Globalizious

De reizen van … Linda, van My Wanderlust Diary

Vandaag de reisantwoorden van Linda, die al meer dan een decennium werkzaam is als internationale zakenvrouw. Zij blogt over al haar buitenlandse en binnenlandse avonturen op haar blog My Wanderlust Diary. Hier schrijft zij ook over haar existentiële crisis; de tweestrijd tussen haar eco-warrior hippie en de wereldveroveraar werkzaam in de agrarische sector. Het liefst zou zij de wereld van de ondergang redden, maar zij helpt de wereld door al haar reizen ook eigenlijk de ondergang in. Een lastige tweestrijd waar zij in haar blog geregeld over schrijf. Maar vooral schrijft zij over hoe het is om als zakenvrouw de hele wereld over te reizen.
 • Waar was je eerste vlucht naartoe? 

Met mijn ouders naar Rome rond kerst toen ik 21 was. 
 • Zit je het liefst bij het raam of aan het gangpad in het vliegtuig? 

Altijd bij het raam. Omdat ik voor mijn werk minstens twee weken per maand reis, vlieg ik erg veel. Ik gebruik die uren in het vliegtuig ook echt om een beetje bij te slapen van een zware werkweek. Niks is zo slecht voor mijn nachtrust als mensen die telkens voor me langs naar de wc willen, kinderen die door het gangpad rennen, of stewardessen die met hun karretje tegen mijn schouder rijden. Dus voor mij gaat er niks boven een raamstoel.
 • Hoe breng je de tijd in het vliegtuig door?

Bij voorkeur slapend. Tweede optie is luisterboeken luisteren via Storytel. De laatste optie is werkend, maar dat ligt aan de vlucht. Wanneer het zo’n Europese vlucht is, dan staan de stoelen zo dicht op elkaar dat ik mijn laptop niet eens open kan slaan, dus ik kan alleen werken als ik op een intercontinentale vlucht zit, of als ik een nooduitgang stoel heb.
 • Reis je graag de wereld over of blijf je dichter bij huis? 

Het maakt me niet uit waar ik heen ga, als het er maar totaal anders is dan thuis. Ik ben geen stedentripper die graag naar Parijs of Berlijn gaat. Ik ga liever naar plekken waar het in niks op thuis lijkt. Dit kan dichtbij zijn, zoals in Lapland in de winter, maar dit kan ook ver weg zijn. Misschien dat het komt doordat mijn werkgebied voornamelijk in steden ligt waardoor voor mij een stedentrip eerder voelt als een werktrip. Of het is jusit dat ik die stad inmiddels al 20 keer gezien heb. Doe mij maar een mooie reis door Ethiopië of een bijzonder boottocht door Australië. 
 • Ga je met een volledig uitgestippelde route weg of zie je het ter plekke wel? 

Dat ligt aan de bestemming. Als ik een rondreis maak, maak ik wel een grove planning. Het kan zijn dat ik me er ter plekke totaal niet aan houd, maar dan weet ik in ieder geval wel hoeveel dagen ik nodig heb om bijvoorbeeld voor mijn terugvlucht weer op de luchthaven te zijn. Ik vond een grove planning ook makkelijker om te zien waar je bijvoorbeeld sneller kan reizen als het tegenvalt of juist langzamer kunt reizen wanneer het ergens fantastisch is. 
 
 • Wat is je mooiste reisfoto? 

Daar heb ik er echt veel te veel van. Reisfoto’s zijn herinneringen, dus hoe mooi of hoe lelijk de foto voor een ander ook is, niemand heeft die herinnering die ik heb bij die foto.
 • Wat is het meest vervelende dat je hebt meegemaakt tijdens het reizen?

In Ethiopië ben ik hard gevallen toen ik nog op de luchthaven was en pas een uurtje in het land was. Ik had (bleek achteraf) een hersenschudding en kreeg daar later nog een keelontsteking bij. Ethiopië is een land waar het fysiek best zwaar is om te reizen. De meeste plekken liggen behoorlijk op hoogte, het is er erg warm en het eten is niet altijd heel goed. In combinatie met mijn hersenschudding en keelontsteking bleek deze reis fysiek een hele zware uitdaging. Maar toch kijk ik er nog altijd op terug als een van de mooiste reizen van mijn leven. Zulke mooie mensen, fijne levenshouding en fantastisch mooie landschappen. 
 • Welk land raad je anderen aan absoluut te bezoeken en wat raad je zeker af? 

