Globalizious

De reizen van … Heleen, van Kapelka Travel

Vandaag lees je de antwoorden van Heleen, zij is een luxe budgetreiziger die op zoek gaat naar het èchte verhaal van een bestemming. Zij gaat op zoek naar de geschiedenis, cultuur, kunst en cuisine. Zij zoekt naar wat een plaats bijzonder maakt en waarom het de moeite waard is om er heen te gaan. Via de website van KapelkaTravel lees je hier alles over. Via haar Facebook-pagina kom je alles te weten over haar nomadic life. 

 • Waar was je eerste vlucht naartoe? 

Casablanca, Marokko, in 1995. Het was mijn eerste soloreis met rugzak. Ik had eigenlijk het plan opgevat om met de trein via Spanje naar Marokko te gaan, maar tijdens mijn verblijf in Barcelona nam een zakkenroller al mijn geld en bankpassen mee. Ik moest toen terug naar Nederland en van daaruit ben ik dan maar rechtstreeks naar Marokko gevlogen. 
 • Zit je het liefst bij het raam of aan het gangpad in het vliegtuig? 

Bij het raam kun je heerlijk naar buiten kijken en je hoofd tegen de wand leggen om te slapen. Het nadeel is dat als je naar het toilet wilt, iedereen voor jou moet opstaan. Dus zit ik in grote vliegtuigen en bij lange vluchten liever bij het gangpad. Ik kan dan ook mijn benen strekken, wat ik belangrijker vind dan slapen met mijn hoofd tegen de vliegtuigwand. Bij korte vluchten zit ik liever bij het raam. 
 
 • Hoe breng je de tijd in het vliegtuig door?

Ik probeer zoveel mogelijk te slapen en te mediteren, zeker bij lange vluchten. Soms maak ik een Sudoku of luister ik naar een podcast (waarbij ik vaak in slaap val). Ik kijk steeds minder vaak naar films of series tijdens het vliegen. Ik probeer er nu vooral een rustmoment van te maken. 
 • Reis je graag de wereld over of blijf je dichter bij huis? 

Ik ben een verkenner. Dat kan dichtbij huis zijn, zoals het lopen van de Groene Hart route, maar ook ver weg. Nu dat mijn man en ik een nomadisch leven leiden en niet meer gebonden zijn aan Nederland, kunnen we overal heen. We hadden de verwachting veel in Azië te zijn, maar hebben uiteindelijk Europa herontdekt. Deze winter overwinteren we bijvoorbeeld in Aljezur, een kleine plaats in de Algarve van Portugal. 
 • Ga je met een volledig uitgestippelde route weg of zie je het ter plekke wel?

Ik heb beide gedaan, maar heb nu een middenweg gevonden. Ik stippel geen vaste route uit, maar wel een mogelijke route op basis van een grondige voorbereiding. Ik markeer in GoogleMaps alle plaatsen die mij leuk lijken. De route is dan een richtlijn en tijdens de reis bekijken we steeds of die nog goed is, of dat we een aanpassing willen maken. 
 
 • Wat is je mooiste reisfoto? 

Het is geen mooie foto, maar een voor mij bijzondere foto. Drie jaar geleden zijn we tijdens de kerstperiode gaan reizen door Maleisië. Het verbaasde ons enorm dat de steden vol stonden met kerstbomen, kerstversieringen en heel veel kerstverlichting. Maleisië is immers grotendeels een islamitisch land. Terwijl wij over de kerstmarkt van Malakka liepen, werden we aangesproken door een Chinees-Maleisische journalist. Ze wilde ons graag interviewen. Ze heeft ons in het Engels geïnterviewd en later kregen we van haar de foto en het artikel opgestuurd. Een Chinese collega heeft het artikel voor mij vertaald. De zin ‘bij ons gaat de wind door je huid” vond ik briljant.
 • Wat is het meest vervelende dat je hebt meegemaakt tijdens het reizen?

Tijdens mijn eerste reis ben ik bestolen, maar daarna heb ik gelukkig niets ernstigs meer meegemaakt. Tijdens ons verblijf van 7 weken in Athene, vond ik het wel heel vervelend dat mijn man telkens te maken had met mensen die in zijn tas wilden gaan, terwijl ze mij met rust lieten. Ook zakkenrollers doen aan profilering! 
 • Welk land raad je anderen aan absoluut te bezoeken en wat raad je zeker af? 

Ik heb geen aanrader. Iedereen heeft een andere voorkeur. Voor mij is het belangrijk dat iemand een land of regio kiest, omdat zij iets wil ervaren dat voor haar uniek is. Ga niet ergens heen, omdat influencers of je vrienden erheen gaan. Denk na over wat jou leuk lijkt en ga daarvoor. 
Afraders? Landen die niet erkend worden of als onveilig worden aangemerkt (roodgekleurd) door de Nederlandse overheid. Ook al denk je dat het veilig is, als jou iets overkomt, dan dekt je reisverzekering de schade niet. 
 • Zonder welk item ga je echt niet weg? 

Alles kun je kopen, dus er is geen specifiek item dat meegaat. Als reisblogger wordt het wel erg lastig werken zonder laptop en smartphone, dus die zijn voor mij wel erg belangrijk. Verder heb ik altijd wat thee bij me, zodat ik overal en nergens een lekkere kop thee kan maken. Waarbij de nadruk ligt op lekker!
 • Wat staat er bovenaan jouw wish list?

Pas geleden heb ik tijdens een gratis stadsrondleiding in Frankfurt een super aardige Filipijnse man ontmoet. We bleken over veel dingen hetzelfde te denken. Door mijn gesprek met hem, kijk ik er nu naar uit om hem en zijn familie in Manilla te gaan bezoeken. Ook hoop ik volgend jaar weer voor een paar maanden naar Suriname te gaan. Ik heb er 4 jaar gewoond en ben er al ruim twee jaar niet meer geweest. Hoog tijd om weer eens poolshoogte te nemen. 
 • Wat is je allerbelangrijkste travel tip?

Observeer! Als je in de bus of metro zit, kijk dan eens om je heen en observeer de mensen. Hoe zitten ze, wat dragen ze, hoe praten ze en hoe gedragen zij zich bij het in- en uitstappen. Ik doe dit bijvoorbeeld ook in restaurants en in winkels. Hierdoor heb ik vaak snel door hoe ik iemand kan begroeten in de lokale taal, hoe je betaalt in restaurantjes en bars (bij een kassa of eerst rekening vragen) en hoe het werkt als je met een bus moet reizen.  

16 thoughts on “De reizen van … Heleen, van Kapelka Travel

Geef een reactie