Tips voor afdingen op reis

Kun jij ook niet genoeg krijgen van al die souvenirs die je iedere reis weer tegenkomt? Buiten dat je aardig wat ruimte moet hebben voor al je aankopen, kan je portemonnee er ook aardig van leeglopen!

De lokale winkelier ziet in de Westerse toerist een persoon met een goed gevulde portemonnee en zal daarom een prijs vragen die veel hoger dan reëel is. Daarom verwacht de winkelier een onderhandeling. Het is dus niks om je voor te schamen. In veel culturen is onderhandelen over de prijs een vaste gewoonte. Doe je dat niet word je soms zelfs als onbeschoft aangezien.

Met deze tips word je een kei in afdingen en betaal je niet meer dan nodig is.

Kies het juiste moment

Het kiezen van het juiste moment is belangrijk wil je goed kunnen onderhandelen. Zorg dat je een moment kiest waarop een winkel leeg is, of een balie niet vol met wachtenden staat. Dan heeft de verkoper alle ruimte om met jou te onderhandelen.

Ook is het moment van de dag belangrijk. Kom je aan het eind van de dag, zal een verkoper zich niet zo snel bij een lagere prijs neerleggen wanneer de dagomzet laag is geweest. Dan zal hij/zij er dus nog alles aan doen om voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen.

Doe research

Ga niet bij de eerste de beste winkel of kantoor naar binnen om te onderhandelen. Zorg dat je producten en prijzen hebt vergeleken voordat je aan een onderhandeling begint. Koop souvenirs nooit op dag 1, maar kijk nog even wat je verder tegenkomt. Zorg ook dat je niet koopt bij de winkel die verder buiten het centrum zit, of bij een winkel die in een afgelegen buurt is. Deze winkels hebben namelijk minder concurrentie en zullen prijzen proberen hoger te houden.

Daarbij is het belangrijk dat je weet wat je koopt. Bestudeer de materialen die de verkoper probeert te slijten. Is het echt zo bijzonder en duur zoals hij/zij beweert?

Begin nooit zelf met een prijs

Wat misschien wel het allerbelangrijkste is, is dat je nooit zelf met een openingsbod moet komen. Zorg dat een verkoper altijd als eerst een prijs noemt. Wie weet had jij wel een veel hogere prijs in gedachten om mee te beginnen. Snij jezelf dus niet in de vingers en laat het aan de verkoper over.

Verlaag de prijs flink

Als je het openingsbod van de verkoper hebt gehad kun je als tegenbod ver onder die prijs bieden. Vaak kom je uit op ongeveer een derde van de vraagprijs. Je kunt dus veel lager inzetten, zodat er nog wat overblijft om over te onderhandelen en je nog wat ruimte hebt om omhoog te gaan.

Zet je pokerface op

Laat de verkopen vooral niet merken dat je erg geïnteresseerd bent in het product en dus wellicht wel bereid bent om meer te betalen. Blijf kalm en ga rustig de onderhandeling aan. Pas je aan aan de houding van de verkoper. Is hij ontzettend vrolijk, dan ben jij dat ook. Is hij straight to the point, pas jezelf er dan op aan. Maakt ie graag een grapje? Grap dan zeker mee. Ook is het slim als je een paar woordjes in de lokale taal kunt spreken. Dan val je altijd in de smaak van de verkoper!

Ga niet alleen

Het is altijd handig om samen met iemand naar een winkel te gaan om een goed spellen onderhandelen te spelen. Praat af en toe in het Nederlands tegen elkaar en trek wat moeilijke gezichten. De verkoper zal zien dat je serieus in de onderhandeling bent en het een kans geeft.

Denk aan extra aankopen

Soms is het handig om aan te geven dat je geïnteresseerd bent in meerdere dingen. Je bent verliefd op het kleed, maar wilt, mits de verkoper je een goede prijs kan bieden, ook graag een kussen aanschaffen. Of beding extra korting op het extra product dat je aanschaft.

Neem twee portemonnees mee

Verspreid je contante geld over twee portemonnees en laat eventueel zien dat je echt niet veel geld hebt om te besteden. Dat kan de verkoper nog wel over de streep halen. Hij weet zo dat jij echt niet meer kunt betalen dan dat je bij je hebt.

Loop weg

Als je bij je laatste bieding de verkoper nog niet overtuigd hebt werkt het vaak goed om aan te geven dat jullie er niet uit gaan komen en weg te lopen. Negen van de tien keer zal je zien dat de verkoper toch achter je aan komt en je nog een laatste prijs aangeeft. Is dat niet wat je er voor wilt betalen, leg je daar dan bij neer en ga het spelletje bij de buren nogmaals spelen!

Heb jij het afdingen al onder de knie?

Geef een reactie