greenjoy het centrum door te varen. Vanaf het water ziet een stad er altijd weer anders uit. Let maar op, je ziet andere details dan tijdens het wandelen. Het centrum heeft veel gezellige grachtjes waar je heerlijk doorheen kunt varen. Ook langs de Prinsentuin kun je lekker dobberen.

Varen Leeuwarden

Fietsen door de omgeving van Leeuwarden

Je bent het compacte centrum van Leeuwarden al snel uit en fiets zo de natuur in. Wij fietsten een route van ruim 34 kilometer. Langs het groene Vijverpark, waar je een leuke wandeling kunt maken. Vervolgens verder door de natuur, maar ook door schattige Friese plattelandsplaatjes. Met een pondje steek je het water over om vervolgens door de knusse dorpjes door te fietsen. Heel leuk om op deze manier een stukje Friesland te ontdekken.

Fietsen Leeuwarden

Overnachten in Post Plaza Leeuwarden

Er is genoeg te doen en zien in Leeuwarden dus blijf zeker (minimaal een nachtje) slapen! De lekkerste plek om dat te doen is absoluut Post Plaza. Midden in het centrum is dit hotel gevestigd in het oude postkantoor. Een prachtig pand, met een nóg mooiere bar met verrukkelijk eten en drinken. Ontzettend vriendelijk personeel en heerlijke hotelkamers. Echt een feestje om in te verblijven. Lijkt het je nou ook heerlijk om de stad te verkennen, ook vanaf het water en de omgeving met de fiets te ontdekken? Dan is de Zomer Special van Post Plaza echt iets voor jou!

Post Plaza Leeuwarden

Bolsward

Na een paar dagen in Leeuwarden geweest te zijn is het tijd om nog een stukje Zuidwest Friesland te ontdekken. De Hanzestad Bolsward, de zesde stad op de Elfstedenroute, staat op het programma. Geen grote stad, maar wel een pareltje. Ontzettend leuk om in rond te struinen. Langs grachtjes en vele monumenten.

Het stadhuis wordt door velen het mooiste stadhuis van Nederland genoemd! En dat kan ik niet ontkennen… Nog een belangrijke bezienswaardigheid in Bolsward is de Broerkerk. In de 13e eeuw werd deze gebouwd als kloosterkerk. In 1980 brandde de kerk af. De ruïne werd in 2006 nieuw leven in geblazen met een bijzondere glazen overkapping. Een prachtige oplossing!

In Bolsward vind je de enige schapenvachtlooierij van Nederland. Hier word van ruwe schapenvachten vacht- en leerproducten gemaakt. Dit doen zij al sinds 1861. Bijzonder om dit proces van dichtbij te zien.

Bolsward

Overnachten bij Snoozz Hotels in Bolsward

Een nachtje slapen in het schattige Bolsward is zéker geen gek idee! Bij Boutique hotel Snoozz is het echt genieten! Midden in het centrum, gevestigd in een monumentaal pand, is Snoozz de beste optie voor je verblijf in Bolsward. Je loopt vanuit het hotel zo het knusse centrum in. Geen gedoe met sleutels of kaartjes trouwens. Via een webapp heb je je sleutel altijd op zak. Ideaal toch? Vanuit het centrum van Bolsward loop je ook nog eens zo de Friese natuur en kun je heerlijk langs het water lopen of fietsen.

Wil je hier overnachten? Maak dan zeker gebruik van kortingscode LIZ22 en ontvang tussen september 2022 en april 2023 10% korting op je verblijf!

Snoozz Hotels Bolsward

Boten kijken in Harlingen

Nog een laatste stop voordat je het hoge Noorden verlaat. Harlingen is de enige zeehavenstad van Friesland. Met een nautisch verleden is dit een fotogenieke locatie. Struin door het schattige centrum, met binnenhavens en prachtige pakhuizen met mooie gevels. Gezellige restaurantjes en terrasjes vind je er genoeg!Wist je dat er nergens in Europa op een vergelijkbaar aantal vierkante meters zoveel met zorg gerestaureerde monumenten zijn die aan een levendig handelsverleden herinneren? Tijd voor een mooie wandeling door Harlingen dus!

Harlingen

Ben je op zoek naar meer leuke plekjes in Nederland? Die heb ik voor je verzameld!

1 gedachte over “5 tips voor een weekend Friesland!”

  1. Pingback: Contact en samenwerken – Globalizious

Geef een reactie