Ethiopië natuurlijk. Daar leer je pas echt dat armoede en geluk elkaar niet uitsluiten. In Europa zijn we alleen maar gericht op meer salaris, een groter huis, meer hebben. In Ethiopië realiseerde ik me dat ik daar niet langer aan mee wil doen en ben sinds ik uit Ethiopië terug ben gaan minderen met spullen, maar ook geld. Los hiervan is Ethiopië een land met geweldig mooie landschappen. Ik had echt een totaal ander beeld van dat land, maar was zeer onder de indruk.
Israël zou ik iedereen afraden. Het hele land voelt agressief, de mensen op straat (taxi chauffeurs, hotel personeel, mensen in winkeltjes, etc.) komen erg onaardig over en het is in het algemeen geen fijn land qua sfeer. Ik zou duizend keer eerder voor Jordanië kiezen wanneer je in die regio op vakantie wil. Jordanië is echt precies het tegenovergestelde van Israël. Hele vriendelijke mensen, een hele rustige, fijne sfeer en een veel mooiere woestijn (Wadi Rum!).
 • Zonder welk item ga je echt niet weg? 

Ik heb een hele lijst met echt onmisbare items op reis. Ik neem altijd mijn WakaWaka mee om op te laden wanneer ik geen stroom heb. Ik reis nooit zonder mijn menstruatiecup. Maar boven alles is voor mij mijn WatertoGo fles onmisbaar. Ik koop nooit meer waterflesjes op reis omdat ik door deze fles overal water kan drinken. Uit rivieren, meren, waterkranen, letterlijk overal uit. Dus nooit meer gedoe met wisselgeld, of ineens nergens meer water kunnen kopen in de rimboe van Kirgizië bijvoorbeeld. Deze WatertoGo fles heeft een NASA filter wat letterlijk alles eruit filtert. Van virussen en bacteriën tot zware metalen en elke andere vorm van verontreiniging.
 • Wat staat er bovenaan jouw wish list? 

De rest van de wereld. Ik ben een opportunistische reiziger die mee waait met waar mijn werk of een goedkoop ticket me heen brengen. Soms is het een vriendin die is geemigreerd waardoor ik besluit een land te bezoeken, of soms is het een kans die ik via mijn werk krijg. Het enige plan wat ik wel heb is om de wat zwaardere reizen nu te doen en de “makkelijke” bestemmingen te bewaren tot ik wat slechter ter been ben. Dus landen als Japan staan voorlopig redelijk laag op de prioriteitenlijst, maar ik sluit niet uit dat ik er gewoon naar toe ga als de kans zich voor doet.
 • Wat is je allerbelangrijkste travel tip?

Wees flexibel. Reizen wordt een grote teleurstelling wanneer je in je hoofd een plan hebt waar je niet vanaf kunt wijken. Juist flexibiliteit zorgt voor de mooiste ervaringen, de meest geweldige ontmoetingen en bijzondere herinneringen. 

37 thoughts on “De reizen van … Linda, van My Wanderlust Diary

 1. Flexibel zijn op reis is een hele goede tip. Het gebeurd vaak dat je niet dat kan doen wat je wilde door het weer of iets anders en dan is het goed om een back up plan of idee te hebben.

 2. Weer heel mooie foto’s. Ik wou dat ik op een vliegreis kon lezen maar aangezien ik steeds misselijk wordt moet ik een reispilletje nemen en dan val ik voor de rest van de reis in slaap. Volgende keer een half proberen en misschien kan ik dan ooit eens van de vliegreis evenveel genieten als van mijn vakantie.

   1. Ook niet. Zonder pilletje zo recht mogelijk zitten en zeker niet naar links of rechts kijken of ik word misselijk. Met pilletje duurt het juist geteld 10 minuten en ik ben onder zeil. Ben ook niet gewoon van iets kalmerende te nemen

 3. Ik vind deze interviews altijd zo leuk om te lezen! Heerlijk hoe iedereen alles anders beleefd. Zelf kom ik (nog) niet verder dan zon, zee en strand vakanties. Ik ben niet zo avontuurlijk.

 4. Mooie foto’s en jaloersmakende reizen komen er voorbij. Ik wilde altijd backpacken, maar toen leerde ik mijn man heel jong kennen en veranderde er veel en ben ik nooit gegaan.

 5. Die WaterToGo fles leek mij ook handig, maar ik twijfelde of het wel echt betrouwbaar was. Misschien toch nog eens over nadenken als jij er zo tevreden over bent. Leuk interview!

Geef een reactie